Min hund sover hele dagen: Er det normalt?

Udgivet af Chrissie Klinger
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Har du nogensinde tænkt følgende: "Hmm, jeg synes, min hund sover hele dagen. jeg ville ønske, jeg også kunne sove hele dagen"? Hunde sover mere end mennesker, og selvom du måske er lidt misundelig over dette, er det vigtigt at have en forståelse for, hvorfor hunde sover så meget, samt vide, om din hund sover for meget.

Hvor meget søvn har min hund i virkeligheden brug for?

Når du er sammen med andre hundeejere, er du måske nysgerrig efter at vide, om deres hund også sover hele dagen. Desværre er det ikke altid den bedste måde at vurdere det på. Den mængde søvn, din hund har brug for, afhænger af mange faktorer: alder, race, aktivitetsniveau og forhold i omgivelserne.

Hvis din hund normalt sover mellem 12-14 timer om dagen, er der ifølge American Kennel Club (AKC) sandsynligvis ikke noget at være bekymret over. Men hvis din hund sover mere end 15 timer om dagen, bør du være meget opmærksom på din hunds adfærd, mens den er vågen. Hvis din hund virker sløv eller er svær at komme i kontakt med, for både dig og andre dyr, er det tid til at besøge dyrlægen.

Hav ændringer i din hunds omgivelser in mente, når du mistænker, at din hund sover mere end normalt. Små ændringer i din hunds liv og dagligdag kan føre til store ændringer i dens søvnvaner.

 • Nye familiemedlemmer: Hvis der pludselig er en legesyg killing eller hvalp i huset, kan det være, at din hund blot leder efter sit eget stille sted at sove.
 • Varmt vejr: Hvis din hund bliver søvnig om sommeren, skal du være opmærksom på tegn på varmeudmattelse som sløvhed, overdreven savlen eller opkast.
 • Ændringer i din tilgængelighed: Har du fået nyt job for nylig eller har dine arbejdstider ændret sig? Hunde, der er alene hjemme i lange perioder, kan kede sig eller blive ensomme.
 • Legetiden er blevet længere: Har I startet et nyt forløb med agility-træning? Træner I sammen op til et 5 km-løb? Et øget aktivitetsniveau kan gøre din hund udmattet, og det kan tage noget tid for den at vænne sig til det, før den er helt tilbage til sit normale søvnmønster.

Golden retriever-hvalp sover på et rødt tæppe.

Hvalpe: Leg og søvn

Alder er en vigtig faktor i forhold til, hvor meget søvn en hund har brug for. Menneskebørn har brug for meget søvn og ifølge PDSA, gælder det samme for hvalpe. Nogle hvalpe kan sove 18-20 timer om dagen. Din hvalps søvn spiller en vigtig rolle i forhold til at hvalpens centralnervesystem, immunsystem og muskler kan udvikle sig ordentligt. Mange hvalpe får den søvn, de har brug for, med en lur i løbet af dagen. Træn din hund til at sove på det samme rolige og behagelige sted, så I sammen kan indeføre en rutine. Gør hvad du kan, for at børn og andre dyr ikke forstyrrer den under søvnen.

Meget unge hvalpe kan i nogle tilfælde også have brug for hjælp til at indføre en fast soverutine. Sluk alt lyset i rummet og undgå at der kommer lyde fra f.eks. TV'et. Dette vil hjælpe med at signalere til dit hvalp, at det er ved at være sengetid.

Søvn og aldring

Senior hunde har ofte brug for mere søvn end unge eller voksne hunde og er ofte længere tid om at komme sig efter fysisk aktivitet. PDSA fortæller, at senior hunde kan have et nedsat aktivitetsniveau på grund af ledproblemer. Hvis din hund ikke blot sover mere, men også har problemer med at stå oprejst og gå, kan det være, den er ved at udvikle ledproblemer.

Med en undersøgelse hos dyrlægen vil du kunne finde ud af, hvad der er årsagen til, at din hund sover mere. Ved ledproblemer vil din dyrlæge måske anbefale, at du flytter hundesengen til et varmere sted og tilføjer ekstra polstring. I nogle tilfælde vil vedkommende også anbefale at holde øje med din hunds vægt, så dens led ikke bliver belastet yderligere.

Two dog noses stikker ud fra et tæppe

Min hund sover hele dagen: Andre faktorer

Store hunde har tendens til at sove oftere end mindre hunde. Newfoundlændere, Sankt bernardshunde, mastiffere og pyrenéerhunde sover typisk meget. Hvis du har en meget stor hund, der elsker at sove, kan det simpelthen skyldes, at dens forfædre sov enormt meget.

Hvis din hund sover lidt ekstra fra tid til anden, er der sandsynligvis ikke noget at være bekymret over. Men hvis din hunds ekstra søvn ledsages af en ændring i spisevanerne, hvis din hund er mere tørstig end normalt eller hvis den tisser mere end normalt, er det tid til at søge kontakte dyrlægen. Denne kombination kan af og til være et tegn på problemer med bugspytkirtlen hos din hund eller nyreproblemer.

Det kan også være en god idé at holde øje med, hvordan din hund opfører sig, mens den sover. Mange hundeejer har nok set deres hund løbe i søvne, men andre aktiviter og anden type opførsel kan være et alvorligt tegn på, at der er noget galt med din hunds helbred. Hvis din hund holder op med at trække vejret eller snorke, kan den være i risiko for åndedrætsproblemer. Hvis din hund derimod snorker så højt, at man ikke kan høre dørklokken, kan det være et tegn på, at den er ved at miste hørelsen.

Hvis du er bekymret for dit hunds søvnmønster, skal du skrive ændringerne ned, med særligt fokus på dens legevaner, spisevaner og vaner ift. hvordan og hvornår den tisser og laver stort. Samtidig med dette skal du notere ændringerne i forhold ændringen i dens søvnmønster. Det er ikke nok bare at beklage sig og sige "min hund sover hele dagen." Hvis du virkelig ønsker, at identificere problem, så sørg for, at din dyrlæge har alle relevante oplysninger til at finde ud af, hvad der foregår med din hund.

Sov godt

Når det kommer til hundes søvnmønster, findes der ikke noget let svar på, om din hund sover for meget eller for lidt. Den bedste måde at finde ud af det med sikkerhed er at beskrive en typisk dag for din hund og dele beskrivelsen med din dyrlæge ved regelmæssige kontrolbesøg. Din dyrlæge kan bekræfte, om søvnmønstrene forekommer normale for netop din hund. Hvis de ikke gør det, kan dyrlægen anbefale justeringer i din hunds hverdag eller undersøgelser af din hund. Når du er helt sikker på, at din hunds søvnmønster er normalt, vil du også bedre kunne sove trygt, fordi du ved, at din hund er sund og rask.

Skribent

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er dyreejer. Hun nyder at dele sit hjem med sine to børn, sin mand samt sine to pelsbørn. Derudover nyder hun at tilbringe tid sammen med alle sine familiemedlemmer, når hun ikke underviser, skriver eller blogger. Hun stræber efter at skrive artikler, der hjælper dyreejere med at leve et mere aktivt og meningsfuldt liv sammen med deres hund eller kat.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterede artikler

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed hundefoder med kylling

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken er sammensat til optimal led- og muskelopbygning hos hunde af store racer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter, glukosamin og chondroitin fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult hundefoder med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature er sammensat til at støtte en sund mund, sund hud og sund fordøjelse hos hunde af små racer. Med høje niveauer af klinisk dokumenterede antioxidanter og naturlige ingredienser, med tilsat vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed hvalpefoder med kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Large Breed Chicken er sammensat til at styrke en sund knoglevækst hos hvalpe af store racer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter og optimalt mineralindhold.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult hundefoder med kylling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blanding af ingredienser og et lavt fedtindhold. Sammensat til at hjælpe din hund med at opnå en sund vægt med forventningen om et længere liv. </p>