
Pleje af din hvalps pels
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Plej din hvalps pels og før jer tættere sammen
Alle hvalpe bør soigneres hver dag. Ikke kun for at give en flot pels og en sund hud, men soignering og pelspleje er også med til at lære hvalpen at acceptere at blive håndteret og berørt, samtidig med at det styrker båndet imellem jer. Regelmæssig soignering giver dig også lejlighed til at lære hvalpens krop at kende. Det kan være meget nyttigt, fordi du kan blive opmærksom på eventuelle helbredsmæssige problemer i hvalpens første tid.
Få gang i pelsplejen
Du bør pleje hvalpens pels hver dag, uanset hvor lang pelsen er. Det vil ikke være noget problem, da de fleste hunde nyder at blive soigneret og børstet, især hvis de er vænnet til det, fra de er helt små.
Anskaf dig en børste, som du kun bruger til dette formål, og start med at børste hvalpens pels i korte perioder, bare lige nok til at komme hele kroppen igennem. Gør gradvist perioderne længere, og når hvalpen accepterer børstningen og har stået stille et stykke tid, skal du stoppe og give den en belønning. Det kan f.eks. være en gåtur, lidt leg eller et måltid. Det lærer hvalpen, at den får en belønning, hvis den står stille. Det gør soigneringen nemmere og mere behagelig for jer begge.
Soignering på et bord: Hvis du af og til soignerer hvalpen på et bord, bliver den vant til det. Det kan være nyttigt, når du er hos dyrlægen eller på hundesalon.
Følsomme områder: Området omkring hvalpens hoved er meget følsomt, så vær ekstra forsigtig, når du børster der. Hvis du bemærker pus fra øjne eller ører, skal du tale med dyrlægen om det.
Hvis hvalpen begynder at blive urolig, skal du holde den i et fast greb med begge hænder, til den står stille igen. Tal til den og ros den, så snart den står stille.
Trimning
Det kan være nødvendigt at få hvalpens pels trimmet med jævne mellemrum, især omkring øjne, ører og poter. Du kan sagtens lære at gøre det selv, men hvis din hunds race kræver en speciel klipning eller trimning for at se godt ud, skal du bede en professionel hundetrimmer om at rådgive dig.
Kløer: Din hvalps kløer skal kontrolleres med jævne mellemrum og holdes ordentligt klippede for at forhindre, at hvalpen hænger fast i ting eller river dig eller andre. Det kan du godt gøre selv, men hvis du er lidt usikker på processen, kan du få det gjort hos dyrlægen eller en professionel hundetrimmer.
Hvis du beslutter at klippe hvalpens kløer selv, skal du passe på ikke at klippe dem for korte. Spidsen af en hunds klo er meget følsom, og den kan begynde at bløde eller gøre ondt.
Badning af hvalpen
Der findes i dag næsten lige så mange badeprodukter til hunde som til mennesker, og de er langt mere velegnede til hundens hudtype end en shampoo til mennesker. Så vælg en speciel hundeshampoo, som er egnet til hundens pels. (Langhårede racer har større tendens til at få filtret pels, de bliver hurtigere snavsede og har brug for at blive badet oftere). Pas på, hunden ikke får sæbe i øjnene, når du bader den.
Sikkerhed i badet: Hvis du lægger en bademåtte af skridsikkert gummi i bunden af badekarret, er der mindre risiko for, at hvalpen glider og falder. Det betyder, at hvalpen slapper mere af, når den skal bades.
Skal du overveje en hundetrimmer?
Med de fleste hunde kan du selv stå for trimning og pleje. Det er hyggeligt og giver dig og din hund et tæt forhold, så det vil som regel ikke være noget problem at få tid til det.
Men hvis hvalpen får lang pels, når den er udvokset, får den brug for mere pelspleje. I så fald er det måske bedst, at klipning og trimning foretages af en professionel hundetrimmer. Du skal selvfølgelig sørge for at finde en, som kan gøre det til en behagelig oplevelse for hvalpen. Du skal også spørge til hans eller hendes erfaring og uddannelse og måske se andre hunde, som er trimmet på salonen.
Hvis du er interesseret i at finde en professionel hundetrimmer til hvalpen, kan din dyrlæge give dig gode råd og anbefalinger.