Betydningen, når din kat miaver: Fem markante kattelyde

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvis du deler hjem med en kat, hører du mange forskellige kattelyde i løbet af dagen. Og selvom nogle af disse lyde er nemme at forstå, (fx når den går rundt om foderskålen og miaver, mens den ser op på dig), er det ikke altid så indlysende. I nogle tilfælde kan man også være ejer af en særlig snakkesalig kat. Det gælder især ældre katte, da de bliver mere højlydte med alderen eller når hørelsen forringes.

Her er, hvad din kat giver udtryk for med følgende markante kattelyde:

1. Miav

Som katteejer ved du allerede, at din kat kommer med et klassisk miav af flere årsager. Katte kommunikerer ikke med hinanden på denne måde, så hvad prøver den at fortælle dig? Din kat bruger sit miav til at bede om opfyldning af mad eller vand i skålene, hilse dig velkommen, når du kommer hjem, eller bede om et kærtegn eller at blive kløet på maven (så lægger den sig på ryggen). Katte taler også til dig med forskellige miaver afhængigt af situationen, som fx ”jeg vil ligge lige der på sofaen” — noget, de har en vis forkærlighed for.

Selvom vedvarende miaven når den spiser, bruger kattebakken eller på andre underlige tider kan betyde, at den ikke har det godt, er det som regel kun ment som en hilsen til dig.

2. Spinden

Livet kan ikke blive meget bedre, end når din kat putter sig hos dig og spinder efter en lang dag. Trupanion fortæller, at killinger, der jo er blinde og døve ved fødslen, spinder for at kommunikere med deres mor, men alle katte bruger denne metode hele livet – også over for dig.  Hvis du er opmærksom på din kats spinden, vil du bemærke nogle hårfine ændringer i tone og vibration, som alle hjælper med at udtrykke, at den er glad og har det godt. 

Et mindre kendt motiv: Katte kan også bruge denne form for udtryk som beroligelse, når de er bange, så sørg for at give din kat masser af kærlighed, når du hører dens lille motor køre. 

3. Hvæsen

Når en kat hvæser eller endda knurrer, er det ikke fordi, den er ondskabsfuld. Den er bange og derfor i forsvar. Hvis din kat hvæser ad en fremmed i dit hjem (eller ad en person, den kender, men ikke bryder sig om) eller endda ad en anden kat, er det en advarsel om at holde sig væk. Ultimativt minder den alle om, hvem der bestemmer (tip: Det er ikke dig).

”Ignorer denne hvæsen, hvis du kan," siger Animal Planet, "i stedet for at råbe eller nedstirre katten."  Lad tiden gå og den naturlige hengivenhed for katten vende tilbage, så stopper kattens hvæsen. Den føler sig altid mere sikker, hvis den får den nødvendige plads til at berolig nerverne

4. Hylen

Hvis du tror, det kun er hunde, der hyler, så tro om igen! American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) gør opmærksom på, at "nogle katteracer, fx siamesiske katte, miaver og hyler mere udtalt end andre racer," så du har måske bare en lille højlydt kat.  En hunkat, som ikke er neutraliseret, hyler også for at tiltrække en mage.

Hvis din kat ikke falder ind under disse kriterier, hyler den måske, fordi den befinder sig i en nødsituation, måske er indespærret eller måske endda skadet.  I andre scenarier hyler katte, fordi de vil have dig til at komme lige nu og se det bytte, de har med hjem til dig (og det er ikke altid et stykke legetøj). I alle tilfælde skal du straks være opmærksom, når din kat hyler, for at sikre, at alt er i orden.

5. Kvidren

Dette er en af de mere aparte kattelyde, der reserveres til helt særlige lejligheder. Tit og ofte kvidrer din kat, eller triller, for at alarmere husstanden, hvis den ser en fugl, et egern eller en kanin uden for vinduet.  Det er ikke et miav i fuld længde, men snarere en kommando, som killinger lærer meget tidligt, når moderen bruger lyden til af holde styr på sine unger, siger The Humane Society.  Hvis du har mere end en kat, vil du måske høre dem kommunikere med hinanden på samme måde. De kan også bruge denne lyd til at føre dig hen til foderskålen eller genne dig i seng. 

Ved at være opmærksom på disse kattelyde kan du knytte et endnu tættere bånd mellem dig og din bedste ven. Det vil også hjælpe dig med bedre at forstå deres behov, så du kan give dem alt det, de behøver for at være glade, sunde og trygge.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig katteejer af to Russian Blue-katte, der styrer huset. Hendes artikler kan også findes på Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om kæledyr, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

 

Relaterede Artikler