Derfor skal din hund motionere

Published by
min read

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Ligesom mennesker, lider hunde i større og større antal af fedme. The Association for Pet Obesity Prevention anslår, at 54 procent af alle hunde er overvægtige. Hunde, der vejer et par kilo for meget, kan være mere modtagelige for eksempelvis gigt. Derfor er hundetræning ikke bare en sjov aktivitet for din firbenede ven - det er en nødvendighed for at sikre din hvalps fysiske velbefindende.

Hundetræning gør dem også glade! Hunde, der motionerer regelmæssigt er mindre tilbøjelige til at udvise destruktiv og opmærksomhedskrævende opførsel som at tygge på ting, gø ustandeligt eller bide. De føler sig også mere forbundet til dig, hvilket gør båndet mellem ejer og hund stærkere.

Nu, hvor du er tilstrækkeligt motiveret til at komme op af sofaen med din firbenede fitnesskammerat, kan vi tage et kig på, hvilke former for motion, der er de rigtige til din hund.

Forskellige behov i forskellige livsfaser

Long-haired black dashchund running in a park with all four paws in the air.

En hvalps behov for motion er naturligvis anderledes end en seniorhunds. En hvalp er et sprællende bundt af kærlig energi, der kan apportere i det uendelige, løbe i cirkler i hundeparken eller jagte børnene rundt i en lykkelig leg i baghaven hele eftermiddagen. En seniorhund vil derimod hellere gå ture i stedet for de løbeture, de plejede at elske. Men en seniorhund har stadig brug for motion. Ligesom deres menneskelige modstykker har seniorhunde brug for motion for at styrke deres mobilitet, opretholde en sund vægt og for at forblive mentalt stimulerede. Vær opmærksom på, hvordan fysisk aktivitet påvirker en aldrende hund efter træningen. Hvis din hund ser ud til at lide af ledsmerter eller gigt, skal du tale med din dyrlæge om, hvordan du minimerer deres ubehag, mens du træner din hund. Svømning er for eksempel en type træning, der giver din hund god motion, samtidig med at ledsmerter minimeres. Hvis du går lange ture, skal du sørge for at medbringe vand for at holde dem hydrerede og prøve at placere gåturene tæt på steder, hvor i kan holde pause, hvis din hund bliver træt. Hvis du bemærker, at de har det svært, skal du sørge for at stoppe og hvile.

Kend din hunds behov og begrænsninger

Sund motion for hunde varierer for forskellige racer og størrelser af hunde.  Dyrlæge Marty Becker skitserer, hvordan behov og evner varierer fra hund til hund. Overvej disse forslag næste gang du tager din hvalp med ud for at lave lidt sjov.

  • Hunde med korte snuder, f.eks. pekingesere og bulldogs, er ikke glade for motion og kan blive overophedede - eller endda dø - hvis de overanstrenger sig. At gå er ofte den bedste motion for dem. Hunde med kortere snuder er heller ikke glade for svømning.
  • Hunde med lange rygge og korte ben som eksempelvis corgier og gravhunde, udvikler ofte rygskader. Det betyder, at leg, der involverer at fange Frisbees® ikke bør være på din liste over fysiske aktiviteter, hvis du har en af disse racer. Andre skader kan være almindeligt forekommende i bestemte racer, så tag din hunds stamtavle og fysiske egenskaber i betragtning, når du vælger en aktivitet.
  • Vær også opmærksom på, hvilken type træning din hund er opdrættet til. Retrievere er eksempelvis opdrættet til at apport og svømning, så de vil sandsynligvis elske at padle ud i en sø eller lege apport med dig i timevis. Omvendt opdrættes greyhounds til kortvarig træning af høj intensitet. De elsker at løbe, men efter en kort, intens træning er de sandsynligvis klar til en lur. Shepherds opdrættes til at være hyrdehunde, så tag dette i betragtning, når du finder på sjove øvelser, som din hund kan fornøje sig med.
  • Hvor lang og tyk er din hunds pels? En hund med en tyk pels, som en Akita eller en Schæfer, bliver muligvis hurtigere overophedet om sommeren end en hund med en kort, tynd pels. En hund med en kort, tynd pels, f.eks. en Boston terrier eller en boxer, vil dog være mindre tolerante over for koldt vejr.

Er du ikke sikker på, hvilken type hundetræning, der er bedst?  Prevention Magazine har en nyttig guide til de forskellige træningsbehov for forskellige hunderacer.

Valg af foder er også vigtigt

Ligesom med mennesker, kan den type mad, som en hund spiser, påvirke deres energiniveau. Foder fra Hill's® kan også hjælpe en hund med specifikke sundhedsmæssige problemer, der kan påvirke deres evne til at motionere. Tal med din dyrlæge om, hvilken type foder, der passer bedst til din hund i alle faser af livet.

Du skal også sikre dig, at din hund opretholder en sund vægt, når de bliver ældre. At være overvægtig kan forværre fysiske problemer og endda forkorte hundens levetid. Hvis din hund har brug for at tabe sig, skal du overveje foder, der har et lavere kalorieindhold og er designet til vægttab.

Væskeindtaget er også vigtigt. Sørg for, at din hund er hydreret inden fysisk aktivitet. Væskemangel kan føre til hurtigere overophedning og forårsage større sundhedsmæssige problemer.

Start langsomt og byg op derfra

Hvis du starter et nyt træningsprogram med din hund, skal du sørge for ikke at overgøre det. Ligesom deres menneskefamilie, har hunde brug for tid til at opbygge modstandskraft. Du bør også tale med din dyrlæge, inden du påbegynder et nyt træningsprogram for at høre, om han eller hun har råd til, hvordan I kommer i gang, og hvilken slags måltidsplan din hund skal følge. Vær også opmærksom på, hvordan din hund har det og opfører sig under og efter træningen. Vær eksempelvis opmærksom på, hvor varmt vejret er, og at beton og asfalt kan føles ru og hård eller brænde en hunds poter.

De positive effekter ved motion for hunde er både øjeblikkelige og langvarige. Din pelsklædte kammerat er vigtig for dig, og ved at holde dem i fysisk god form hjælper du dem med at leve et langt, lykkeligt og sundt liv. Klik hundesnoren på, husk vand og en affaldspose, og se at komme i gang!

Forfatterbiografi

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy er en freelance-skribent fra Erie, Pennsylvania. Hun har en goldendoodle ved navn Maddie.

 

Relaterede artikler