Vådfoder vs. tørfoder til katte: Hvad er bedst?

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Når du får en ny killing, kan det være svært at vide, om du bør give den tør- eller vådfoder. Begge dele er udmærkede ernæringskilder, og nogle katteejere vælger at give deres kat begge dele. Hver fodertype har dets egne fordele, så her er, hvad du bør vide for at beslutte, hvad der er bedst for din kat.

Fordelene ved vådfoder til katte

Vådfoder fås i udmålte portioner, som katte elsker. Der fås mange smagsvarianter og former, som giver katte variation ved måltider. Katte med tandproblemer eller problemer med at tygge kan have nemmere ved at spise vådfoder.

Vådfoder giver desuden katte ekstra væske, som hjælper dem med at opretholde en sund væskebalance. Selvom du fodrer din kat med vådfoder, bør den også have adgang til rent og frisk vand. Øget væskeindtag anbefales ofte til katte med visse helbredsproblemer, såsom nyre- eller urinvejslidelser. Klinisk dåsefoder anbefales til disse katte, idet det giver andre fordele, såsom kontrollerede mineralniveauer, som er gavnlige ved disse lidelser.

Fordelene ved tørfoder til katte

Tørfoder til katte fås i nemme posestørrelser og har en relativt lang holdbarhed, så længe du opbevarer det et køligt og tørt sted. Det er generelt billigere end vådfoder og kan derved spare dig penge.  

Nogle katte er gladere for tørfoder, når det er frit tilgængeligt for dem f.eks. i en skål, så din kat kan spise af det i løbet af dagen. Andre katte spiser alt med det samme og bør derfor kun fodres med portionsanrettede måltider. Heldigvis kan du nemt bruge en måleske til at afveje hver portion til overvægtige eller grådige katte. Foderpillen kan også bruges til foderlegetøj, som holder din kat aktiv og glad.

Blanding af foder

En blanding af foder kan tilbyde katte det bedste af begge dele. Med en blandet fodrings rutine kan du f.eks. fodre med tørfoder om morgenen og vådfoder om aftenen. På den måde kan katten spise tørfoderet i løbet af dagen, hvis den har lyst, og du kan smide udtørret vådfoder ud, inden du går i seng.

Du kan også blande din kats våd- og tørfoder, hvilket giver yderligere væske ved hvert måltid. Hvis du vælger denne mulighed, skal du smide resterne ud efter et par timer. Husk dog, at det er vigtigt at bibeholde portionskontrol for at sikre, at din kat får den rette ernæring til at opretholde en sund vægt.

Uanset hvilket kattefoder du vælger, har valget mellem våd- og tørfoder mange aspekter og kræver megen overvejelse. Hver kat er unik med dens helt egen smag og præferencer. Tal med din kats dyrlæge, hvis du har spørgsmål om valget mellem våd- og tørfoder, og lad din lodne ven vise dig, hvilken smag den foretrækker.

Relaterede Artikler