Når killingetænder vokser frem: Tidslinje i forhold til alder, tegn der viser sig, og hvordan du kan hjælpe

Udgivet af Christine O'Brien
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det tager flere år, før unge mennesker mister alle deres mælketænder og inden deres voksne tænder vokser frem. Men for kattekillinger går denne proces meget hurtigere. Faktisk har katte haft 2 sæt tænder allerede, når de bliver seks måneder gamle.

Når killingetænder vokser frem: Tidslinje i forhold til alder

En killings babytænder, også kendt som mælketænder, starter først med at dukke frem, når katten er omkring 3 uger gammel, ifølge PDSA. Fortænderne og de første hjørnetænder er de første til at dukke frem, hvorefter de andre hurtigt følger efter. Når din killing er 6 uger gammel, bør den have fået et komplet sæt af 26 mælketænder. Disse mælketænder falder alle ud, når katten bliver 3-4 måneder gammel, så der bliver plads til de voksne tænder, der skal erstatte dem. Når killingen er 6 måneder gammel, bør den have fået alle de 30 voksentænder.

Hvad er tegnene på, at en killing er ved at få tænder?

Når killinger får tænder, er du måske ikke engang klar over det, før du ser en tand på gulvet eller i kattesengen. Det er ifølge PDSA ganske normalt, så du behøver ikke være bekymret! De fleste killinger sluger deres små tænder, men heller ikke dette bør vække bekymring - det er nemlig ikke skadeligt for din kat.

Følgende er nogle af de almindelige tegn på, at en killing er ved at få tænder:

  • Nedsat appetit eller større forsigtighed i spisesituationer
  • Overdreven tygning
  • Ømt, rødt eller let blødende tandkød
  • Dårlig ånde
  • Din kat er irritabel
  • Din kat kradser sig om munden
  • Din kat har mindre lyst til at kæle og lege

I nogle tilfælde bliver nogle af mæletænderne siddende i længere tid end det almindelige. Det er sjældent, men det er værd at holde øje med, da det vil betyde, at din killing måske skal have trukket nogle tænder ud. Et andet potentielt problem ved dette er, at tænderne i så fald vokser for tæt sammen, hvilket kan øge din kats risiko for tandkødssygdomme. Kontakt din dyrlæge med det samme, hvis du opdager, at din kats tænder sidder for tæt sammen, så den hurtigt kan få den behandling, den har brug for.

Sådan hjælper du en killing, der får tænder

Gør det meget ondt på killinger, når de får tænder? Det er ganske naturligt, at der følger fysisk ubehag med, når spidse tænder stikker deres vej gennem det følsomme tandkød, men ifølge PDSA lader det faktisk til, at det det ikke er forbundet med voldsom fysisk ubehag for de fleste katte.

Din killing vil dog forsøge at finde en måde at lindre ømheden og irritationen på. Du kan være uheldig, at det resulterer i, at din killing vil bruge dig som tyggelegetøj, og det er ikke verdens sjoveste idé. I dette tilfælde er det vigtigt, som med andre aggressive kattelege, at stoppe din kat og flytte dens fokus.

Calico killing leger med brunt og orangefarvet reb, mens den ligger på et blåt gulvtæppe.

Det kan være en god idé at anskaffe dig tyggelegetøj til kattekillinger såsom legetøj i gummi, blødt plastik der er let at tygge i, eller legetøj som du kan lægge i køleskabet. For en sikkerheds skyld bør du være sammen med din killing, mens den leger med legetøjet. Sørg altid for at følge anvisningerne på legetøjet samt at holde øje med, om det er beskadiget, og straks smide det ud, hvis det skulle være tilfældet.

Din killing kan forsøge at tygge på møbelben eller elektriske ledninger. Det kan ende med at ødelægge dine ejendele, men hvad der er endnu vigtigere er, at det kan være farligt for din kat. PDSA anbefaler, at du holder farlige genstande tildækket eller uden for rækkevidde for at undgå utilsigtede tygge-skader.

Kattekillinger der er ved at få tænder, kan foretrække dåsemad eller tørfoder, som er opblødt i vand, hvis deres tandkød er blevet ømt. Når din killing bliver voksen, kan du overveje at begynde at fodre den med kattefoder, der er lavet til at fremme god mundhygiejne: Spørg din dyrlæge til råds og hør, hvad vedkommende anbefaler.

Vigtigheden af god mundhygiejne for kattekillinger

Ligesom det gælder for os mennesker, så er katte sårbare over for tand- og tandkødssygdomme. Ifølge eksperter fra Cats Protection og PDSA er følgende er nogle af de tegn, du skal holde øje med, når du undersøger, om din kat har et problem med tandkøds- eller tandsygdomme:

  • Dårlig ånde
  • Smerte. Din killing gnubber sig måske om munden, laver mange lyde eller har svært ved at spise
  • Ændringer i spisevaner, som f.eks. at din kat kun tygger med den ene side af munden eller foretrækker blød mad
  • Nedsat appetit
  • Vægttab
  • Overdreven savlen
  • Synlig tandsten
  • Rødt, ømt, hævet eller blødende tandkød
  • Løse tænder
  • Hævelse omkring ansigtet, kæben eller kinderne
  • Din kat har mindre lyst til at kæle og lege
  • Hvis du sørger for at holde god mundhygiejne for din kiling, vil det hjælpe med at forebygge nogle af disse problemer senere hen.

Du kan også hjælpe med at forebygge tandproblemer ved at tage din killing med til regelmæssige kontrolundersøgelser og ved at sørge for at børste dens tænder grundigt. Dette vil også hjælpe med at holde tandlægeudgifterne nede og afhjælpe problemer som tandkødsbetændelse, parodontitis og tandresorption.

Det kan være en slem omgang for killinger at få tænder, så sørg for at give den masser af kærlighed, støtte og tålmodighed, mens de nye tænder sætter sig på plads.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., er medlem af Cat Writers' Association (CWA), STEAM-pædagog. Derudover er hun en stolt og glad katteforælder. Hun skriver om emner inden for uddannelsens og kæledyrenes verden. Find og følg hende på Instagram og Twitter @brovelliobrien

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterede artikler

Relaterede produkter