Hundes fordøjelsesmæssige helbred

Hvad er typiske fordøjelsesproblemer hos hunde?

En fordøjelseslidelse er enhver helbredssituation, der forhindrer din hund i at fordøje maden ordentligt eller ændrer den hastighed, hvormed maden passerer gennem fordøjelseskanalen. Ignorer ikke tegnene! Hvis din pelsede ven viser symptomer på fordøjelsesproblemer, skal du straks søge råd hos din dyrlæge.

Kvinde i gult tæppe kæler med lille hund på sofaen


 Kend tegnene

Visse tegn på fordøjelsesproblemer hos din hund er lette (og ubehagelige) at få øje på. Sørg for at konsultere din dyrlæge, hvis din hund viser nogle af disse tegn:

 • Opkast
 • Diarré eller blød afføring
 • Ændring af appetit
 • Luft i maven
 • Gurglende lyd fra maven
 • Forstoppelse
 • Pludselig inaktivitet eller depression
 • Kløende hud/ører

Hvad forårsager fordøjelsesproblemer hos hunde?

Fordøjelsesproblemer kan opstå af mange forskellige årsager, og de kan alle få din hund til at føle sig utilpas. Nedenfor er nogle af de mere almindelige fordøjelsesproblemer, vi ser hos hunde.

 

Golden retriever på et dyrlægebord ved siden af en dyrlæge
 • Akut gastroenteritis

  Akut gastroenteritis er den mest almindelige årsag til ‘dårlig mave’ hos hunde. Den indebærer som regel opkast og diarré, der begynder pludseligt, men kan også udelukkende være diarré. Det kan skyldes mange ting: at din hund har spist noget ubehageligt (vi ved alle, at vores hunde elsker at gøre det!), parasitter, vira og fremmedlegemer, for blot at nævne nogle få.

 • Kronisk enteropati eller inflammatorisk tarmsygdom

  I modsætning til de pludseligt opståede symptomer, vi lige har nævnt, opstår kroniske enteropatier langsommere og har tendens til at vare længe. Diarré og vægttab er almindelige tegn. Disse tegn kan skyldes mange forskellige ting, f.eks. reaktioner på bestemte fødevarer, immunreaktioner og genetik.

 • Colitis

  Når tyktarmen bliver betændt, kaldes det colitis. Denne lidelse er normalt meget karakteristisk, og de fleste hunde viser de samme tegn - de ser ud, som om de har akut brug for at komme af med afføring, de anstrenger sig måske for at komme af med det, men der kommer ikke meget ud, og et af de klassiske tegn på colitis er frisk blod og/eller slim i afføringen.

 • Pancreatitis

  Pancreatitis (betændelse i bugspytkirtlen) er en alvorlig tilstand hos hunde og kan være livstruende. Almindelige tegn på pancreatitis er pludselig opkast, depression og manglende appetit. Det er også en meget smertefuld tilstand, så din hund kan være rastløs og indtage en stilling, hvor den strækker forbenene ud og læner sig ned på sine albuer, som når den normalt inviterer til leg, men i dette tilfælde for at forsøge at lindre smerten. Hvis du er bekymret for, at din hund har betændelse i bugspytkirtlen, skal du tage den til dyrlægen så hurtigt som muligt.

 • EPI - eksokrin pancreasinsufficiens

  Dette komplicerede navn beskriver en tilstand, hvor hunde mangler visse enzymer, der er nødvendige for fordøjelsen. Bugspytkirtlen producerer nogle af disse, og når de mangler, passerer maden lige igennem, uden at hunden kan optage næringsstofferne. Hunde med EPI har tendens til at være meget sultne, men taber sig alligevel og ser ud til at være i dårlig forfatning. Fordi de ikke fordøjer fedt så godt, kan deres afføring være grålig. Nogle racer som f.eks. schæferhunde er mere tilbøjelige til det end andre. Normalt giver det et godt resultat at supplere kosten med de manglende enzymer.

 • Fødevareallergier

  Hunde kan reagere dårligt på visse fødevarer af en række årsager, og samlet set kalder vi dettee for fødevarereaktioner. Ægte fødevareallergier er sjældnere, end folk tror, og de er ofte forårsaget af proteiner i fødevarer som oksekød og kylling. Fødevareallergi kan forårsage opkast og diarré, men også hudproblemer som kløe.

 • Forstoppelse

  Ligesom mennesker har hunde svært ved at komme af med afføring, når de er forstoppede, og de går måske pludseligt meget sjældnere på "toilettet". Forstoppelse kan være forårsaget af mange ting. At spise knogler kan gøre afføringen hård og svær at komme af med, og dehydrering eller en træg tarm kan også betyde, at afføringen er tør og svær at komme af med.

Hvordan kan du hjælpe?

Hvis du først har fået mistanke om, at din hund har et fordøjelsesproblem, skal du tale med din dyrlæge om behandlinger, der måske kan hjælpe. Du kan hjælpe din hund yderligere ved at reducere mængden af stressudløsende faktorer i dens omgivelser med nogle af disse forslag:

 

Glad lille hund bliver klappet i haven

Hold dig til en rutine

Hunde elsker forudsigelighed. Hvis din hund ved, at den kan forudse, hvornår du kommer hjem, hvornår der er mad, og hvornår det er tid til en gåtur, vil det hjælpe med at holde dens angst på et minimum.

Se tips

Gravhund i rød sele

Tilbehør

Der findes en række produkter på markedet, som er beregnet til at berolige din hund. Spørg din dyrlæge om en anbefaling, der kan hjælpe med at håndtere din hunds stressrespons i angstfremkaldende situationer.

Få mere at vide

Hund kigger op på skålen fra køkkengulvet

Overvej dens ernæring

Foder med letfordøjelige ingredienser kan være skånsomme for urolige maver. Spørg din dyrlæge om, hvordan du skifter din hunds foder, og hvordan du gør det uden at forstyrre din hunds mave yderligere.

Se tips

Anbefalede produkter til hunde med fordøjelsesproblemer

Anbefalede produkter til støtte af fordøjelsen

Tips

For at hjælpe din hund med at få den bedst mulige pleje på den kommende rejse kan du tjekke disse nyttige tips fra vores team af dyrlæger.