Er bananer sikre at spise for min kat?

Udgivet af Christine O'Brien
minutters læsetid

Bananer er en næringsrig snack for mennesker og nem at spise, men det samme gør sig ikke nødvendigvis gældende for vores dyr. Hvis du har kat, har du måske spekuleret på, om bananer er gode for katte? Eller måske om din pelsede ven kan spise bananer som en godbid? Lad os tage et kig på det.

Kan katte spise bananer?

Mens mange "menneskefødevarer" som chokolade er giftige for katte og andre hunde, og derfor bør undgås helt, så er bananer derimod ikke giftige for katte og hunde. Det er en af de frugter, som katte kan spise sikkert i små portioner. Men sørg for, at din kat ikke spiser bananskræller. Der er nemlig risiko for kvælning, hvis katte spiser dem, og de kan ikke fordøje dem.

Derudover er det en vigtigt pointe, at det kan være svært for katte at spise store mængder bananer, og det kan føre til mave-tarmproblemer. Mave-tarmproblemer "skyldes oftest kostmæssige uhensigtsmæssigheder", fortæller UC Davis School of Veterinary Medicine. Det kan f.eks. være når din kat stjæler en snack fra køkkenbordet, som giver den maveproblemer. Bananer kan i princippet godt falde ind under denne kategori, fordi de ikke giver den særlige næring, som katte har brug for. Katte er kødædere, og selvom de fordøjer kogt stivelse godt, kan pludselige kostændringer bidrage til mave-tarmproblemer.

hvid kat sidder ved sidden af mange bunker bananer
Det er vigtigt at vælge foder til din kat, som er let fordøjeligt, og som giver din kat de næringsstoffer, den har brug for. Hvis du fodrer din kat med banan, skal du være opmærksom på nogle af de tegn på mave-tarmproblemer, du skal holde øje med, såsom diarré, forstoppelse og opkast. Hvis du bemærker nogen af disse eller andre symptomer, skal du kontakte din dyrlæge med det samme.

Er bananer sikre for kattekillinger? Killinger, der er fravænnet (normalt omkring 8-ugers alderen), bør fodres med "killingefoder af god kvalitet", fortæller International Cat Care. Killingens fordøjelsessystem er stadig ved at udvikle sig, og hvis du introducerer menneskeføde på dette tidlige tidspunkt, kan det forårsage betændelse, irritation, overfølsomhed eller andre problemer.

Tid til godbidder: Er bananer gode for katte?

Godbidder bør udgøre mindre end 10 % af dit kæledyrs kalorieindtag, ifølge Cummings Veterinary Medical Center på Tufts University, og en lille banan er en stor del af kalorieindtaget.

Kan katte spise bananer som en næringsrig snack? Igen er svaret ja, men med måde. Bananer har et højt indhold af kulhydrater og kalorier, og derfor står de ikke øverst på listen over godbidder, som anbefales til katte. Og ja, måske vil din kat ikke engang spise bananer. Som Cat Health påpeger, er kattens "søde" smagsreceptorer ikke særlig stærke, så de tiltrækkes ikke instinktivt af søde fødevarer som f.eks. bananer. Men hvis de får chancen, vil mange katte benytte lejligheden til at prøve noget nyt.

Bananen er en frugt, som er på den sikre liste over frugter til katte. Men der er dog andre frugter, som du aldrig bør fodre din kat med, herunder:

 • Citrusfrugter (appelsiner, mandariner, citroner, grapefrugter, limefrugter osv.)
 • Kirsebær
 • Tomater
 • Druer
 • Rosiner

Hvis din pelsede ven spiser en af disse eller andre giftige fødevarer, skal du kontakte din dyrlæge eller en akutklinik med det samme for at finde ud af, hvad du skal gøre.

Så kan katte spise bananer? Ja, katte kan godt spise bananer som en lejlighedsvis, sjov godbid. Men det er bedre at give den sunde kattegodbidder (med måde) og foder, som er specielt sammensat med den ernæring, den har brug for. Katte har brug for foder med kød, som har den rette balance mellem proteiner og andre næringsstoffer, som alle bidrager til at holde din katteven i topform.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D. er en prisbelønnet forfatter, mangeårig kæledyrsmor og medlem af Cat Writers' Association (CWA). Find og følg Christine på Instagram og Twitter @brovelliobrien

Relaterede artikler

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d tørfoder til katte

  <p>Hjælper med at håndtere din kats helbred på 3 uger ved at normalisere stofskiftehormonniveauerne.**<br><br>**Når foderet anvendes som eneste ernæringskilde.</p>
  Buy Now »