Vil du have katte i pleje? Her er, hvad du skal vide

Published by
min read

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Er du interesseret i at lære at opfostre katte eller killinger i dit hjem? Fiona Branton, en mangeårig "plejeforælder" til katte, opfordrer dig til at gøre det. Hendes første anbringelse som frivillig var en gravid kat, hun havde i pleje i 2006. Da killingerne blev født, blev hun grebet af det. "Hun fik seks killinger, og de var bare så kære," siger hun. "Det var så sjovt." Læs videre, hvis du vil finde ud af, om frivilligt arbejde med at opfostre killinger eller katte kunne være noget for dig.

Hvorfor anbringer internater katte i pleje?

Siden hendes første kattemor har Branton haft mange katte i pleje i sit hjem i Erie, Pennsylvania. Nogle har kun været der et par uger, mens andre er blevet hængende i flere år.

De fleste internater bruger plejefamilier til at yde pleje til nogle af kattene, siger Branton, der nu er bestyrelsesformand hos Because You Care, Inc. (BYC), en organisation i Erie, der er dedikeret til redning, behandling og anbringelse af herreløse og forladte kæledyr. BYC er unik i den forstand, at enhver kat, der kommer til internatet, anbringes hos en frivillig plejefamilie, inden den bliver adopteret. Organisationen har fundet ud af, at ved at placere katte i et hjem snarere end et internatmiljø, bliver en kats personlighed, vaner og sundhed lettere at måle og vurdere - hvilket giver BYC-medarbejderne mulighed for at placere dem i et hjem, der passer bedre til den.

Purebred ruddy somali cat looking up staring at the camera.

Sådan bliver du godkendt

Hvis du ønsker at få killinger eller katte i pleje, er det første skridt, at et internat godkender dig som privat plejefamilie. Du vil blive bedt om at udfylde nogle papirer og muligvis gennemgå træning og et baggrundscheck. En medarbejder fra internatet kan endda komme forbi dit hus for at sikre sig, at du har indkvarteringsforhold på plads til at kunne tage imod en hund eller kat. Nogle parametre, de kan tænkes at kontrollere, er:

 • Om du har andre kæledyr? Eventuelle øvrige hunde eller katte skal være opdaterede i forhold til vaccinationer og besidde det rette temperament til at kunne byde et andet kæledyr velkommen i hjemmet.
 • Har du plads til, at plejekatten kan holdes adskilt? Branton siger, at det er vigtigt at have et kattebeskyttet rum, hvor plejekatte kan isoleres. Hun bemærker, at der er flere årsager til at midlertidig isolering kan være nødvendig eksempelvis hvis katten ikke har fået sine vaccinationer, hvis den bliver stresset og forårsager skader, når du ikke er hjemme, eller hvis den ganske enkelt har brug for et sted at være alene.
 • Hvad synes andre mennesker i husstanden om at pleje dyr? Alle i huset skal være med på at opfostre en ny kat, selvom det kun er midlertidigt.
 • Har du tid, og er du fleksibel nok til at opfostre en kat? En del af årsagen til, at katten er kommet ind i dit hjem, er, at den skal socialiseres, så du er nødt til at være hjemme ofte for at kunne interagere med hende.
 • Har du tålmodigheden til at opfostre en kat? Plejefamilier er nødt til at forstå, at nogle dyr kan være kommet fra et sted, hvor de ikke har lært ikke at kradse i møblerne eller hoppe op på bordene. Nogle katte kan også finde på at strinte med urin, skjule sig for mennesker eller kradse, når du prøver at klappe dem. Har du tålmodigheden og medfølelsen til at kunne håndtere adfærdsproblemer?

Spørgsmål, du skal stille internatet

Du skal stille alle dine egne spørgsmål under godkendelsesprocessen. Det er en god idé at stille spørgsmål som:

 • Sørger internatet for mad og strøelse, og dækker det udgifterne til lægebehandling?
 • Har internatet en fast dyrlæge, det arbejder sammen med?
 • Skal du forvente at få besøg af potentielle adoptivforældre eller tage katten med til eventuelle adoptionsbegivenheder?
 • Kan du bede om, at en kat fjernes fra dit hjem, hvis matchet ikke fungerer?
 • Har du mulighed for at vælge hvilken kat eller killinger, du vil huse?
 • Har du mulighed for at adoptere katten, hvis du beslutter dig for, at du gerne vil beholde hende?

Svarene på disse spørgsmål vil variere afhængig af internatet. Uanset hvad svaret er, skal du blot sørge for at være fortrolig med internatets praksis og regler, inden du går videre.

Gray cat with bright yellow eyes nursing kittens

Ting, du får brug for

Før du kan opfostre katte i dit hjem, skal du tænke over, hvad du har til rådighed for at kunne yde pleje. Internatet sørger muligvis for nogle eller alle disse ting:

 • En transportkasse: Det kan være nødvendigt at tage katten til aftaler hos dyrlægen eller adoptionsbegivenheder.
 • Foderaf høj kvalitet: Vælg en vådfoder- eller tørfodertype, der passer til hendes alder og eventuelle helbredsmæssige problemer, som katten måtte have.
 • Kattebakke og -grus: Hvis du har en kattemor med killinger, vil en kagepande med lave sider eller en ovnbakke muligvis være den bedste løsning, da deres små ben ikke vil være lange nok til en typisk grusbakke.
 • Legetøj: En del af dit job som plejeforælder er at socialisere katten, så leg er afgørende.
 • Et kradsetræ: Det er en god idé at give din plejekat et godt sted at kradse - en naturlig vane for alle katte, der skal tilskyndes de rigtige steder.

Opfostring af katte med særlige behov

Længden af plejekattens ophold i dit hjem, afhænger af flere faktorer. Branton siger, at hun har haft sunde katte, der kun blev hos hende nogle få uger, mens andre med helt særlige behov har været hos hende i årevis. Hun tog for nylig en FIV-positiv kat (Feline Immunodeficiency Virus), som hun forventer vil blive hos hende resten af sit liv. Katten blev efterladt, da hans tidligere familie flyttede.

"Han er en ældre kat, og han mangler et øje, og han har virkelig svært ved at spise," siger hun. "Så på nuværende tidspunkt er han i store træk min mangeårige hospice-kat."

Organisationen ASPCA kalder denne form for pleje "fospice" - dette begreb afspejler blandingen af at tage imod et kæledyr med behov for et hjem og at yde pleje til en kat, der har svært ved at blive adopteret på grund af fremskreden alder, sygdom eller adfærdsmæssige særheder.

"Dette program kræver, at du åbner dit hjem og dit hjerte for et dyr, der ikke er sundt nok til adoption, men har brug for et varmt og kærligt hjemmemiljø, hvor de kan leve de sidste af deres gyldne år med den korrekte lægelige behandling," skriver ASPCA. Hvis du melder dig frivilligt til at yde pleje til en kat med en lidelse som FIV, vil mange internater tilbyde oplæring i at give medicin eller tilberede mad, der er let at spise.

Hårdt at sige farvel?

Den sværeste del af en plejeanbringelse er at sende en kat afsted til sit nye hjem, siger Branton.

”At være plejeforælder er meget givende,” siger hun. ”Men det er også en bittersød følelse, fordi du mister et vidunderligt dyr, du er blevet forelsket i. Du skal bare huske på, at det skaber plads til, at en anden kan komme ind." Du forbereder også en kat ved at give hende sociale færdigheder og kærlighed, som hun kan tage med sig til sit nye støttende for-evigt-hjem.

Hvis du virkelig ikke kan sige farvel, vil internatet formentlig give dig mulighed for at adoptere dyret permanent, siger Branton.

"Det sker ofte," ler hun. "Folk bliver forelsket, og katten bliver."

Branton har selv adopteret adskillige katte, der startede i pleje.

"De finder vej til dit hjerte," siger hun. "Du ved, de er, hvor de skal være."

Bidragsyder - biografi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er en freelance-skribent og kæledyrsforælder, der bor i Erie, Pennsylvania. Hun har en goldendoodle, der hedder Maddie.

Relaterede artikler

Relaterede produkter