Sikker leg mellem børn og katte

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvis du lærer dit barn, hvordan det skal omgås din kat, kan de blive de bedste venner. Små børn er ofte glade for voldsomme bevægelser, som kan stresse katte. Problemet opstår så, når kattene reagerer ved at bruge klør eller bide.

Du bør dog ikke miste modet. Med den rigtige vejledning kan din kat og dit barn blive de bedste legekammarater.

Tillid og empati

Både katten og barnet kan lære af at interagere og lege med hinanden. Børn kan udvikle deres empatiske sans og endda få øget selvtillid af at passe en kat. Katte kan lære at stole på børn. Omvendt kan misforstået leg lære en kat at frygte og have mistillid overfor børn. Hvis din kat responderer ved at rive eller bide kan dit barn udvikle en frygt eller mistillid til katte eller endda til dyr generelt.

For at undgå, at dette sker, er det vigtigt at lære dit barn at katten ikke er et legetøj men et levende væsen med følelser. Det handler om at lege stille og roligt på kattens præmisser, så katten vil nyde barnets selskab. Det er barnets opgave at vise katten, at den kan stole på barnet.

Hvorfor reagerer katte med at rive og bide?

For at undgå, at barnet kommer til skade, er det vigtigt at forstå, hvorfor katte kan finde på at reagere ved at rive eller bide. Selvom nogle katte kan være sure af temperatment bider og river de generelt ikke uden årsag. Typisk sker dette, når en kat føler sig truet, stresset eller blot irriteret over noget i dens nærhed. Nogle gange kan en ellers venlig kat blive overentusiastisk af en sjov leg eller kælning og reagere ved at bide eller rive.

Heldigvis vil katte altid signalere deres misfornøjelse, før de reagerer ved at rive eller bide. Du kan oftest undgå, at der sker uheld ved at lære dit barn at genkende kattens advarselssignaler. Du bør være særligt opmærksom på halen der svinger fra side til side, ørerne lagt ned, krummet ryg, knurren eller hvæs.

Det er muligt at lære barnet at genkende disse advarselstegn, så de ved, hvornår de ikke skal forstyrre katten. Det er naturligvis nødvendigt at afgøre, om barnet er for ungt til at kunne aflæse disse signaler. Hvis katten har for vane ofte at bide og rive, er det muligvis nødvendigt at vente med at skabe et forhold mellem dem til barnet er ældre.

Her er et par måder, hvor du kan sætte en scene, der gør det nemmere for dit barn og kat at lege.

Skab et sikkert og afslappet miljø

Brown and white kitten playing with orange feather cat toy.Vær sikker på, at din kat har et sikkert sted den kan gå hen, når den ikke har lyst at lege længere. Det kan eksempelvis være et kradsetræ der er så højt, at barnet ikke kan nå katten. Derudover kan mange katte godt lide at befinde sig højt oppe, så de har et overblik over deres omgivelser.

Bestem ’spillereglerne’

Forklar barnet at det skal lege stille og roligt med katten og undgå at skrige, løbe og hoppe.

Afhængig af barnets alder og modenhed kan du også forklare, at det ikke må hive katten i halen, knurhårene, ørerne eller pelsen. Det er også vigtigt, at barnet ikke jagter katten, hvis den har fået nok og gemmer sig.

Giv en langsom introduktion

Prøv at bede dit barn om at lægge sig roligt på gulvet og række en hånd ud, som katten kan dufte til. Hvis katten presser ansigtet ind i hånden eller gnider sig op af hånden, er det et tegn på, at den gerne vil kæles med.

Tumlinger og børnehavebørn har brug for at få vist, hvordan man kæler med en kat blidt og roligt. Du kan demonstere det ved at ae barnet på armen og derefter guide deres hånd, når de aer katten. Undgå kattens sensible områder som bagdel, mave og hoved.

Ældre børn kan holde katten, hvis den vil det. Her er det blot vigtigt, at du viser dem, hvordan de tager den korrekt op: En hånd der støtter kattens krop og en hånd under bagdelen. Børn bør forholde sig roligt, mens de holder katten. Det er også vigtigt at nævne, at det er de færreste katte, der kan lide at blive holdt som en baby.

Katte elsker at lege mindst lige så meget som børn. Men katte bliver hurtigere trætte eller aggressive af legen. Derfor er det vigtigt at holde legesessionernes varighed til omkring 10 minutter eller stoppe, når katten ikke gider mere.

Vælg noget sjovt kattelegetøj

Legetøj behøver ikke at være dyrt. Katten vil helt sikkert elske at lege en bordtennisbold, en papirkugle eller en tom toiletrulle. Lad dit barn kaste legetøjet til katten og se om den vil lege med det. Det kan også være din kat har et yndlingslegetøj. Lad eventuelt dit barn gemme yndlingslegetøjet og lade katten finde det.

At lege sammen er sjovt og givende for både kat og barn. Når du har skabt nogle sikre rammer om legen vil din kat og dit barn kunne blive gode venner.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus Contributor Bio Image

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus is fiction author and freelance writer and editor living in Tulsa, Oklahoma. She writes frequently about pets and pet health in her home office, where she is assisted by a lapful of furbabies.

 

Relaterede Artikler