Mæthedens vigtige rolle i din kats overordnede vægt og sundhed

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Er du bekymret for din overvægtige kat? Nogle mennesker synes, at de ser søde ud, men en overvægtig kat er måske ikke så glad (eller sund), som du tror. En mulig årsag til vægtproblemer er kattefoder, der ikke giver dem en ordentlig mæthedsfølelse. Ordet "mæthed" betyder at føle sig mæt eller tilfreds, og det er en vigtig følelse for både dyr og mennesker. Hvis din kats mad ikke tilfredsstiller dens sult, kan du opleve, at den tigger om snacks mellem måltiderne. Men med en afbalanceret ernæring, der fokuserer på at få katten til at føle sig mæt, kan du hjælpe med at kontrollere kattens vægt og stadig få den til at føle sig tilfreds mellem måltiderne.

Hvorfor vægt betyder noget

Ligesom mennesker, vejer flere og flere katte over deres idealvægt, hvilket kan skabe helbredsproblemer. Ifølge International Cat Care er overvægtige katte især mere udsatte for langvarige sygdomme som problemer med blodsukkeret, blæresygdomme og ledproblemer. Så selvom nogen synes, at den tykke mave ser sød ud, er det absolut i din kats bedste interesse at holde en sund vægt.

Det er normalt at være bekymret, hvis din kat vejer ekstra meget. Det første du bør gøre er at konsultere en dyrlæge for at finde ud af, om der er en underliggende årsag til vægtøgningen. Det er mest sandsynligt, at din kat simpelthen spiser for meget mad og bruger for få kalorier. Hvis en undersøgelse ikke viser nogen underliggende årsag, kan det være tid til at overveje at ændre dens kost for at fokusere på mæthed.

Skær ikke bare ned på foderet

Når din kat føler sig mæt og tilfreds efter måltiderne, er den mindre tilbøjelig til at tigge dig om mad uden for måltiderne. Det gør din evne til at kontrollere madindtaget meget nemmere, og jeres tid sammen meget mere fornøjelig.

Nogle katteejere er bekymrede for at skifte foder, hvis katten ikke kan lide det nye, og fristes til bare at reducere mængden af foder. Det er langt fra den ideelle løsning. Ikke alene vil din kat føle sig sulten, men du kan også ende med at underfodre den med vigtige næringsstoffer som protein, vitaminer og mineraler.

Foder, der er sammensat til et sikkert og sundt vægttab, tager højde for alt dette. Det kan have et højere fiberindhold for at hjælpe din kat med at føle sig mæt, men være afbalanceret for at sikre, at proportionerne af alle de essentielle næringsstoffer er rigtige. Noget vægttabsfoder kan endda ændre din kats stofskifte, så den forbrænder fedt i stedet for at lagre det.

Hvad skal man servere

Der er et overvældende udvalg, når det gælder foder til din kat. Hvis du holder dig til velrenommerede, veletablerede mærker, er du på rette vej, men det er stadig vigtigt at sørge for, at du får det rigtige foder specifikt til vægttab.

Inddrag altid din dyrlæge i en vægttabsplan for din kat. Dyrlægen kan hjælpe dig med at vælge det rigtige foder, rådgive dig om fodermængder og følge din kats fremskridt for at sikre, at den taber sig i et sikkert og sundt tempo.

Supermarkeder og endda dyrehandlere har måske ikke det specifikke vægttabsfoder, du har brug for. Når vægten er faldet, kan du måske skifte tilbage til et supermarkedsmærke, men tjek altid med din dyrlæge, før du foretager ændringer.

Find tid til at motionere

Nærbillede af en brun tabbykat med grønne øjne.
Det er selvfølgelig ikke kun valget af foder, der kan være et problem, når det gælder din kats vægt. Ligesom deres tobenede yndlingsvenner, har også katte brug for motion. Nutidens typiske huskat bruger simpelthen ikke nok tid på at jage for at forbrænde de kalorier, den indtager. Ud over at give din kat det rette foder, så den føler sig mæt og glad, skal du sørge for at bruge tid på at lege med den hver dag.

Din kat har brug for, at du hjælper den med at holde vægten, så du skal være konsekvent med at lægge en plan og holde dig til den. Ved at give den det rette foder og finde tid til bevægelse hver dag, kan din overvægtige kat snart blive et billede på sundhed og vitalitet. Din kat vil se bedre ud og have det bedre, og det kan den takke dig for.

Forfatterbiografi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er freelanceskribent i Erie, Pa., med en kat ved navn Olive.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter