Er min kat voldsom? Hvornår kan man tale om, at en kats leg er for voldsom?

Udgivet af Amy Shojai, CABC
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Som katteelsker har du oplevet din kat lege voldsomt, og nogle gange ender det bare med et riv eller to. Men undrer du dig nogle gange om følgende: Er min kat for voldsom?

Katteleg ser voldsomt ud. Og det er ganske naturligt, da katte bruger deres tænder og kløer til at holde legetøj og legekammerater nede - og nogle gange er det også dine ankler, der får en tur. Nogle gange går uskyldige legekampe dog over grænsen, og det kan ende med at blive for voldsomt, selvom det ikke er din kats hensigt. Lær at identificere forskellige typer af voldsom katteadfærd, og hvordan du undgår, at deres skarpe kløer gør skade.

Sådan leger katte

Det er i høj grad gennem leg, at kattekillinger lærer, hvordan de skal interagere med omverdenen, andre katte og mennesker. Det er også gennem leg, at de træner færdigheder, som er nødvendige i voksenalderen, f.eks. at "gå på jagt". Fysisk aktivitet holder katte i form uanset alderen, og leg mindsker deres stressniveau og forbrænder deres energi.

Killinger begynder at lege med ting, mennesker og andre katte fra de er omkring fire uger gamle. Her er nogle typiske måder, som katte leger på:

 • Bagholdsleg. Katte ligger på lur, steder hvor de ikke kan ses og tæt på jorden, klar til at springe frem og lave et bagholdsangreb. De sætter ofte af med deres bagpoter for "at få så meget fart som muligt" til "angrebet".
 • Overfaldsleg. Katte springer fremad for at fange en genstand (eller dine tæer) med deres forpoter. Nogle gange falder de om på den ene side og griber fat med deres forpoter, mens de "sparker" med bagpoterne for at holde legetøjet nede.
 • Dasken og viften med poterne. Når katte får øje på huller eller åbninger, bruger de poterne til at udforske dem for at prøve at fiske en skjult skat op. Katte bruger også poterne til tyngdekraft eksperimenter og skubber ting ned fra borde.
 • Oppe på tæerne. Når deres pels rejser sig og halen krøller i nedadgående retning viser de frygtsom eller agressiv adfærd De lægger ørerne tilbage, krummer ryggen og nærmer sig mennesker, dyr eller legetøj fra siden.
 • Fiktiv kamp. Katte jager, kæmper og bider med tilbagetrukne kløer og tænder.

Katte leger med mennesker og katte til de er ca. tre måneder, og derefter skifter fokus til leg med genstande. Katte, som er mellem fire til ni måneder-gamle, foretrækker alle lege, der minder om en form for jagt. Voksne katte fortsætter med at lege, men ofte mindre vildt.

Er min kat voldsom?Stribet kat napper ejers hånd, mens den sidder på skødet

Man kan ofte nemt høre, når en hund leger, men katte er derimod mere tavse under leg. Derfor kan det være et tegn på, at legen er ved at gå over gevind, hvis der kommer lyd på. Hvis begge katte er stille, så er det ofte et tegn på, at legen er på et godt niveau, selv hvis legen ser lidt voldsom ud.

Hvis din kat leger mere og mere voldsomt, er det en god idé at holde øje med disse ting:

 • Dask eller slag uden tilbagetrukne kløer.
 • Ørerne er trukket meget tilbage.
 • Krum ryg og stivbenet kropsholdning.
 • Pelsen og halen er pjusket.

Du bør også holde øje med følgende adfærd og lyde:

 • Katten spytter og gisper efter vejret.
 • Katten hvæser - ofte et frygtsomt, defensivt udtryk.
 • Knurre - det er ofte en advarsel om, at angreb er nært forestående.

Vær opmærksom på lyde for at holde øje med, hvornår legen bliver for voldsom. Vær klar til at gribe ind og fjerne eller distrahere en eller begge katte.

Typer af voldsom adfærd

Ifølge Battersea Cats Home er katte ikke voldsomme af natur. Voldsom adfærd er en kommunikationsform, katte benytter sig af, og en måde at udtrykke, hvordan de har det. Almindelige årsager til voldsom adfærd er bl.a.:

 • Territorial aggression. Denne type adfærd er rettet mod et dyr eller en person, der trænger ind i kattens rum. Katte bliver socialt modne, når de er to-fire år gamle og begynder at føle sig selvsikre nok til at føle ejerskab over rum og afvise andre katte, selv om de tidligere har haft det godt sammen med disse katte. Katte vil forsvare deres territorium mod både katte de kender og fremmede katte.
 • Voldsom adfærd projiceret mod andre genstande eller væsener Denne type voldsom adfærd sker typisk, når en kat er indenfor og den ser en fremmed kat udenfor, som den ikke kan nå. Dette fører til, at den projicere sine følelser mod dig eller andre katte i hjemmet, som er i nærheden.
 • Frygt aggression. Hvis din kat bliver træt af opmærksomhed eller af at blive taget op, kan det gøre denfrygtsom eller irriteret og resultere i et "lad mig være i fred"-bid. Det kan ske, når din kat føler sig truet eller overstimuleret, fordi den bliver kælet for meget, taget op eller tvunget i positioner, den ikke bryder sig om.
 • Smerte eller sygdom. En kat, der har det dårligt eller har ondt, slår nogle gange ud i et forsøg på at beskytte sig selv, eller fordi den er i smerte. Book en tid hos din dyrlæge for at hjælpe din kat med at blive sund, glad og rask igen.

grå kat leger med blå legetøjsfugl på en snor

Sådan håndterer man voldsom adfærd

Uanset hvad årsagen er, er det vigtigt, du ved, hvordan du skal håndtere din kat, når den udviser voldsom adfærd.

Killinger lærer vigtige sociale adfærdsmønstre, f.eks. hvor hårdt de kan bide og hvordan de bruger kløerne, mens de leger med deres kuldkammerater. Så for at mindske risikoen for, at legen bliver for voldsom for tit, skal du sørge for kun at adoptere killinger, der er tolv uger eller ældre. Hvis du adopterer to killinger sammen, vil killingerne sammen kunne lære at bide og bruge kløerne. En velsocialiseret voksen kat kan også sætte grænser for unge katte.

Når du leger med din kat, skal du undgå at bruge dine hænder eller fødder som legetøj. Kast noget kattelegetøj eller brug en drillepind med legetøj i en snor, så du ikke bliver bidt. Hvis legen bliver voldsom, skal du holde en pause på et par minutter, så din kat kan falde til ro. Prøv da at aflede dens opmærksomhed ved at rasle med madbeholderen.

Battersea Cats Home anbefaler, at du undgår at rette på den fysisk eller flytte den, da det faktisk kan øge kattens angst og irritation og potentielt forværre den voldsomme adfærd. Prøv i stedet at få dens opmærksomhed ved at lave en lyd med munden. Dette afleder dens opmærksomhed. Her er nogle andre hurtige tips:

 • Undgå langvarig øjenkontakt. Katte kan opfatte det som truende adfærd.
 • Hold øje med din kats kropssprog, og lyt efter signaler, der kan være tegn på, den er ved at blive for voldsom. Hold op med at kæle med den, så snart du ser tegn på, at den ikke føler sig tilpas. Sørg for, at din vejrtrækning er rolig og vent på, at din kat slapper af. Lok den væk fra møbler, trapper eller gange med legetøj eller godbidder, så du kan komme forbi.
 • Når katte ikke kan enes, kan du bruge feromonspray og andre beroligende produkter til at lette spændingerne. Sørg for, at der er masser af legetøj, madskåle, kattetræer og skjulesteder fordelt i hjemmet for at reducere risikoen for konflikt mellem katte.
 • Hvis dine katte laver høje lyde, mens de leger, skal du stoppe legen. Hvis kattene fortsætter med at slås, skal du adskille dem i mindst 24 timer, før du sætter dem sammen igen.

Hvis din kat leger så voldsomt, at den anden kat ender med at bløde eller miste pels eller den generelt terroriserer andre kæledyr kræves professionel hjælp. Spørg til råds hos en dyrlæge, der er ekspert i katteadfærd. Find ud af, hvad årsagen er, så katten kan få den hjælp, der er nødvendig. Det vil hjælpe med at forebygge problemer og få dig og din kat på ret køl, så I kan leve harmonisk sammen.

Forfatterbiografi

Amy Shojai

Amy Shojai, CABC

Amy Shojai, CABC, er certificeret dyreadfærdskonsulent og er kendt sin viden om pleje af dyr og dyreadfærd. Hun begyndte sin karriere som veterinærtekniker og er prisbelønnet forfatter til mere end 35 bøger om dyr.

 

Anmeldt af Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterede artikler

Relaterede produkter