Sådan hjælper du en bortkommen kat

Udgivet af Jean Marie Bauhaus
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det kan være en overraskelse at finde en bortkommen kat på dit dørtrin. Du vil sikkert gerne hjælpe den, men det er ikke altid nemt at se, hvilken slags hjælp en fremmed kat har brug for. Den vil sandsynligvis kunne placeres i én af følgende tre kategorier; den har et hjem og er gået væk hjemmefra, den er blevet forladt og strejfer nu omkring eller det er en vildkat, som aldrig er blevet socialiseret med mennesker. Det er vigtigt at finde ud af, hvilken kategori du har med at gøre, før du gør noget for at hjælpe. Hvis du står i en situation, hvor du skal hjælpe en bortkommen kat, skal du læse videre for at blive klogere på, hvad du skal gøre.

Er det en vildkat?

Hvis en kat dukker op hjemme hos dig, er det en god idé at lægge mærke til dens adfærd fra en sikker afstand, før du nærmer dig for at tilbyde hjælp. Vildkatte og killinger, der aldrig er blevet socialiseret med mennesker vil muligvis bide eller kradse, hvis du prøver at røre dem - hvis du altså overhovedet får lov til at komme så tæt på.

En venlig, imødekommende kat er sandsynligvis ikke en vildkat. Dog er nogle ikke-vildtlevende katte meget sky og forsigtige over for fremmede, på trods af at de er socialiserede, så det er ikke altid lige let at se forskel. Cats Protection beskriver nogle få tegn, du kan bruge som hjælp, når du skal se, om der er tale om en vildkat:

En gruppe hjemløse katte sidder tæt sammen, for at holde sig varme, tæt på en væg ved forladt hjem. Temperatur på under 28 grader** Bemærkning: Lav dybde

  • Herreløse katte kan være sky, men de vil ofte prøvet at skabe øjenkontakt, give lyd fra sig og lade dig komme nærmere efter lidt tid. En vildkat er derimod ofte stille og bange. Den vil formentlig ikke nærme sig dig eller lade dig komme tæt på. Måske løber den endda væk og gemmer sig.
  • Herreløse katte er normalt alene, mens vildkatte enten er alene eller sammen med andre katte.
  • Herreløse katte strejfer ofte rundt omkring haver og huse, og de forsøger endda nogle gange at komme indenfor! Vildkatte har derimod en tendens til at holde sig væk fra befolkede steder.
  • Herreløse katte får normalt ikke øremærket deres venstre øre, selv om de er blevet neutraliseret, hvorimod vildkatte nogle gange bliver øremærket, alt afhængigt af praksis i det land, du bor i.
  • Hvis katten er dukket op for nylig og virker desorienteret, eller som om den er faret vild, er det sandsynligvis en herreløs kat. Hvis den dukker op regelmæssigt, kan det være en vildkat, der har slået sig ned i nærheden.

Du tror måske, at vildkatte er beskidte eller sjuskede, men det er faktisk i højere grad et tegn på en herreløs kat. Nogle herreløse katte er vant til at blive passet på, og er derfor måske ikke så gode til at passe på sig selv, hvorimod vildkatte ofte er vant til at holde sig selv rene og sunde.

Hvis du tror, at den kat du har mødt, er en vildkat, er det bedst at holde afstand. Du kan ringe til det lokale dyreværn, hvis du har mistanke om, at der bor vilde katte i nærheden af dig, da de vil vide, hvad du skal gøre.

Er det en bortkommen kat eller herreløs kat?

Når du har fundet en bortkommen kat og konstateret, at den ikke er vild, og at du sikkert kan nærme dig den, er det næste skridt følgende: Nu skal du finde ud af, om den faktisk bare er blevet væk, eller om det er en herreløs kat, der har brug for et nyt hjem. Hvis katten bærer et halsbånd med navn og nummer , er det meget sandsynligt, at det er en bortkommen kat. I dette tilfælde skal du blot ringe til det nummer, der er angivet, for at fortælle ejeren, at deres kat er fundet i god behold. Du kan også ringe til den dyrlæge, der er angivet på vaccinationsmærket, og som burde kunne sætte dig i kontakt med kattens ejer.

Desværre er det ikke altid så enkelt. Mange mennesker giver ikke deres katte halsbånd. Derfor kan det godt være en bortkommen kat, selvom den ikke har halsbånd med nummer osv. Du kan tage katten med til en dyrlæge eller et dyreinternat for at finde ud af, om den har en mikrochip, som vil angive ejerens kontaktoplysninger. Selvom den ikke har en mikrochip, kan det godt være, det er en bortkommen kat alligevel.

Da det ikke er let at finde ud af, hvem katten tilhører, er det næste skridt at tjekke annoncer for bortkomne og fundne katte. Det er også en god idé at spørge rundt i nabolaget for at høre, om nogen mangler en kat, eller om nogen har set plakater med "forsvundne katte". Det er også en god idé at tjekke hjemmesider over bortkomne og fundne dyr eller facebook-grupper for bortkomne kæledyr og lokale dyreinternater. Folk ringer ofte til det lokale dyreinternat, når en kat er blevet væk, så et internat kan bestemt være den rette løsning.

Hvis du har gjort alt ovenstående, og stadig ikke fundet ejeren, er det sidste, du kan gøre, at indrykke en annonce for "den bortkomne kat". Brug dit netværk, og spørg familie og venner etc. Hvis du ringer til et dyreinternat for at fortælle dem, at du har fundet en kat, som du tror, er forsvundet, vil de kunne kontakte dig, hvis ejeren ringer til dem. Hvis du ikke har mulighed for at tage dig af katten, mens du leder efter ejeren, skal du ringe til det lokale dyreinternat og spørge, om de kan tage sig af katten. Efterlad aldrig en kat ved døren til det lokale dyreinternat.

Hvis du har kæledyr

Det kan tage lang tid at finde ejeren til en bortkommen kat, og det kan være, at du skal passe på din nye kattegæst i flere dage eller endda uger. Hvis du allerede har kæledyr i hjemmet, skal du holde din nye gæst i karantæne, enten indtil du finder ejeren, eller indtil du kan tage katten med til dyrlægen for at få den undersøgt og vaccineret.

Dyrlæge undersøger en kat på et bord, samtidig med at ejeren holder den.

Når katten har fået en helbredsattest, kan du langsomt introducere den for dine kæledyr. Hvis du derimod ikke har nogen planer om at beholde den, kan du vælge at holde den adskilt resten af tiden hjemme hos dig.

Sådan hjælper man en herreløs kat

Hvis du har gjort alt, hvad du kunne, og ikke har kunnet finde en ejer, er det sandsynligt, at katten er blevet efterladt og har brug for et nyt hjem. I dette tilfælde er der et par muligheder. Du kan naturligvis vælge selv at adoptere katten. Hvis du gør det, er det første, du skal gøre, hvis du ikke allerede har gjort det, at tage den med til dyrlægen for at få den undersøgt, vaccineret og neutraliseret.

Hvis du ikke har planer om at beholde katten, skal du finde et nyt hjem til den. Ring til et dyreinternat eller en dyrevelfærdsorganisation i dit område f.eks. Dyreværnet, Dyrenes Beskyttelse eller Inges Kattehjem for at høre, om de kan hjælpe. Du kan også prøve følgende for at finde et nyt hjem til din herreløse kat:

  • Spred ordet og indryk annoncer Start med at fortælle venner, familie og kolleger, at du leder efter en person, der kan adoptere en kat. Du kan også prøve dine sociale netværk på nettet. Hvis det ikke lykkes, kan du lægge flyers på dyreklinikker og hos dyrehandlere. Du kan også indrykke annoncer i aviser og på hjemmesider online.
  • Tag en samtale med interesserede. Spørg om, hvorvidt de allerede har kæledyr og hvilken slags de har og om deres kæledyr er vaccineret og neutraliseret, om der er børn i hjemmet, og om de bor et sted, hvor katte er tilladt. Hvis du ikke allerede har fået katten vaccineret og neutraliseret, skal du spørge, om den kommende ejer er villig til at forpligte sig til at få dette gjort.
  • Aftal et møde. Lad katten møde den kommende ejer, mens du er til stede, så du kan sikre dig, at der er god kemi, før du overdrager katten.

Sådan hjælper du en vildkat

Vildkatte er generelt i stand til at klare sig selv, så der er normalt ikke ret meget, du behøver at gøre. Det kan dog være en god idé at kontakte en lokal dyrevelfærdsorganisation for at høre, om de kan hjælpe med TNR-metoden. Cats Protection forklarer, at TNR-metoden går ud på at indfange vilde katte og killinger, hvorefter de bliver neutraliseret og vaccineret og enten bragt tilbage til deres omgivelser, eller også finder man et nyt hjem eller dyreinternat til killingerne.

Det kan være noget af en opgave, når du finder en bortkommen kat, hvis du beslutter dig for at lægge en masse kræfter i det, men det er ofte det hele værd. Det er nemlig en kæmpe stor hjælp, og det vil give dig mere ro i sindet og den gode fornemmelse, der følger med at hjælpe et dyr i nød. Hvem ved? Den herreløse kat på dit dørtrin kan ende med at blive din nye, dejlige kat.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er dyrejer, kæledyrsblogger og romanforfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun til dagligt skriver under kyndigt tilsyn af et mindre kuld pelsklumper.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

Relaterede produkter