Er din hund overvægtig? Det er en alvorlig sag

Vidste du, at hver tredje hund i Storbritannien er overvægtig eller svært overvægtig?* Mange er ikke klar over, at deres hund er overvægtig, fordi de ikke opdager vægtstigningen, der jo ofte sker gradvist over tid. Selvom det sker lige for øjnene af ejerne, bemærker de måske ikke, at deres hund tager på, fordi vægten stiger meget langsomt. Med tiden kan vægtstigningen dog føre til alvorlige helbredsproblemer.

Overvægt har betydning

 

Selv hvis du har lagt mærke til, at din hund har lidt ekstra på sidebenene, er du måske ikke klar over, hvor meget det kan påvirke dens helbredstilstand. Allerede ved en overvægt på 20% kan risikoen for at få alvorlige helbredsproblemer, såsom diabetes mellitus, slidgigt, urinvejssten eller en hjertesygdom, være stærkt forøget.

Overvægt kan desuden ikke alene have en negativ indvirkning på din hunds generelle velbefindende, tilfredshed og generelle livskvalitet. Den kan også forkorte din hunds forventede levetid betydeligt sammenlignet med en hund med en sund vægt.

 

Er min hund overvægtig?

 

 

Din hund ser måske OK ud efter din mening, men idealvægt afhænger af størrelse og race. Din dyrlæge kan fortælle dig, hvad din hunds idealvægt er. Mellem kontrollerne kan du selv holde øje med, om din hund holder den rette vægt. Placer din hånd på hundens side. Hvis du har svært ved at mærke dens ribben, eller det ligefrem er umuligt for dig, er den sandsynligvis overvægtig.

Her er nogle andre tegn på overvægt, som du muligvis vil se:

 • Mistet synlig talje
 • Halsbåndet skal løsnes
 • Besværet gang
 • Langsomme bevægelser 
 • Stakåndethed
 • Dårligt humør
 • Sover mere end normalt

 

Hvad forårsager vægtstigning hos hunde?

 

Vægtstigning skyldes, at mængden af kropsfedt er øget. Årsagen er oftest overspisning, især i kombination med manglende motion. Men der kan være andre medvirkende årsager.

 

Alder

Ældre hunde er mindre aktive, har mindre energi og har behov for færre kalorier , og netop derfor er ernæring, der er tilpasset en hunds alder, vigtig for dens vægt og generelle sundhed.

Race

Nogle hunderacer er mere tilbøjelige til at tage på i vægt.

Neutralisering/sterilisering

Kliniske studier har vist, at basalstofskiftet hos neutraliserede hunde er lavere, og at de derfor har behov for færre kalorier.

Helbredsproblemer

I sjældne tilfælde skyldes vægtstigning et helbredsproblem, der kan kræve specifik behandling.

Overfodring

Hunde med ubegrænset adgang til foder, herunder madrester eller anden menneskemad, vil selvsagt spise mere, end de har brug for.

Overspisning

Meget kommercielt foder er fyldt med salt og fedt, hvilket kan forbedre smagen, men også giver hunde lyst til at proppe sig.

 

Motion med din hund

 

Ud over at sikre, at din hund får den rette ernæring, kan du understøtte et sundt vægttab ved at sørge for regelmæssig motion. Her er nogle tips til, hvordan din hund kan få motion sammen med dig:

 

Powerwalk i intervaller

 

Tag din hund med på en gåtur i snor. Under gåturen indlægger du nogle intervaller med jogging, løb eller lange skridt som hjælp til at øge pulsen og brænde kalorier af hos både dig og din hund.

Squats med hund

 

Gør dig klar til squats ved at stå med skulderbredde mellem fødderne. Når du bevæger dig ned, så rør din hund med et favoritlegetøj. Når du rejser dig, løfter du legetøjet over hovedet for at opmuntre din hund til at springe op efter det. Du kan gøre dette derhjemme eller udenfor.

Hunde-tagfat

 

Præcis som du legede med dine venner som barn, kan du lege tagfat med din hund i den lokale hundepark, i baghaven eller endda indenfor. Det er god kardiotræning for jer begge, når din hund prøver at fange dig eller omvendt.

Vælg det rette foder til vægttab

 

Det foder, din hund spiser, indvirker direkte på dens generelle helbredstilstand og velbefindende. Afbalanceret ernæring er en vigtig del af en aktiv og sund livsstil. For store mængder af foder, godbidder eller menneskemad kan bidrage til vægtstigning.

Korrekt ernæring spiller en vigtig rolle i behandlingen af en overvægtig hund. Tal med din dyrlæge om Hill’s sortiment af vægtstyringsfoder, som kan hjælpe din hund med at tabe sig og bevare et sundt og aktivt liv.

anchor

Pleje af din hund

ARTIKLER OG VÆRKTØJER

Hunde- og kattepleje

 • Hund | Race - hillspet.dk

  Uanset om du leder efter en makker til løbeture eller én til at kæle med på sofaen, er det vigtigt at vælge en race, der passer til din livsstil.
 • Hund | Sundhedspleje - hillspet.dk

  Hvis du overvejer at anskaffe en hund, eller har haft hund i flere år, har du sikkert mange ubesvarede spørgsmål om hundes helbred.
 • Hund | Adfærd og Udseende - hillspet.dk

  Vi stiller os selv spørgsmål om vores hundes adfærd næsten dagligt. For eksempel: Har du det godt? Hvorfor kan du lide at grave huller i jorden? Er al den gøen virkelig nødvendig? Der er ingen tvivl om, at hundepsykologi er kompliceret, men det er værd at prøve at forstå, hvad de tænker, og hvorfor de opfører sig, som de gør.
 • Hund | Leg og Motion - hillspet.dk

  Selvom det virker som om, at din hunds yndlingsbeskæftigelse er at sove på sofaen, har den brug for regelmæssig motion for at forblive sund – ligesom dig! Heldigvis er der mange aktiviteter, som I begge to kan nyde.
 • Hund | Ny hundeejer - hillspet.dk

  Tillykke! Du har truffet en stor beslutning ved at få et nyt firbenet familiemedlem! Det er både en af de mest spændende begivenheder i livet, men også et stort ansvar.
 • Hund | Ernæring og Fodring - hillspet.dk

  Har du været på jagt efter det bedste foder til din hvalp? Det er ikke nemt at vælge det rette foder, når der er så meget forskelligt at vælge imellem. Men fortvivl ikke.

 

Hjælp din overvægtige hund tilbage på rette spor.

 

Hvis din hund allerede har problemer med overvægt, er der masser af ting du kan gøre for at forbedre dens helbred.

 

Se Wellness Muligheder