Kattefoder - fra killing til ældre kat: Ernæring til alle kattens livsstadier

Udgivet af
minutters læsning

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Din kats alder skal tages med i betragtning, når du skal vælge det helt rigtige foder til den, uanset om du leder efter foder til killinger eller voksne katte. Når du vælger foder, som giver din firbenede ven den optimale ernæring, uanset hvilket livsstadie den er på, er det med til at sikre et langt og sundt liv.

Læs grundigt, hvad der står på emballagen, når du leder efter kattefoder, for at sikre, at indholdet passer til din kats livsstadie. En kat har brug for forskellige niveauer af ernæring for hvert livsstadie. Det er derfor vigtigt at vælge foder, der svarer til dens energiniveau, stofskifte og andre basale behov. Alle disse oplysninger kan nogle gange gøre det svært at tolke teksten på kattefoder, så det er vigtigt at vide, hvad din kat har behov for og hvorfor.

American Animal Hospital Association har inddelt kattes liv i seks stadier. Hvert stadie kræver sit eget tilpassede foder.
Kitten eats food from a plate.

Killinger spiser af en tallerken

Nyfødte killinger (fødsel til 4 måneder)

Nyfødte killinger bliver hos deres mor ca. de første otte uger, da de har brug for mælk fra moren til at vokse og bekæmpe sygdomme, som deres immunforsvar ikke er helt gearet til at håndtere. I denne periode laver de ikke så meget andet end at blive passet og sove.

Når din killing er mindst 8-9 uger, er den klar til at blive vænnet fra sin mors mælk, og du kan tage den med hjem fra den er 12 uger. Når den er blevet vænnet fra og er klar til at komme med dig hjem, vil du hurtigt opdage, at den er noget af et energibundt med mod på livet. På dette stadie følger katte et fast mønster, hvor de spiser, sover og farer rundt som gale – og så forfra igen. De har brug for den rette ernæring for at opretholde deres enorme energiniveau.

Nu, hvor din nye kat er vænnet fra, uanset om det er fra moren eller flaske, skal dens mad være fyldt med fedtsyrer såsom DHA (en almindelig kilde til dette næringsstof er fiskeolie), folsyre og taurin, en aminosyre, som bidrager til den vigtige udvikling af immunforsvaret og fordøjelsessystemet, hjertefunktionen og synssansen. Protein, som er en anden vigtig komponent i killingers foder, kommer fra mange forskellige kilder, herunder kød og korn. De vokser med lynets hast (dette stadie svarer til de første ti år i et menneskes liv) og har brug for energi for at kunne følge med. Det er vigtigt, at disse næringsstoffer altid er i de rette mængder for at sikre det bedste grundlag for sundhed, når de vokser. Ud over næringsstoffer skal du også huske de andre muligheder for pleje.

Unge katte (7 måneder til 2 år) og modne katte (3-6 år)

Hvis din lille firbenede ven ændrer adfærd, når den nærmer sig etårsalderen, skal du ikke bliver overrasket. Den er kommet i puberteten og er på vej til at blive voksen, livsstadier, der svarer til mennesker på 12-27 år (ung) og 28-40 år (moden).

Teknisk set betragtes katte som værende voksne, når de er et år, en periode, der strækker sig til det sjette år, men alder er ikke nødvendigvis bestemmende for, hvor aktiv din kat er. Mange katte er meget livlige, selvom de er langt over ti år. Når du overvejer, hvilket foder din unge voksne kat skal have, skal du derfor tage dens aktivitetsniveau med i betragtning. En gennemsnitlig killing har brug for nok foder til at "vedligeholde" sit energibehov, så den kan klare de daglige aktiviteter, men hvis din kat er ekstremt aktiv og drøner rundt i huset i timevis, har den brug for lidt flere kalorier til at holde sig i gang. Hvis din killing godt kan lide at slappe af i solen hele dagen, har den brug for omhyggeligt afmålte måltider, så den kan holde sig i god form og undgå overvægt. Tal med dyrlægen om din kats aktivitetsniveau, så I sammen kan finde frem til, om den har brug for flere eller færre kalorier.

Voksne katte har brug for den rette mængde fedt og protein samt andre næringsstoffer som taurin i deres foder. Overvej Hill's SCIENCE PLAN-serien af kattefoder. Disse produkter, der omfatter alt fra killingefoder til foder til ældre katte, indeholder afbalanceret ernæring i et bredt udvalg tilpasset voksne katte i alle aldre, størrelser og aktivitetsniveauer, herunder sammensætninger, der hjælper mod hårbolde og følsomme maver samt kalorielette sammensætninger.

Voksne katte (7-10 år) og ældre katte (11-14 år)

Katte i disse to kategorier befinder sig midt i livet. Sammenlignet med mennesker er disse firbenede venner nu i starten af 40'erne til starten af 70'erne. Selvom din kat (sandsynligvis) ikke vil opleve en midtvejskrise, kan det godt være, at den bliver en smule mere kræsen med hensyn til maden. Du skal derfor sikre dig, at den får den næring og det vand, den har brug for. Sørg for, at din kat altid har adgang til rent, friskt vand.

Dette er også et tidspunkt i livet, hvor kattes behov for næring ændrer sig, uanset om det skyldes sygdom eller blot alder. Nogle gange kan for meget eller for lidt af en enkelt ingrediens påvirke deres helbred. På dette stadie skal du holde øje med din kats vægt, da dens aktivitetsniveau kan falde, hvilket kan føre til overvægt. Undgå kalorierigt foder, der er beregnet til kattekillinger eller unge voksne katte. I stedet skal du finde foder, der er tilpasset ældre kattes behov, for eksempel SCIENCE PLAN Senior Vitality kattefoder. Hvis du følger med i indtaget af kalorier, er det ikke kun med til at holde vægten på et sundt niveau. Det mindsker også risikoen for sygdomme såsom nyresygdomme, visse former for cancer og slidgigt.

Tabby cat lays on human's lap while being pet.

Ældre katte (15+ år)

Når din firbenede ven når sit otium, begynder den måske at kræve mere opmærksomhed fra dig, bliver mere kærlig og mindre aktiv. Dens behov for mad ændrer sig i takt med dens opførsel.

Som det er tilfældet med mennesker, bør mad til ældre katte også indeholde færre kalorier og fibre. En anden bekymring, når det gælder ældre katte, er undervægt. Hill's SCIENCE PLAN Senior 11+ kattefoder er sammensat, så der er den rette balance mellem nødvendige ingredienser til ældre katte med den ekstra fordel, at foderet også indeholder antioxidanter, som bidrager til et sundere liv under aldringsprocessen.

Både med våd- og tørfoder får din kat de nødvendige ingredienser, men der er fordele og ulemper ved dem begge. Ældre katte har ofte slidte tænder, eller de mangler tænder, så de vil sandsynligvis sætte pris på foder, der er lidt blødere. Nogle katteejere forsøger at kombinere de to eller blot tilsætte lidt vådfoder – eller endda lidt vand – til tørfoderpiller. Din kat vil helt sikkert fortælle dig, hvad den foretrækker, så I sammen kan finde frem til det mest velegnede foder.

Hvordan passer godbidder så ind i en kats madplan? Præcis, som de er: en godbid. "Det er normalt ikke skadeligt at give din kat en godbid en gang imellem, men godbidder er normalt ikke en ernæringsmæssig og afbalanceret kilde til ernæring og bør kun gives ved sjældne lejligheder," forklarer man på College of Veterinary Medicine ved Cornell University. I henhold til Cornell skal du undgå at give din kat råt kød (det kan være forbundet med en risiko for toksoplasmose og infektionssygdomme), fisk fra dåse (risiko for neurologiske sygdomme) og mælk (mange katte kan ikke fordøje mejeriprodukter).

Ud over næringsrigt foder skal din kat være hydreret for fortsat at være sund. Det er især vigtigt hos ældre katte, da dehydrering kan være en sideeffekt til visse sygdomme.

Der er selvfølgelig undtagelser i forhold til den enkelte kats livsstadie. Hvis der opstår sygdom eller andre problemer, skal du kontakte dyrlægen. Din dyrlæge kan også hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning om din kats fodringsplan, herunder hvor meget den skal have at spise for hvert livsstadie, og hvornår den skal have mad i løbet af dagen. Når du vælger det bedste kattefoder til din bedste ven, er det med til at holde din kat sund, uanset om den er ung eller ung af sind.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig katteejer, og det er de to Russian Blue katte, der sætter dagsordenen. Hendes arbejde fremgår også af Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om katte, graviditet og familieliv. Du kan finde og følge hende på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

Relaterede Artikler