Pleje af din hvalp

$authorText
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

At pleje din hvalp bringer jer tættere på hinanden

Alle hvalpe bør plejes dagligt, og ikke kun for at forbedre hudens og pelsens tilstand. Daglig pleje hjælper din hvalp med at vænne sig til at blive håndteret, og det giver dig mulighed for at lære din hvalps krop at kende. Det er især vigtigt for at opdage eventuelle sundhedsproblemer i de første måneder af hvalpens liv. Ved daglig pleje kan du hurtigt opdage hudproblemer som udslæt eller eksem og tegn på parasitter som mider, flåter og lopper. Og sidst, men ikke mindst, er det også en god måde at styrke båndet mellem jer.

Kom godt i gang med daglig pleje

Din hvalp skal plejes hver dag, uanset længden af pelsen, men pleje af langhårede racer kræver mere opmærksomhed og tid. De fleste hunde nyder at blive striglet og aet, især hvis man begynder på det tidligt.

Belønninger. Start med at børste din hvalp med dens egen specialbørste i korte sessioner - lige nok til at røre den én gang over hele kroppen - og så gradvist forlænge sessionerne. Når din hund accepterer, hvad du gør, og har stået stille i et stykke tid, så stop og giv en belønning, f.eks. en gåtur, en leg eller en sund snack. Det vil hjælpe din hvalp til at indse, at det er en belønning at stå stille, hvilket gør soigneringen nemmere og sjovere for jer begge.

Pleje på bordplade. Hvis du af og til børster din hvalp på et bord, vænner den sig til den stilling, hvilket kan være nyttigt, når du besøger dyrlægen eller en hundefrisør. Efterlad dog aldrig en hund uden opsyn på et bord, uanset alder, da den kan komme slemt til skade, hvis den falder. Hvis din hund virker bange for at sidde på et bord, kan du strigle den på gulvet.

Følsomme områder. Din hvalps hoved er et meget følsomt område, så vær ekstra forsigtig, når du børster der. Og hvis du bemærker udflåd fra ørerne eller øjnene, skal du kontakte din dyrlæge.

Vriden. Hvis din hvalp begynder at vride sig, skal du holde den fast med begge hænder, indtil den holder op. Tal med din hvalp, giv den masser af beroligelse, og ros den, når den sidder stille.

Hold din hvalp trimmet

Hår. Det kan være en god idé at trimme hvalpens pels en gang imellem, især håret omkring øjne, ører og fødder. Vær særlig forsigtig i disse områder, da hvalpe, der vrider sig og sakse ikke altid er den bedste kombination! Hvis din race har brug for en særlig klipning eller trimning for at se godt ud, eller hvis du bare vil være på den sikre side, så få råd fra en professionel hundefrisør. 

Negle. Din hvalps negle vil naturligt blive slidt ned, når den begynder at gå ture, grave i haven og gå på opdagelse. Mange mennesker tror, at de skal klippes, men det skal de ikke. Mange hunde får meget smertefulde oplevelser, hvis deres negle bliver klippet for korte eller unødvendigt, og det kan give dem negative associationer til at få rørt deres fødder. Hvis du nogensinde er bekymret for, om din hvalps negle er for lange, så bed din dyrlæge eller sygeplejerske om at tjekke dem for dig.

Har hvalpe brug for et bad?

Overdreven badning kan fjerne de naturlige olier og de naturlige forsvarsstoffer fra hundens pels. De fleste racer med kort eller mellemlang pels skal kun bades, hvis de er blevet beskidte efter en meget mudret gåtur, eller hvis de har rullet sig i noget ulækkert. Hvis du holder langhårede racer fri for filtret pels med daglig pleje, bør det samme gælde for dem. 

Sikker badning: Hvis din hvalp en gang glider, kan det gå ud over dens tillid til fremtidig badning, og den kan også risikere at komme til skade. Hvis du beslutter dig for, at din hvalp trænger til et bad, så læg en skridsikker gummimåtte i badekarret for at holde den sikker og tryg. Og husk - brug altid en shampoo, der er specielt udviklet til hvalpe.

 

Bør du overveje en hundefrisør?

Du kan typisk pleje de fleste hunde selv det meste af tiden. Det er en god oplevelse, der bringer dig og din hund tættere sammen, og du vil være glad for at tage dig tid til det.

Men hvis din hvalp som voksen har en lang pels, har den brug for lidt mere vedligeholdelse. I dette tilfælde er det bedst at lade en professionel hundefrisør klippe og trimme hunden. Og her vil du selvfølgelig gerne have en hundefrisør, der vil gøre plejen til en fornøjelse for din hvalp. Det er også en god idé at spørge ind til hundefrisørens erfaring og træning og måske se andre hunde, der er blevet trimmet hos denne hundefrisør.

Hvis du er interesseret i en professionel hundefrisør til din hvalp, vil din dyrlæge kunne rådgive dig og komme med nogle anbefalinger.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter