Er det vigtigt, at din kat altid er mæt?

Published by
Læse tid

Er du bekymret for din overvægtige kat? Nogle synes måske de ser søde ud, men at have bekymringer for sin tykke kat er helt normalt. Det første du skal gøre, er at konsultere din dyrlæge, for at finde en eventuel underliggende årsag til vægtøgningen. Det kan være så simpelt, som at den spiser for meget og forbrænder for lidt. 

Hvis den kliniske undersøgelse ikke afslører nogle underliggende årsager, kan et foderskifte løse problemet. Dens foder giver måske ikke en god mæthedsfornemmelse, hvilket får katten til at tigge om godbidder mellem måltiderne. Med en afbalanceret ernæring, der fokuserer på mæthed, kan du hjælpe din kat med at kontrollere sin vægt og stadig føle sig mæt imellem måltider.

Hvorfor er vægten vigtig?    

Præcis ligesom mennesker bliver flere og flere katte overvægtige. Ifølge et studie lavet af Association for Pet Obesity Prevention er cirka 58% af alle katte overvægtige. Den ekstra vægt kan forårsage helbredsproblemer. Overvægtige katte har en større risiko for at udvikle sygdomme som diabetes, hjertesygdomme og gigt. Så selvom den buttede mave kan se sød ud, er det altså i din kats bedste interesse at bevare en sund vægt.

Protein vs. kulhydrater

Det bedste kattefoder til vægttab, får din kat til at føle sig mæt og tilfreds imellem måltider. Foder, der er rigt på protein, får din kat til at føle sig mæt i længere tid. Mætte kat har mere energi til at løbe, lege og forbrænde overskydende vægt. Protein er kun ét ud af de næringsstoffer din kat har behov for.

Mæthed er vigtigt fordi det forhindrer din kat i at tigge mellem måltider. Når din kat føler sig mæt og tilfreds, er den mindre tilbøjelig til at plage efter mad, udenfor de typiske fodringstidspunkter. Dette gør det nemmere for dig at kontrollere dens fødeindtag og jeres tid sammen bliver mere fornøjelig.

Husk på at kulhydrater er en vigtig del af din kats ernæring, når du skal kontrollere vægten. Men kulhydrater skal være mindre prioriteret end protein, da de ikke giver den samme mæthedsfornemmelse i lang nok tid. Kattes fordøjelsessystem giver dem ikke mulighed for at forbrænde kulhydrater på den samme måde, som med protein til at opbygge muskelmasse, ifølge Texas A&M University.

Hvad skal man servere?

Der findes mange slags foder til katteejere, der gerne vil hjælpe deres kat med at føle sig mæt igennem et vægttabsforløb. Når du skal købe foder, skal du kigge efter foder, som er udviklet af ernæringseksperter og dyrlæger, til at kontrollere kattes vægt – foder med fiberblandinger fra frugter og grøntsager, samt antioxidanter, der hjælper med at beskytte mange forskellige celler i kroppen og fremme en sund vægt. Der findes mange forskellige muligheder, når det gælder om at kontrollere din kats vægt: noget foder imødekommer voksne katte og er formuleret til at undgå for mange kalorier, mens det giver de nødvendige næringsstoffer, der støtter sunde led og knogler, og får den til at føle sig mæt. 

De mange valgmuligheder kan være uoverskuelige. Derfor er det en god ide at spørge din dyrlæge til råds.

Find tid til motion

Nærbillede af en brun tabby kat med grønne øjne.Selvfølgelig er det ikke kun foderet, der er vigtigt, hvis din kat vejer for meget.  Fuldstændig som deres tobenede venner har katte behov for motion. Den typisk huskat i dag får simpelthen ikke nok motion til at forbrænde de kalorier, den indtager. Samtidig med, at du fodrer din kat med det rette foder, der får den til at føle sig mæt, skal du bruge tid på at lege med den hver dag.

Med det rette foder og aktivering vil din overvægtige kat hurtigt blive sund og rask igen.

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy is a freelance writer in Erie, Pa., with a cat named Olive.

 

Relaterede Artikler

 • Beløn din kat med Hill's kattegodbidder

  Tasty and delicious cat treats are a great way to connect with your cat and display your care and love for them. They can also be used as rewards for good behavior and as part of training.
 • Sådan giver du din kat en afbalanceret ernæring

  God ernæring handler om den rette balance af næringsstoffer. Lær mere om sundhedsproblemer, når du fodrer kattefoder, der har en forkert ernæringsbalance, fra dine venner hos Hills Pet Nutrition.
 • Indekattes ernæringsbehov

  Cat eating stew Livsstilen for en indendørskat adskiller sig meget fra en udendørs kats. Ofte har en indekat et lavere træningsniveau end en, der bor udenfor. Og da hun har mere tid til at soignere, er der større sandsynlighed for, at en indekat udvikler hårbolde.
 • Fødevarer, der er farlige eller giftige for katte

  Det er vigtigt, at din kat får det foder der dækker dens ernæringsmæssige behov. En gang imellem kan man fristes til at give katten madrester eller specielle godbidder.