Hvad skal du fodre din lille seniorhund med?

minutters læsetid

En sort og brun hund dukker op bag et hegn. Den er sprunget og er fanget i luften, som om den står op

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Før vi kommer ind på, hvad du skal fodre din lille seniorhund med, bør vi præcisere, hvad vi mener med en lille seniorhund. Små hunderacer er dem, der ikke vejer mere end 12-15 kg som voksne. Præcis hvornår en hund anses for at være senior, afhænger lidt af dens størrelse. Små hunde lever ofte en del længere end store og kæmpestore racer. Så mens en labrador for eksempel kan betragtes som senior i en alder af syv år, vil en lille hund som en Jack Russell terrier sandsynligvis ikke blive betragtet som senior før i en alder af ni til ti år.

Hvis du vil vide alt om ernæring til små hunde generelt, og hvordan de adskiller sig fra større racer, kan du læse om det her. Generelt om små racer:

  • De har et hurtigere stofskifte, så de har brug for flere kalorier pr. kilo kropsvægt.

  • De modnes hurtigere end store racer, så de har brug for en lidt anden mineralbalance.

  • De har mindre munde, så de har brug for foder i mindre størrelse.

  • De bliver nemmere stressede end større racer, så de kan have gavn af et foder med naturlige angstdæmpende ingredienser.

  • De lever længere, så de har fordel af ekstra antioxidanter, der hjælper med at bekæmpe slitage og cellealdring.

Hvorfor skal seniorhunde have et andet foder end voksne hunde?

Når hunde bliver ældre, ligesom os mennesker, begynder tingene at ændre sig. De bliver gradvist mindre aktive, kroppens systemer kan begynde at fungere mindre effektivt, og degenerative problemer, som ledproblemer, kan opstå, hvilket reducerer deres mobilitet. En af grundene til, at hunde lever længere og længere i dag, er god ernæring, og hvis du skifter til et seniorfoder, når tiden er inde, kan du bevare alle de optimale fordele ved god ernæring gennem hele din hunds liv. Foder til seniorhunde kan have disse fordele for ældre hunde:

     

  • Færre kalorier. Ældre hunde har en tendens til at tage på i vægt, da de er mindre aktive og måske har problemer med mobiliteten. Det er aldrig godt at være overvægtig, men med ledproblemer er det endnu værre, så det er super vigtigt at holde din hund slank. Seniorfoder sørger for, at din hund stadig føler sig mæt men med færre kalorier. Det modsatte kan dog også være tilfældet, da tandproblemer og andre helbredsproblemer kan forårsage smerter og dermed manglende lyst til at spise. Når hunde bliver ældre, begynder de også naturligt at tabe muskelmasse og dermed vægt. Det er vigtigt at bevare en sund vægt og muskelmasse, så tal med din dyrlæge om avanceret ernæring til at støtte din ældre hund.

  • Kontrolleret protein og mineraler. Ældre hunde er mere udsatte for ting som hjerte- og nyreproblemer, da organerne kan begynde at fungere mindre effektivt. At have kontrol over protein- og mineralniveauet kan hjælpe med at tage noget af arbejdsbyrden fra disse organer. Proteinet skal være af høj kvalitet og letfordøjeligt for at hjælpe med at bevare muskelmassen.

  • Øget indhold af antioxidanter og omega-3-fedtsyrer. Antioxidanter hjælper med at bekæmpe slid på cellerne, mens omega-3-fedtsyrer er betændelsesdæmpende og har mange andre fordele. Et øget niveau af af begge dele kan også hjælpe, hvis der er tegn på, at hjernen ældes eller kognitiv dysfunktion.

Hvad skal du fodre din lille seniorhund med?

Før du overvejer at skifte din hunds foder ud, skal du altid tale med din dyrlæge. Derudover skal du huske at foretage eventuelle ændringer i kosten gradvist over fem til syv dage. På den måde undgår du maveproblemer forårsaget af en pludselig ændring.

Du vil gerne have et foder, der opfylder behovene hos både små og seniorhunde. Det skal også være komplet og afbalanceret, hvilket betyder, at det indeholder alle de næringsstoffer, din hund har brug for, i de rigtige proportioner. Du kan fodre med vådfoder, tørfoder eller en kombination af begge, afhængigt af din hunds smag og dine præferencer. Ældre hunde kan have nedsat appetit, så du kan opleve, at vådfoder hjælper med at stimulere deres appetit.

Du kan også overveje at hæve mad- og vandskålene, enten ved at placere dem på en trappe eller et særligt stativ. Tænk på skridsikre gulve, især der hvor din hund skal spise, da det kan være meget smertefuldt for ældre hunde at glide. Disse ændringer kan hjælpe med at gøre det mere behageligt for hunde med ledproblemer at spise. Mindre og hyppigere måltider kan også passe til nogle ældre hunde.

Den gode nyhed er, at der findes masser af foder, der er udviklet specielt til små seniorhunde, så du har masser af valgmuligheder og kan sagtens give din seniorven varieret kost. Tal med din dyrlæge om, hvad der passer bedst til netop din hund, så du og din hund får så mange gyldne år sammen som overhovedet muligt.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA