Sådan renser du din hunds ører

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Rensning af ører er en vigtigt del af plejen hos alle hunde, som ikke bør forsømmes. Det er forskelligt for hver hund, hvor ofte deres ører skal renses, idet nogle hunde (f.eks. hunde med tendens til øreinfektioner) har gavn af hyppig ørerens, mens andre hunde sjældent har behov for det. Hvis din hund regelmæssigt besøger en professionel hundefrisør, er det sandsynligt, at ørerne bliver renset der. Det er dog en god idé at spørge din hundefrisør, for at bekræfte det. Uanset hvad, er det en god idé som hundeejer at vide, hvordan du renser din hunds ører.

Hvilke midler kan jeg bruge til at rense min hunds ører?

Golden retriever hos dyrlæge i færd med at få sine ører tjekketKorrekt rengøring af din hunds ører begynder med at have de rigtige midler. Her er, hvad du skal bruge:

 • Ørerens. Find et ørerensemiddel, der er specielt udviklet til kæledyr, og som er fri for potentielt irriterende stoffer som alkohol eller brintoverilte. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt et middel er okay at bruge på din hund, skal du blot spørge din dyrlæge eller hundefrisør: "Hvad kan jeg rense min hunds ører med?"
 • Vatpinde eller vatrondeller. Vatpinde kan bruges til at rense de ydre ørekamme, men bør aldrig indføres i øregangen. Dette kan nemlig medføre permanente høreskader hos din hund.
 • Pincet. Det er godt at have en pincet ved hånden, hvis din hund har mange hår i ørerne.
 • Et håndklæde. Det anbefales at have et håndklæde i nærheden, da en hund ofte ryster hovedet, når den får noget i ørerne - hvilket kan medfører at ørerensemidlet (der er flydende) og ørevoksen rystes ud af ørerne.
 • Godbidder. Du vil gerne belønne din hund, når det er overstået.

Sådan renser du hundens ører

Før du begynder, skal du bruge et øjeblik på at inspicere din hunds ører. Hvis de er røde eller betændte, hvis de lugter dårligt, eller hvis din hund viser tegn på, at de klør, skal du stoppe og i stedet kontakte din dyrlæge. Din hund kan have en infektion eller være udsat for et angreb af øremider, hvilket begge skal behandles. Hvis din hund har mange hår i ørerne, kan du bruge en pincet til at fjerne hårene fra øregangen. Når ørerne er rene, og hvis alt ser normalt ud, skal du læse anvisningerne på beholderen af ørerensen. Du kan også følge denne trin-for-trin-proces til at rense din hunds ører:

 1. Når du har fået din hund til at sidde ned, skal du belønne den med en godbid og lade den undersøge flasken med ørerens.
 2. Rejs øreflippen op og hold den, samtidig med du forsigtigt fylder øregangen med ørerensen.
 3. Mens du holder øreflippen, massére du forsigtigt den nederste del af øret med fingrene i ca. 20 sekunder.
 4. Slip øret, og lad din hund ryste hovedet, hvis den ønsker det. Hold et håndklæde over hundens hoved for at forhindre, at ørerensen flyver ud af øret og rundt overalt.
 5. Brug en vatrondel viklet om din pegefinger til forsigtigt at tørre den synlige del af din hunds øregang og ydre øre. Brug kun en vatpind, hvis det er nødvendigt og kun på den synlige del af din hunds øre.
 6. Beløn din hund med endnu en godbid, og gentag derefter de foregående trin på det andet øre.

Tips og tricks til at gøre det nemmere at rense din hunds ører

Trinene til at rense hundeører er ret ligetil, men disse tips kan måske hjælpe med at gøre processen lettere for både dig og din hund.

- Medmindre du vil have ørerens overalt, skal du sørge for, at din hund befinder sig i et afgrænset område! Læg fx din hund i badekarret eller tag den med udenfor. Sørg for, at du har gammelt tøj på, som ikke bliver ødelagt, hvis det bliver stænket med ørerensen.

- Apropos ørerens, så spar ikke på det! Din hunds øregang er langt længere og større end den del, du kan se, og det er vigtigt at fylde hele kanalen for at være sikker på, at øret bliver renset ordentligt. Overskydende rensemiddel, der ikke bliver tørret ud, vil blive udskilt ved, at din hund ryster på hovedet. Hvis ørerne stadig ser beskidte ud, når du er færdig, kan du gentage processen, men stop straks, hvis du opdager rødme eller blødning, eller hvis din hund viser tegn på ubehag.

Hvor ofte skal du rense hundens ører?

Nogle hunde, især dem med korte ører og ikke meget hår, behøver måske kun at få renset ørerne af og til, når de begynder at se beskidte ud. Hunde med hængeører og hunde med mange hår omkring ørerne, bør få en mere grundig inspektion og rengøring mindst hver anden uge.

At vide hvordan man renser hundens ører, er en grundlæggende del af plejen af din hund. Hvis du sørger for, at dette gøres regelmæssigt, er det med til at beskytte deres hørelse og sikre, at din hunds ører forbliver sunde hele livet igennem.

Igen - hvis du har brug for flere råd og opmuntring, kan du besøge din dyrlæge. Hvis du ikke har en dyrlæge på nuværende tidspunkt, er det ikke noget problem! Du kan nemt finde en ved hjælp af vores pålidelige værktøj Find en dyrlæge.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en kæledyrsejer, kæledyrsblogger og romanforfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun til dagligt skriver under kyndigt tilsyn af et mindre kuld pelsklumper.

 

Relaterede artikler

Relaterede produkter