Kan katte spise ris?

Udgivet af Christine O'Brien
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Ris er en fast bestanddel af mange menneskers kost, men kan katte spise ris?

Ja, det er sikkert for katte at gnaske i lidt kogte ris fra tid til anden. Mange typer af kattefoder indeholder ris, da ris giver foderet et afbalanceret indhold af ernæring. Her kan du læse mere om ris, og hvad det vil betyde for din kats foderplan.

Hvilke ernæringsmæssige fordele er der ved at fodre sin kat med ris?

Ris er en af de mest populære kornsorter i verden. Det er et frø, som bliver produceret i mange forskellige varianter, og som kan nydes på mange forskellige måder. En sund foderplan for din kat er udgjort af næringsrige ingredienser, og nogle af dem kan du få fra ris. Ris er et godt basisprodukt for din kat, men det anbefales også, at den får andre ingredienser, som vil give den resterende næring, din kat har brug for, for at holde sig glad og sund.

Bunker med hvide og brune ris, som ligger ved siden af hinanden med træskeer ovenpå, som er fyldt med ris.De ernæringsmæssige fordele, som ris har for din kat, afhænger af den måde, de er produceret på. Lad os se på forskellene mellem brune ris (fuldkornsris) og hvide ris (forarbejdede ris).

Brune ris vs. Hvide ris

Brune ris er kendt for at være sunde for både mennesker og dyr, fordi de er et "fuld" korn, der beholder alle tre spiselige dele (især klid, kim og frøhvide). Derudover er de udgjort af en masse ingredienser, som giver en masse ernæringsmæssige fordele, som er vigtige for din kats sundhed, herunder:

 • Fiber
 • Protein
 • B1-Vitamin (thiamin)
 • B6-Vitamin (pyridoxin)
 • Jern
 • Magnesium

Den største forskel mellem brune og hvide ris er den måde, de er forarbejdet og den mængde af næringsstoffer, de indeholder. I følge Harvard University School of Public Health indeholder brune ris en større mængde af disse naturligt producerede vitaminer og andre næringsrige ingredienser, fordi deres naturlige form ikke bliver ændret. Hvide ris får dermed fjernet deres vigtige næringsstoffer under malingen. Vitaminer og jern tilsættes ofte det polerede korn, og deraf får de navnet "berigede" hvide ris.

Stribet kat spiser ris på tallerken.
Inden du tilføjer en ny ingrediens i din kats madplan, er det en god idé at tale med din dyrlæge for at sikre, at det er godt for din kat.

Andre overvejelser, der er værd at gøre sig om ris

Kogte ris er harmløse for din kat, men du skal være opmærksom på, at det kun gælder kogte ris. Andre tilsætningsstoffer, som mange mennesker kan lide at tilsætte ris, såsom salt og sojasovs, er ikke nødvendigvis gode for din kat. Grøntsager som f.eks. gulerødder og ærter har en høj næringsværdi, men det er stadig vigtigt at tale med din dyrlæge, før du serverer dem for din kat.

Kan katte spise ris for at dulme maveonde?

Du har måske hørt, at ris er godt mod fordøjelsesproblemer. Det kan skyldes, at ris er meget let fordøjelige. Du skal dog huske, at ris i sig selv ikke giver din kat en komplet og afbalanceret ernæring. Hvis din kat har problemer med fordøjelsen, bør du kontakte din dyrlæge for at høre om, hvordan du bedst muligt skifter din kats foder og giver den et afbalanceret og letfordøjeligt foder, som er godt for maven. På denne måde sikrer du, at din kat stadig får glæden ved at smage de lækre ris (som bruges i mange af de typer af letfordøjeligt kattefoder, som er på markedet), samtidig med at foderet ikke giver problemer, og din kat får den rette balance af næringsstoffer.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien er Ph.D. og prisbelønnet forfatter, forsker og mangeårig hunde- og katteejer. Hun er medlem af Cat Writers' Association (CWA) og har skrevet for førende virksomheder og organisationer i branchen, herunder værkerne, "What to Expect When You're Expecting" og "NIU STEM Read". Find og følg hende på Instagram og Twitter @brovelliobrien

Relaterede artikler

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d tørfoder til katte

  <p>Hjælper med at håndtere din kats helbred på 3 uger ved at normalisere stofskiftehormonniveauerne.**<br><br>**Når foderet anvendes som eneste ernæringskilde.</p>
  Buy Now »