Giftige potteplanter

Mange katteejere har i de senere år valgt at holde deres katte indendørs. Dette er forståelige, da faren ved trafikuheld er høj både på landet og i byen. Men at blive indendørs kan også være farligt. Vægtøgning ved ikke at bevæge sig tilstrækkeligt eller opførselsproblemer pga. mangel på stimulering kan nemt løses med det rigtige foder og ved at give katten legetøj og lege, der holder den aktiv og interesseret. Men hvordan kan du ellers forsikre, at din kat forbliver sund og rask indendørs?

Sikre omgivelser

Potteplanter kan være meget farlige for katte, der er fristede til at tygge på bladene eller blomsterne. Delen af planten, der bliver spist, kan gøre en stor forskel på hvordan, din kat kan blive påvirket. Knoldene på en pinselilje kan forårsage forgiftning for hunde, imens bladene og blomsterne (hvilke katte mere sandsynligt tygger på) ikke ofte forårsager forgiftning. For at være sikker, bør liljer undgås, da de er den mest almindelige årsag for planteforgiftning hos husdyr. Det er også vigtigt at huske, at friske blomsterbuketter også kan spises. Liljekonvaller er fx giftige for katte.

 

Roden til problemet

Din kat sluger ikke en plante for at skade sig selv, da nogle planter så som kroton har en giftig saft, som bliver udløst, når planten tygges på, hvilket forårsager blærer i munden på katten. Man skal dog anskue risikoen på en rimelig måde. I nogle tilfælde kan den giftige reaktion være meget mild og i andre er den "selvbegrænsende", dvs. at katten bliver rask af sig selv. Det er heller ikke ualmindeligt at se lange lister af potteplanter, der kan forårsage forgiftning for katte. I virkeligheden vil de fleste katte finde disse planter utiltalende eller uinteressante. Alpeviolen findes fx ofte på disse lister, men det er kun roden, der er giftig og få katte vil finde dem så interessante, at de vil grave ned i jorden og spise nok af roden til at udløse en reaktion.
Gode råd

 • Undgå at købe potteplanter, som man ved forårsager giftige reaktioner enten hos børn eller kæledyr. Hvis de er farlige for børn er de nok også farlige for katte.

 • Hvis din kat spiser en stor mængde af hvilken som helst potteplante eller en lille mængde af en kendt giftig plante, eller savler eller opfører sig mærkeligt efter have tygget på en plante, bør du kontakte din dyrlæge hurtigst muligt.

 • Læg sølvpapir eller plastik omkring bunden af dine potteplanter. Dette gør det uattraktivt at grave omkring rødderne af planten.

 • Vær sikker på at din kat altid har en masser frisk vand (for at undgå fristelsen for katten at tygge på blade for at få fugtighed).

 • Tilbyd legetøj, tidsbestemte måltider fra automatiske skåle, en klokke udenfor vinduet til at underholde din kat, når du ikke er hjemme, da kedsomhed kan føre til, at den begynder at tygge planter.

De mest almindelige giftige potteplanter:

Azalea

Liljer, inklusive påskeliljer, dagsliljer og tigerliljer

Kroton

Pinseliljer (Narciccus arter)

Caladium

Dieffenbachia (prikblad)

Figen (gummi-figen, hænge-figen og variegeret figenplanter)

Filodendron

Monstera (Schweizisk osteplante)

Oleander

Julestjerne

Julekirsebær

Hellige bær


Relaterede kattepleje artikler

 • Mødet med de andre katte | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Vaccinere din killing | Hill's Pet

  Din nye killing begybder livet med naturlig immunitet fra sin mor, men når denne immunitet fortager sig, skal du have killingen vaccineret, så den bliver ved at være sund og rask.
 • At rejse med din killing | Hill's Pet

  Hvis du skal have killingen med ud at rejse, eller af en anden grund er nødt til at tage den med væk fra hjemmet, skal du transportere den i en sikker transportkasse.
 • Microchip | Hill's Pet

  Du bør ikke lade killingen komme ud, før den har fået sine første vaccinationer.
 • Hvad synes din killing er en god ferie? | Hill's Pet

  Alle elsker da at have ferie, ikke? Mange katte kan ikke lide at køre i bil, men hvis de bliver vænt til det, fra de er helt små, er det normalt ikke noget problem.
 • Sæsonmæssige råd | Hill's Pet

  De forskellige årstider betyder nye eventyr for killingen, men også visse risici. Hvis du følger trinene nedenfor, kan killingen nyde de forskellige årstider lige så meget som du.