Typiske helbredsproblemer hos små hunderacer

Udgivet af Erin Ollila
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Tillykke! Du og din familie skal snart adoptere en lille hund. Du har undersøgt alt fra, hvad der er det bedste legetøj til småhunde, til hvordan du kan tage din hund med på ferie, men du bør også være kende til nogle af de mest almindelige helbredsproblemer hos små hunde.

At disse helbredsproblemer nogle gange opstår hos små hunde, betyder selvfølgelig ikke, at dit nye firbenede familiemedlem også vil blive ramt. Men som omsorgsfuld hundeejer vil du naturligvis gerne være forberedt, så du kan nyde de glade stunder med din hund, og på samme tid være forberedt, hvis noget skulle gå galt. Læs videre, og få mere at vide om de fem mest almindelige helbredsproblemer, der kan opstå hos små hunde.

1.Tandproblemer

God tandpleje er vigtig for alle hunde, men da tænderne sidder meget tæt hos små hunde, har de en tendens til at have større risiko for at udvikle tandproblemer. Det første tegn på tandproblemer er ofte dårlig ånde, men tandsten og rødt tandkød er også hyppige tegn. Hvis tandproblemerne får lov til at udvikle sig, kan det føre til smerter, løse tænder og problemer med at spise.

Det er vigtigt at indføre en god mundhygiejne-rutine, så du gør, hvad du kan, for at holde din hunds tænder rene. Daglig tandbørstning er den vigtigste del af rutinen. Man bør allerede starte med tandbørstning i hvalpealderen, da det kan være sværere at indføre denne rutine, når din hund er blevet stor. Der findes en række fødevarer, godbidder og tandpasta til hunde, som kan hjælpe med at skabe en god mundhygiejne. Sørg for at kontrollere emballagen for at se, om produktet er VOHC-mærket (Veterinary Oral Health Council)-mærket, så du er sikker på at vælge et produkt, der virker. Din dyrlæge vil også kunne anbefale specifikke produkter, der kan hjælpe din hund, og vil også fortælle dig, hvornår en komplet tandrensning er nødvendig.

2. Patellaluksation

Patellaluksation.Patella refererer til det, vi almindeligvis kalder knæskallen. Den sidder i en rille nederst på lårbenet og skal holdes godt på plads af vævet omkring knæleddet. Hos nogle hunde, især hunde af små racer, glider knæskallen ud af position, og dette kaldes luksation. Det sker af mange forskellige årsager. Rillen kan være for lav, benene kan være blevet vredet, eller vævet kan være for slapt til at holde det på plads.

Sværhedsgraden af denne tilstand varierer. Nogle hunde har en knæskal, der af og til går af led, hvilket naturligvis er pludseligt og smertefuldt. Andre har knæskaller, der er så løse, at de konstant flyder og aldrig er på plads.

Hunde med patellaluksation viser ikke altid tydelige tegn, men i de fleste tilfælde vil hunden halte et par skridt på det berørte ben, udføre hoppende bevægelser eller ryste benet, før den vender tilbage til normal gang. Denne halten med det ene ben bliver generelt hyppigere, efterhånden som tilstanden udvikler sig, og det kan føre til gigt. Den behandling, din hund har brug for, kan variere alt efter sværhedsgraden. I de mere alvorlige tilfælde vil en operation blive anbefalet. Hvis du lægger mærke til, at din hund halter eller hopper, bør du tage til dyrlægen, så de kan undersøge den og informere dig om de bedste behandlingsmuligheder.

PDSA fortæller, at hunde af små racer og miniatureracer som puddel, chihuahua, yorkshireterrier og pomeranian oftest rammes.

Hvid pomeranian blandingsrace bliver børstet

3. Luftrørskollaps

Luftrøret, der ofte kaldes trachea, består af små ringe af stift brusk, der holdes inde i et rør af blødt væv. Bruskringene holder luftvejene godt åbne, så luftstrømmen ikke blokeres. Luftrørskollaps er en kronisk, fremadskridende tilstand, hvor bruskringene mister noget af deres stivhed. Det får røret til at hænge og i nogle tilfælde stoppe til. Det kan gøre det svært at trække vejret, især under træning eller stress, hvor behovet for ilt er større, og det er vigtigere end nogensinde at have frie luftveje.

De fleste hunde, der oplever luftrørsproblemer, er i midt i livet eller ældre. Tilstanden kan dog også ramme yngre hunde. Det mest almindelige tegn på denne tilstand er en tør hoste. Hosten har tendens til at det bliver værre om natten, når hunden er begejstret, eller når et halsbånd strammer om dens hals. Hvis din hund hoster, er det vigtigt at konsultere din dyrlæge. Hoste kan også være et tegn på f.eks. hjertesygdom eller infektion, så det er vigtigt at finde årsagen. Luftrørskollaps kan være svært at behandle, men overvægt forværrer tilstanden, så forsøg at holde din hund slank hele livet. 

4. Problemer med mitralklappen

Et af de mere alvorlige helbredsproblemer hos små hunde opstår i hjertet. Når hunden bliver ældre, kan hjerteklapperne begynde at "blive slidte" og utætte, hvilket får hjertet til at fungere mindre effektivt. En utæthed i mitralklappen, som er en af de store klapper i venstre side af hjertet, kaldes mitralklapinsufficiens eller mitralinsufficiens. Denne tilstand er genetisk betinget og ses langt hyppigere hos visse racer som f.eks. Cavalier King Charles Spaniel.

Det er ikke alle hunde med mitralklapproblemer, der viser tegn på dette, men ifølge PDSA er de mest almindelige symptomer et lavt energiniveau, åndenød, hiven efter vejret, vægttab og kollaps. Et andet almindeligt symptom er hoste, der bliver værre om natten, eller når hunden har sovet eller ligget ned.

Hunde med alvorlige problemer med mitralklappen kan risikere at få kongestiv hjertesvigt. Dette er slutstadiet for mange hjertesygdomme, herunder mitralklapsygdom. Jo længere hjertet slår ineffektivt, jo større bliver arbejdsbyrden, fordi blodet samler sig i hjertet og ikke bliver pumpet ordentligt ud. Med tiden bliver hjertet dermed større og større, og væggene bliver svagere og endnu mindre effektive. Dette er en dødbringende ond cirkel. Trykket fra det ophobede blod presser væske ned i lungerne og lemmer og forårsager ødemer.  Så det er vigtigt at besøge din dyrlæge så hurtigt som muligt, hvis din hund viser ovenstående tegn, så der kan sættes ind med medicin, hvis det er nødvendigt. Din dyrlæge vil kontrollere for mislyde ved hjælp af et stetoskop. Det kan også være nødvendigt at udføre andre tests som ultralydsscanning, røntgenbilleder eller Ekg (der bruges til at kontrollere din hunds hjerterytme).

Desværre findes der ingen forebyggende metoder, som man kan benytte sig af, for at undgå denne tilstand. Hvis du får din hund undersøgt regelmæssigt, vil din dyrlæge dog kunne opdage problemet så tidligt som muligt og give dig en plan for, hvordan du skal holde øje med din hund. Når du vælger en hund af en lille race, skal du altid udføre grundig research og kun købe fra opdrættere, der har hjertetestet forældrene i de almindeligt ramte racer.

5. Overvægt

Selvom det kan være fristende at give din lille hund masser af godbidder, er det vigtigt at huske, at for mange godbidder kan ende med at gøre din hund overvægtig. Overvægtige hunde kan også have svært ved at bevæge sig ordentligt, og overvægten fører til en øget risiko for andre sygdomme såsom gigt. Nogle af de mest almindelige tegn på en overvægtig hund er bl.a. at man ikke nemt kan mærke dens ribben, og at den ikke længere har en tydelig talje.

Sørg for at give din hund den rigtige mængde foder ud fra dens idealvægt, hvilket bl.a. indebærer et begrænset antal godbidder. Derudover skal du give den mulighed for motion hver dag - det behøver ikke være noget vildt, blot at den kan lege med sit legetøj i hjemmet eller i haven.

Hvis du tror, at din hund er overvægtig, eller du ikke er sikker på, hvad dens idealvægt bør være, skal du kontakte din dyrlæge. Dyrlægen kan hjælpe dig med at komme i gang med en passende foderplan.

Når du kender til de mest almindelige helbredsproblemer, som din nye hund kan opleve, vil du have de rigtige værktøjer til at holde den så sund og rask som muligt. Men husk - bare fordi din hunds størrelse eksponerer den for nogle af disse helbredsproblemer, betyder det ikke nødvendigvis, at den nogensinde vil opleve dem. Når du ved, hvad du skal holde øje med, vil du være i stand til at hjælpe din hund så tidligt som muligt eller måske endda helt undgå visse problemer.

Forfatterbiografi

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordets kraft og på, hvordan et budskab kan informere og endda ændre den tilsigtede målgruppes holdninger. Hendes skriverier kan findes overalt på nettet og i trykte bøger. Dette omfatter interviews, ghostwriting, blogindlæg og kreativ non-fiktion. Erin er en nørd inden for SEO-området og alt, hvad der har med sociale medier at gøre. Hun er uddannet fra Fairfield University med en kandidatgrad i Creative Writing. Du kan kontakte hende på twitter, @ReinventingErin, eller læse mere om hende på http://erinollila.com.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.
 • Er hunden syg, hvis den har tør snude?

  Bekymrede hundeejere spørger ofte om deres hund er syg, hvis dens snude er tør, og det korte svar er nej.
 • Drægtighed hos hunde

  Hvis du ikke har planer om at avle på din hund, er det bedst at få hende steriliseret. Hvis du alligevel tager den store beslutning at lade hende få hvalpe, så har du noget af et eventyr i vente.
 • Vaccinere din hund mod sygdomme

  Vaccination af din hvalp kan hjælpe med at beskytte den mod alvorlige sygdomme.

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed hundefoder med kylling

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken er sammensat til optimal led- og muskelopbygning hos hunde af store racer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter, glukosamin og chondroitin fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult hundefoder med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature er sammensat til at støtte en sund mund, sund hud og sund fordøjelse hos hunde af små racer. Med høje niveauer af klinisk dokumenterede antioxidanter og naturlige ingredienser, med tilsat vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed hvalpefoder med kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Large Breed Chicken er sammensat til at styrke en sund knoglevækst hos hvalpe af store racer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter og optimalt mineralindhold.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult hundefoder med kylling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blanding af ingredienser og et lavt fedtindhold. Sammensat til at hjælpe din hund med at opnå en sund vægt med forventningen om et længere liv. </p>