Måltidsfodring vs. frifodring af katte: Hvad er bedst?

Published by
min read

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Har du svært ved at finde ud af den rigtige måde at fodre din kat på? Spørger du dig selv: "Bør jeg frifodre min kat?"

Hvordan fodrer du din kat nu? Har du katte, der frifodres? Har du bestemte fodringstidspunkter, eller kombinerer du metoderne? Læs videre for at lære om de tre forskellige metoder, katteejere bruger til at fodre deres katte - og fordelene og ulemperne ved hver metode.

Måltidsfodring af katte

Cat Eating

Måltidsfodring betyder, at du kun giver mad til din kat på fastlagte, måltidsbestemte tidspunkter i løbet af dagen. Både dåse- og tørfoder kan anvendes ved denne metode.

Fordele: Foderindtaget kan overvåges nøje, hvilket gør det let at observere, om din kats appetit ændres. Hvis du desuden har fornøjelsen af at bo i en husstand med flere katte, vil alle kattene have adgang til mad uden at én dominerer de andre - denne ene kat kan spise størstedelen af maden og tage på i vægt, og den anden kat (eller katte) kan gå glip af de næringsstoffer, de behøver for at forblive sunde.

Ulemper. Katte kan finde på at tigge om mad mellem måltiderne. Dine katte kan ikke kontrollere, hvor meget de spiser på et fastlagt tidspunkt. Men hvis du følger din dyrlæges anvisninger med hensyn til mængde og regelmæssighed, behøver du ikke at bekymre dig om de virkelig får den rigtige mængde mad og næringsstoffer.

Konklusion. Mens killinger skal fodres op til tre gange om dagen, er det en god idé at fodre en voksen kat (fra ca. et års-alderen) en eller to gange om dagen, ifølge Cornell Feline Health Center. Faktisk bør fodring én gang om dagen være nok for de fleste katte. "Når katte er fuldvoksne, er fodring én gang dagligt fint, så længe de er sunde og ikke har problemer med sygdomme, der gør det nødvendigt at fodre anderledes," skriver Cornell. Du bør stadig altid kontakte din dyrlæge, før du beslutter dig for en fodringsmetode.

Hvis du har flere katte, skal hver kat ideelt set have sin egen mad- og vandstation på et roligt sted, hvor katten kan lide at opholde sig, og hvor der ikke er for meget gennemgang, ifølge The Cat Doctors. Grunden til dette er, at katte er ensomme spisere - de foretrækker at være alene, når de spiser.

Frifodring af katte

Hvis du ikke overvejer andre metoder, undrer du dig måske over, om frifodring er en fornuftig metode. Når du frifodrer din kat, er dens mad tilgængelig hele tiden. Husk, at du kun kan bruge tørfoder ved denne metode, da vådfoder ikke bør stå ude hele dagen. Hvis du oplever, at din kat efterlader tørfoder i skålen i mere end en dag, skal du stadig smide det ud for at sikre at foderet bevarer sin friskhed.

Fordele: De kan selv spise en masse små måltider i løbet dagen, når de er sultne.  En nøgle til succes med frifodring er at placere den rigtige mængde tørfoder til en kat til kun én dag ad gangen i skålen.

Ulemper.. Frifodring af katte kan føre til overspisning og fedme, især hvis mængden af mad ikke er begrænset. Det kan også være svært at vurdere, om din kats appetit har ændret sig - på godt og ondt. Hvis du har flere katte, er det også svært at vurdere, hvor meget hver enkelt spiser.

Konklusion. Selvom frifodring kan føre til øget vægt, hvis det ikke administreres korrekt, er der måder at frifodre på, der gør det muligt at tage højde for din kats vægt og fødeindtag. Sørg for nøje at udmåle den mængde mad, som katten behøver til en enkelt dag. Når maden er væk, skal du ikke fylde op igen før næste dag. Dette vil lære din kat at spise løbende igennem hele dagen, snarere end at sluge det hele på én gang.

En anden god idé til frifodring af katte er at bruge et madpuslespil med afmålt mad, så du styrer, hvor meget og hvor ofte din kat spiser. I et interview med Scientific American siger Mikel Delgado, ekspert i katteadfærd, at hun anbefaler madpuslespil - ikke kun som belønningssystem, men også som en måde at fodre katte på til dagligt.

"Der ligger to tanker bag: den ene er, at madpuslespil aktiverer katte fysisk og stimulerer dem mentalt; den anden er, at katte - som de fødte jægere, de er - jo skulle arbejde for deres mad i naturen. De fik jo ikke serveret mus i en skål", siger Delgado.

Kombineret fodring

White and orange cat with collar on eating out of metal bowl

Hvis du praktiserer kombineret fodring, serverer du dåsemad som et måltid to gange dagligt, og sørger for, at tørfoder desuden er frit tilgængeligt.

Fordele: Kombineret fodring gør det muligt for din kat at indtage en masse små måltider hver dag dagen efter sin egen tidsplan. Du kan kontrollere deres appetit - i hvert fald delvist - når du giver dem vådfoder som et specifikt måltid på et fastlagt tidspunkt på dagen. Det giver også katten de ernæringsmæssige fordele ved både våd- og tørfoder.

Ulemper. Kombineret fodring kan ligesom som frifodring føre til overvægt. Derfor er det vigtigt at udmåle maden og ikke fylde skålen op igen før næste dag. Hvis du har flere katte, kan det være svært at overvåge det samlede fødeindtag, så her er diverse former for frifodring muligvis ikke den bedste løsning.

Konklusion. Både vådfoder og tørfoder har fordele, når det handler om din kat. Din dyrlæge kan eksempelvis tænkes at anbefale, at katte med visse sygdomme - såsom urinvejs- og nyreproblemer - kan drage fordel af det højere fugtindhold i vådfoder. Tørfoder er i derimod bedre for kattens tænder og lettere at opbevare.

Hvis du prøver kombineret fodring, kan du overveje at bruge et madpuslespil, så din kat føler sig udfordret ved at lege med sit måltid.

Hvis du har flere katte i dit hjem, skal du sørge for, at den mængde mad, der tilbydes, ikke overstiger det samlede daglige kaloriebehov for alle katte. Ellers kan dine katte blive overvægtige, hvilket medfører en højere risiko for at udvikle andre sundhedsmæssige problemer.

Uanset hvilken metode du vælger, skal du afmåle mad hver dag for bedst at kunne kontrollere, hvor meget din kat spiser. Du kan finde retningslinjer for, hvor meget din kat skal spise hver dag på poserne med kattefoder fra Hill's og i fodringsguides på produktsiderne på Hill's hjemmeside.

Husk på, at dette kun er retningslinjer. En kats behov varierer afhængigt af størrelse, energiniveau og eventuelle sygdomme. Forhør dig hos din dyrlæge om mængden af kalorier, som din kat skal indtage hver dag.

Uanset hvilken metode du vælger til din kat, skal du sørge for at vælge foder af høj kvalitet for at give dem de næringsstoffer, de behøver for at leve et lykkeligt og sundt liv. Hvis du oplever, at din kat kæmper med at styre sin vægt, eller helt generelt med at spise, kan vi varmt anbefale at lave en aftale med din dyrlæge med henblik på at udarbejde den sundeste slagplan.

Forfatterbiografi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er en freelance-skribent og kæledyrsforælder, der bor i Erie, Pennsylvania. Hun har en goldendoodle, der hedder Maddie.

Relaterede artikler

Relaterede produkter