Min kat vil ikke spise: Dette kan du gøre for at hjælpe

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Er du bekymret over, at din kat ikke spiser? Det kan være svært at skelne mellem en enkelt episode, hvor din kat opfører sig kræsent og et alvorligt sundhedsproblem. En ændring i din kats spisevaner kan give anledning til bekymring, men finder du årsagen, er det første trin til at få din kat til at spise igen.

Hvorfor spiser min kat ikke?

Sandheden: Din kat elsker at spise. At spise står øverst på kattes liste over yndlingsaktiviteter sammen med søvn, leg ogihærdige forsøg på at få deres ejeres opmærksomhed. At spise er derudover et grundlæggende element ift. at overleve, og hvis din kat ikke spiser, vil dens helbred hurtigt forringes.

Maine Coon kat ligger på gulvet ved siden af en madskål

Ændring i foder

Katte er vanedyr og vil typisk modsætte sig forandringer, især i deres madplaner. Har du for nyligskiftet din kats foder? Måske nægter de stædigt at prøve foder med en ny smag. Katte kan være længe om at acceptere nyt foder, så en langsom overgang anbefales generelt. Din kat kan ikke gå for længe uden at spise, så hvis du oplever, at den ikke spiser noget i 24 timer, selv efter at du har tilbudt den gamle mad igen, er det tid til at undersøge, om er andre årsager til at den ikke spiser.

Stress relateret til omgivelserne

Din kats stædighed kan blive endnu tydeligere, hvis den ikke er tilfreds med sine omgivelser. IfølgeBattersea Dogs & Cats Home er katte meget følsomme væsner, og manglende appetit er et tegn på, at din kat muligvis er stresset. Mulige årsager kan være:

 • En stor forandring, som et nyt hus, en baby, en ny hund eller kat.

 • Forstyrrelser i din kats normale rutine.

 • Gæster, besøg af ukendte personer eller meget støj i hjemmet.

Hvis du ved, at disse ting stresser din kat, kan du tale med din dyrlæge om, hvordan du kan hjælpe din kat med at slappe af.

Mulig sygdom

Fordøjelsesproblemer kan være stressende for din kat og fører til appetitløshed, luft i maven, opkastning og dårlig mave. Andre underliggende sundhedsproblemer, der kan påvirke appetitten, indbefatter nyre- og tandproblemer. PDSA forklarer, at problemer med tandkødet er smertefuldt og kan afskrække katte fra at spise, så sørg for, at din dyrlæge foretager en omfattende tandundersøgelse ved hvert besøg.

Kun en dyrlæge kan diagnosticere en sygdom, så kontakt din dyrlæge med det samme ved usædvanlige eller væsentlige ændringer i din kats helbred. Du bør også tage din kat med til tandundersøgelse, hvis den afviser tørfoder eller foretrækker at tygge i den ene side af munden.

Sådan får du en kat til at spise

Hvis din kat ikke springer måltiderne over, kan du prøve at give den flere valgmuligheder, afprøve foder med andre smage eller blot tilbyde en ny form for foder. Når du afprøver nyt foder, skal du gøre det gradvist for at hjælpe din kat med at vænne sig til nye smage og konsistenser. Hvis din kat er tilbageholdende med at afprøve nyt foder, kan du prøve med at tilsætte en lille mængde bouillon til tørfoderet eller varme dåsemaden op.

International Cat Care fraråder, at man tvinger sin kat til at spise eller tvangsfodre med en sprøjte, da det kan gøre, at din kat vil associere spisning med noget negativt, hvilket kan forværre situationen yderligere. I stedet kommer de med en masse idéer til, hvordan du kan motivere din kat til at spise.

Hvis din kat nemt bliver stresset, er det vigtigt, at du forbereder den på fester, du afholder derhjemme samt at planlægge, hvordan duintroducerer den ordentligt, hvis den får en ny katteven derhjemme, så den bliver bedre rustet til at klare livsstilsændringer.

Ud over tage højde for, hvad din kat spiser, skal du også tage hensyn til, hvor den spiser. I sin Code of Practice for the Welfare of Cats (et kodeks for kattes velfærd) advarer den britiske regeringsCanine & Feline Sector Group (organisation, der rådgiver regeringen om dyrevelfærd) om, at katte ikke normalt ikke spiser, hvis deres mad ligger for tæt på deres kattebakke. Derudover bør du forsøge at placere madskålen væk fra andre dyr, i et rent, roligt område med lidt trafik. Ændringer, som forekommer små, kan være med til at stresse din kat, så indret områder derhjemme, der er forbeholdt måltider til din kat.

Arme, der holder en a blød orange kat

Hvornår skal jeg ringe til dyrlægen?

En god tommelfingerregel for katteejere: Ring til din dyrlæge, når du er i tvivl.

Du og din dyrlæge har et fælles mål om at holde din kat i topform, og det er altid godt at være forsigtig. Kontakt dyrlægen, så snart du bemærker en pludselig eller gradvis ændring i din kats adfærd. Det er vigtigt, at du spørge dyrlægen, hvorfor din kat ikke spiser, især hvis der er gået mere end en dag siden det sidste måltid. Jo tidligere du kommer i gang, desto bedre, hvis din kat har brug for behandling.

Nu hvor du kender til nogle af årsagerne til appetitløshed, og hvordan du får den til at spise, kan du aktivt hjælpe den med at komme tilbage på sporet mod et godt helbred.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er skribent, mor og mangeårig kattejer - med to Russian Blue-katte, der styrer huset med hård hånd. Hendes tekster er publiceret i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om kæledyr, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter: @brovelliobrien

Relaterede artikler

 • Fri for hårboller

  Katte er meget renlige dyr, og din nye killing vil tilbringe cirka fem timer om dagen med at soignere sig. Når den gør det, får den fat i løse hår fra pelsen, som er svære at spytte ud, så den vil sikkert bare sluge dem.
 • Derfor kaster din kat op, når den har spist

  Katteejere tror ofte at et foderskifte er årsagen til, at deres kat kaster op lige efter, den har spist. Dette virker da også som en logisk årsag, men andre faktorer spiller også ind.
 • Mæthedens vigtige rolle i din kats overordnede vægt og sundhed

  Fluffy cat playing with orange toy Er du bekymret for din overvægtige kat? Nogle af dem ser måske søde ud, men det er helt almindeligt at bekymre sig om en tyk kat. Det første du bør gøre er at konsultere en dyrlæge for at finde ud af, om der er en underliggende årsag til vægtøgningen.
 • The Importance of Drinking Water for Your Cat

  154502253 Help protect your cat from bladder issues understanding how drinking water can prevent urinary, diseases.

Relaterede produkter