Er katte beskyttende over for deres mennesker?

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hunde er kendte for at være meget hengivne over for deres ejere, men kan katte også udvise beskyttende adfærd? Find ud af, om din kat er beskyttende over for dig, og hvordan katte kan vise det.

Udviser katte beskyttende adfærd?

Katte bliver ofte stereotypt beskrevet som reserverede og distancerede, selv over for de mennesker, som elsker dem mest. Sandheden er, at katte kan være lige så beskyttende over for deres mennesker, som hunde er. Kort sagt elsker katte deres familie, og deres familie elsker også dem. I en banebrydende undersøgelse, der blev offentliggjort i 2011, viste forskere for første gang, at båndet mellem kat og menneske er lige så stærkt som båndet mellem mennesker.

Du er måske ikke klar over, hvor opmærksom din kat er på, hvor du er, og hvad du laver, men katte bruger deres knivskarpe hørelse og lugtesans til at sørge for, at deres familie er tryg. BBC beretter om katte, der har opdaget kræft og hjertesygdomme hos deres ejere, advaret dem om et hjerteanfald, beskyttet børn og unge mod mobbere og endda gjort tjeneste sammen med mennesker i den kongelige flåde!

Kvinde kæler med grå scottish fold-kat.

Ofte forsøger katte at beskytte deres ejere mod personer, som de anser for farlige. Selv om katte er vilde rovdyr, kan mennesker virke store og skræmmende på nogle katte. Det er instinktivt for katten at forsvare sit og dit territorium.

Men selv om det er sødt at forestille sig, at din kat kommer og klarer ærterne, tænker katten sandsynligvis ikke på samme måde over sine handlinger. Den berømte dyreadfærdsekspert Dr. John Bradshaw advarer i National Geographic mod folks tendens til "at forestille sig, at [katte] har tanker og intentioner som os" Hvis din kat forsøger at beskytte dig mod noget (eller nogen), handler katten sandsynligvis bare i overensstemmelse med sit instinkt.

Tegn på, at du har en overbeskyttende kat

I nogle tilfælde kan katte udvise beskyttende adfærd i en sådan grad, at de bliver aggressive. Prøv at være opmærksom på din kats nonverbale kommunikation, så du kan registrere, hvad der får din kat til at gå i forsvarsposition.

Du kan se, om din kat er i bodyguard-mode, ved at kigge efter følgende tegn i kropssproget:

 • Udvidede øjne
 • Spidsede ører, der står ud som parabolantenner
 • Skarpe, hurtige bevægelser med halen
 • Sammenkrøbet kropsholdning
 • Synlige tænder og/eller kløer
 • Hvæsende, knurrende eller hvinende
 • Bider eller kradser

Sådan håndterer du en overbeskyttende kat

En kat, der udviser beskyttende adfærd, er en bange kat - og frygt kan udvikle sig til aggression. Men før du går ud og køber et "Pas på, katten angriber"-skilt til din hoveddør, skal du finde ud af, hvordan du kan berolige din aggressive kat og lære den, at dens adfærd er uacceptabel.

Du skal vide, at selv om du ikke bør belønne din kats fjendtlighed, er det heller ikke produktivt at straffe en aggressiv kat. RSPCA forklarer, at hvis du skælder ud eller straffer din kat for dårlig opførsel, er det meget usandsynligt, at katten vil forstå det. I stedet for at have en afskrækkende virkning kan du komme til at gøre adfærden værre ved at gøre katten endnu mere nervøs eller bange. Hvad er det bedste at gøre i denne type situation? Gå væk og bed andre personer om at gøre det samme.

Udviser katte beskyttende adfærd? Det er dit kæledyrs instinkt at reagere, når det lugter, hører eller på anden måde fornemmer noget mærkeligt. Det ligger også i deres DNA at gå i forsvarsposition, når de er bange. Det er rart at vide, at din kat har din ryg, når du har problemer.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig katteejer med to Russian Blue-katte, der styrer hele huset. Hendes tekster er publiceret i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om kæledyr, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter: @brovelliobrien

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

 • Komme af med dårlige vaner  

  Det er en helt naturlig katteadfærd at strinte. Det er kattens måde at markere et sted med oplysninger om den selv. Men det er selvfølgelig ikke særligt rart, hvis det sker i dagligstuen!
 • Forstå din kats adfærd

  Katte er gode til at fortælle dig, hvad de vil have, enten med stemmen eller med kroppen. Det varer ikke længe, før du forstår, hvad din killing prøver at fortælle dig.
 • Katte og mus: Hvad skal du gøre, hvis din kat fanger en mus

  Katte elsker at jage mus - Og som jægere fra naturens side er de meget gode til det.
 • Katte i løbetid

  Katte i løbetid har brug for speciel pleje og opmærksomhed. Hvis din kat allerede har været igennem en løbetidsperiode, vil du næppe glemme hendes hylen og konstante krav om opmærksomhed.

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>
  Buy Now »