Kattes livsfaser: Den bedste pleje af din kat uanset dens alder

Published by
min read

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Når man tænker over kattes livsfaser, vil man måske være tilbøjelig til at tro, at der er: killingetiden, voksenalderen og senioralderen. Man er måske også tilbøjelig til at tro, at katteplejen vil være den samme, når den bliver voksen, som da den var en killing. Hvis du er én af dem, vil du blive overrasket over at høre, at katte ifølge International CatCare gennemgår seks forskellige livsfaser, som alle har forskellige krav til pleje og fodring. Læs videre for at finde ud af, hvilken livsfase din kat er i, og hvordan du kan give din kat den bedste pleje og ernæring i forhold til dens alder. Husk, at nogle katte udvikler sig hurtigere end andre. Derfor er det vigtigt, at du spørger din dyrlæge til råds, for at sikre din kat får den rette ernæring, mens den vokser.

Killingestadiet (nul til seks måneder)

Lille orangefarvet huskilling sover på et grønt tæppe.

En killing er kattens pendant til et menneske spædbarn. Killinger vokser og udvikler sig dog meget hurtigere end mennesker. I løbet af de første seks måneder af en killings liv vil den ret hurtigt gennemgå faser, der ligner et barns - fra nyfødt, til småbørns-alderen, til børnehavealderen og til et stort barn.

 • Udseende: Killinger er let at genkende. De ligner lige præcis det, de er: små babykatte. De starter med små ører og en hale, der vokser og bliver mere proportionel med deres krop efterhånden som de bliver ældre.
 • Adfærd: Killinger lærer hele tiden og udforsker konstant verden omkring dem. I begyndelsen er de helt hjælpeløse og afhængige af deres mor og menneskelige hjælpere, når det kommer til alle former for pleje og beskyttelse. Når de vokser og udvikler færdigheder i at udforske deres omgivelser, er de drevet af deres nysgerrighed. Denne nysgerrighed samt en mangel på frygt og overflod af energi gør, at mange killinger er helt uregerlige og ofte tilbøjelige til at lave ballade.
 • Pleje og træning: Når du adopterer en killing, er den typisk vænnet fra sin mor og spiser fast føde. De vil også være i stand til at bevæge sig frit omkring og helt klar til at klatre, hoppe og lege. De vil dog formentlig endnu ikke have lært, at nogle genstande og aktiviteter ikke er gode for dem. Killinger kræver meget tålmodighed og overvågning. Inden du får en killing, skal du "killingesikre" dit hjem. Et godt råd til killingesikring dit hjem er at blokere for ventilationsåbninger og andre farlige steder, som de er små nok til at kravle op ad eller ind i. Desuden placer ledninger og elektriske kabler uden for din killings rækkevidde, flyt stueplanterne uden for killingens rækkevidde, og sikring vinduer og døre, så den ikke kan løbe væk.

Generelt bør killinger have fået deres første vaccinationer, når de når adoptionsalderen, men det kan i nogle tilfælde være en god idé at give dem en boostervaccine omkring fire måneders-alderen. Kontakt din dyrlæge for at blive rådført om, hvornår det er bedst at neutralisere din killing. Din dyrlæge kan forklare dig, hvilke muligheder der er og fortælle dig, hvornår din killing kan blive neutraliseret, når du tager den med til den første helbredsundersøgelse. Din dyrlæge kan også hjælpe med at finde de bedste metoder til at bekæmpe lopper og andre parasitter.

Det er nødvendigt at træne din nye killing til at gå i kattebakken, men det er faktisk noget, som de både lærer instinktivt og af deres mor, så det meste du skal gøre er at vænne den til kattebakken og stille og roligt minde den om at gå i den. Dette kan du blandt andet gøre ved at placere den i kattebakken, når det ser ud til, at den har brug for det. Udover dette er fokus primært på at socialisere dem med mennesker og andre dyr samt at fastlægge husregler og sætte grænser for, hvad den må og ikke må.

 • Ernæringsmæssige behov: Når killinger vokser, har de brug for tilstrækkeligt protein for at vokse og udvikle sig. Hvis killingen ikke får nok protein, kan det hæmme dens vækst, eller det kan give sundhedsmæssige problemer. Killinger bør få killingefoder af høj kvalitet, som er specielt sammensat til deres hurtigtvoksende kroppe. Du kan også fodre din kattekilling med mindre måltider i løbet af dagen, men i så fald skal du fodre den oftere, end du ville fodre en voksen kat, så de får tilstrækkeligt foder til deres høje stofskifte. Men husk at tilpasse foderplanen, efterhånden som din kat vokser, for at undgå problemer med overvægt.

Junior-kattefasen (fra seks måneder til to år)

Junior-fasen svarer til ungdomstiden for mennesker. I løbet af denne fase mister katten sit babyagtige udseende og bliver mere fysisk og psykisk moden. Derudover vokser de ud af deres killingeagtige personlighed og hviler mere i deres sande temperament.

 • Udseende: Junior-fasen kan nogle gange være en lidt akavet fase, da katte ofte gennemgår en voldsom vækst-fase, der får dem til at se lange og ranglede ud.
 • Adfærd: Dette er en overgangsfase i kattens liv, hvor den skal begynde at falde til ro og vokse fra den udfarende killinge-adfærd og lære at opføre sig mere som en voksen kat. Når katte bliver omkring 18 måneder gamle, bliver de ofte meget mere rolige.
 • Pleje og træning: Den vaccinationsplan, du har udarbejdet sammen med din dyrlæge, bør fortsættes. Efterhånden som din kat vokser væk fra sin "killinge-adfærd" og bliver voksen, har den mindre og mindre brug for, at du holder øje med den. I denne fase vil træningen generelt have fokus på at holde fast i de regler og grænser og fortsat socialisering.
 • Ernæringsmæssige behov: Når katten runder 1 års-alderen, skal du begynde overgangen til foder til voksne katte. Det er dog op til dig at vælge, om du vil give den almindeligt tørfoder eller dåsefoder (vådfoder). Uanset hvad vil et kattefoder med en standard-formulering til voksne katte opfylde alle din kats ernæringsmæssige behov. Det er ikke ualmindeligt, at katte tager på i denne fase, efter de er blevet neutraliseret, så du skal holde ekstra godt øje med dem for at sikre, at de ikke bliver overfodret. Din dyrlæge bør fortælle dig, hvad du kan forvente og hvad der skal ske efter indgrebet, hvis du vælger at få din kat neutraliseret.

Den bedste alder (tre til seks års-alderen)

I denne periode er din kat i sin bedste alder, den svarer til et menneske, der befinder sig i tyverne og trediverne.

 • Udseende: Sundhedsmæssigt og fysisk bør din kat være i sin bedste alder og i topform. De er fuldt udviklet, hvad angår længde og højde. De bør have et fyldigt udseende, uden at være overvægtige, og have en slank krop og en sund, skinnende pels.
 • Adfærd: På dette tidspunkt bør din kat have fundet sig til rette med sit naturlige temperament som voksen, som varierer fra kat til kat. Hvis din kat ikke udvikler nogen adfærdsmæssige sygdomme eller lidelser, er den personlighed, som den har på dette tidspunkt, den som den vil have resten af livet. Din kat skal være aktiv og legesyg og dens rutiner og territorium i hjemmet skal være veletableret.
 • Pleje og træning: Selv om voksne katte i deres bedste alder er i topform, bør de stadig blive taget med til regelmæssige helbredsundersøgelser. På dette tidspunkt burde din kat have lært det, den skal vide, selv om det sagtens kan være, at den af og til vil prøve grænser af og derfor skal mindes om reglerne på en blid måde. Hvis en kat ikke er vokset fra sin problematiske adfærd på dette tidspunkt, kan det være nødvendigt at kontakte en professionel træner for at få hjælp til at rette op på adfærden og kontakt dyrlægen for at sikre, at den uønskede adfærd ikke har en underliggende medicinsk årsag. Hvis du vælger at adoptere en voksen kat, kan du stadig træne den. Katte, i modsætning til hunde, er mere selvstændige af natur, hvilket kan gøre det svært at træne en kat, men det er helt bestemt muligt, det kræver blot lidt mere tålmodighed.
 • Ernæringsmæssige behov: Når katten runder 1 års-alderen, skal du begynde overgangen til foder til voksne katte. Men det er dit valg, i forhold til om du vil give den almindeligt tørfoder eller dåsefoder (vådfoder). Uanset hvad vil et foder med en standard-formulering til voksne katte opfylde din kats ernæringsmæssige behov. Når en kat er blevet neutraliseret, falder dens energibehov, så det er vigtigt at sørge for, at din kat ikke bliver overfodret. Din dyrlæge bør fortælle dig, hvad du kan forvente og hvad der skal ske efter indgrebet, hvis du vælger at få din kat neutraliseret.

Voksen katte-fasen (syv til ti års-alderen)

Denne fase svarer til et midaldrende menneske i fyrrerne eller halvtredserne.

Ældre Scottish Fold kigger på sine poter, mens den sidder på en gammel stol.
 • Udseende: Udadtil ser din ældre kat måske ikke anderledes ud end en kat i sin bedste alder, især hvis den fortsat er aktiv. Katte i denne fase er dog mere tilbøjelige til at tage på i vægt og blive tykke. Det er ikke usædvanligt, hvis din kat tager på og at dens pels begynder at miste noget af sin glans.
 • Adfærd: Selv om nogle katte fortsat er aktive og legesyge, indtil de bliver helt gamle, er det ikke usædvanligt, at en kat i denne fase bliver langsommere og sidder mere stille.
 • Pleje og træning: Ligesom det er tilfældet med en yngre voksen kat, kan det være nødvendigt at bruge tid på træningen fra tid til anden, dog kun i mindre grad. Det er mere indviklet at passe katte i denne fase, da de ikke blot har større risiko for overvægt og fedmerelaterede sundhedsproblemer, men også andre sygdomme. Den skal tilses regelmæssigt af dyrlægen og du bør holde nøje øje med den derhjemme, især for sygdomstegn, såsom vægttab, usædvanlig opkast eller ændret afføring.
 • Ernæringsmæssige behov: Voksne katte har brug for en række næringsstoffer for at holde deres krop i god form. Dette drejer sig blandt andet om C- og E-vitamin for at styrke din kats immunsystem. Hvis din kat har tendens til at tage et par ekstra kilo på, skal du måske tilpasse foder til aktivitetsniveauet eller vælge et foder, der er beregnet til mindre aktive katte.

Senior katte-fasen (fra 11 års-alderen og op)

Katte i moden alder deles op i to livsfaser. Katte på mellem 11 og 14 år betragtes som senior katte, hvilket svarer til et menneske i 60-erne og 70-erne. Katte på 15 år og derover betragtes som gamle katte.

 • Udseende: Du vil sandsynligvis kunne se tegn på aldring hos senior katte. Deres pels bliver mere hvid og mister noget glans. Dette kan blive mere og mere tydeligt, jo ældre katten bliver.
 • Adfærd: Katte i disse fremskredende livsfaser har en øget risiko for de tilstande og sygdomme, der blev nævnt i voksen katte-fasen. Derudover kan de få sværere ved at bevæge sig rundt på grund af ledproblemer. I nogle tilfælde betyder det, at din kat ikke farer så meget rundt, og det kan også få den til at holde op med at bruge kattebakken, især hvis den har høje sider der er svære at komme over, eller hvis den er placeret et sted, der er svært at komme til.
 • Pleje og træning: Det kan være en udfordring at tage sig af senior og gamle katte. Når din kat kommer i denne alder, bør du fortsætte med at tage den til regelmæssige sundhedstjek og holde nøje øje med helbredsmæssige problemer. På dette tidspunkt er hovedfokus, at sikre at din kat har det godt og er sund og rask så længe som muligt. Sørg for, at det er let for din kat at komme ind og ud af kattebakken, og at det er nem adgang til mad og vand. Mange ældre katte lever et langt liv, når de bliver senior katte og de kan faktisk være ret så aktive. Forskellen er blot, at deres legetid nu ikke varer så længe. Den gode nyhed er, at din kat måske vil være mere tilbøgelig til nussetid og derfor kan I få et endnu stærkere bånd.
 • Ernæringsmæssige behov: Hvis din kat udvikler sundhedsproblemer, kan din dyrlæge give den therapeutisk kattefoder som en del af behandlingsplanen. Og ellers bør en foderblanding til seniorkatte af høj kvalitet være nok til at opfylde alle dens ernæringsmæssige behov. Hvis din kat ikke drikker nok vand, kan din dyrlæge i nogle tilfælde anbefale, at du skifter til vådfoder for at hjælpe den med at opretholde væskebalancen.

Som du kan se, gennemgår katte en række forandringer i løbet af deres liv. At kende til sin kats aktuelle livsfase gør det muligt at skræddersy plejen i overenstemmelse med alderen for at give den optimal sundhed, ernæring og livskvalitet, så I to kan opleve livets glæder sammen.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en kæledyrsejer, kæledyrsblogger og romanforfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun til dagligt skriver under kyndigt tilsyn af et mindre kuld pelsklumper.

Relaterede artikler

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv.Med en unik sammensætning til vægtstyring som hjælper neutraliserede katte med at holde sig i form og sunde.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Senior Vitality Adult 7+ kattefoder med kylling og ris

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality er udviklet med nyeste forskning til at skabe ernæring, som hjælper med at bekæmpe tegn på aldring hos voksne (7+) katte.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Oral Care Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Oral Care Chicken er klinisk dokumenteret til at reducere plak og tandsten. Med antioxidanter og avanceret tandplejeteknologi. Velegnet som hverdagsfoder.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult Kattefoder med Kylling

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sensitive Stomach & Skin Adult tørfoder til katte giver en nøje afbalanceret ernæring til følsomme fordøjelsessystemer og fremmer sund hud.</p><p><br><b> Vigtige fordele</b></p><p><br></p><li>Øgede niveauer af omega-3 og -6 fedtsyrer for sund hud og pels</li><li>Unik fiberblanding, der opretholder et sundt tarmsystem</li><li>Giver næring til huden og forsyner den med naturlige olier</li><li>Fordele af klinisk dokumenterede antioxidanter</li><li>Ingen kunstige farve-, smags- eller konserveringsstoffer</li><p><br></p><p>100 % TILFREDSHEDSGARANTI* </p><p>*For kvalitet, konsistens og smag, eller dine penge tilbage.</p>
  Buy Now »