"Hvorfor er min hun forstoppet?" og andre mave-tarmspørgsmål

Udgivet af Mindy Cohan, VMD
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Spektret af hundelorte - fra diarré til forstoppelse.

Uanset om du kalder det hundelort, bæ eller lort, er vi som ejere alle lidt besatte af farven, konsistensen og hyppigheden af vores hunds afføring. Og det bør vi være, for vi har brug for at vide, hvad der er normalt, og hvad der ikke er. Det spektrum, der refereres til i titlen, kan også henvise til farven på afføringen, der kan komme i alle regnbuens farver - fra gul til grøn til rød og blodig. Hvad angår konsistens og hyppighed, er forstoppelse og diarré også hinandens modsætninger.

"Hvad definerer forstoppelse?" og "Hvorfor har min hund forstoppelse?" er spørgsmål, der ofte stilles af kæledyrsejere. I den modsatte ende af det gastrointestinale (GI) spektrum ligger diarré, og begge dele kan give anledning til spørgsmål og have mange underliggende årsager. Begge disse mave-tarmproblemer hos hunde kan forårsage sløvhed, oppustethed og ekstremt ubehag. Selvom det kan minimere mave-tarmproblemer, hvis man giver sin hund ernæringsmæssigt afbalanceret foder og undgår, at den spiser skrald, legetøj, er forstoppelse og diarré almindelige tilstande, som kæledyrsejere bør være opmærksomme på og vide, hvornår er så en alvorlig tilstand, at man bør gå til dyrlægen. Din dyrlæge kan hjælpe med at identificere årsagen til din hunds forstoppelse eller diarré og ved, hvordan det bedst håndteres.

Langhåret Chihuahua-hund rynker panden i den stærke sol, mens den er i snor.

Hvad er forstoppelse?

De fleste hunde har et typisk dagligt afføringsmønster. Du ved det sikkert allerede fra antallet af hundeposer, du har med på tur. At holde styr på din hunds normale vaner kan hjælpe dig med at identificere, når der er noget galt.

Før du spørger: "Hvorfor har min hund forstoppelse?" bør du vide, hvordan du spotter tegnene. Forstoppelse refererer til sjælden eller vanskelig afføring. Afføringen er ofte hård og tør og kan indeholde blod. Har din hund af og til afføring en eller to gange mindre, end den plejer, er det normalt ikke grund til bekymring, men hvis den ikke har haft afføring i mere end en dag og viser tegn på anstrengelse eller dårlig appetit, skal du ringe til din dyrlæge.

Hvorfor er min hund forstoppet?

Spørgsmålet om, hvorfor din hund har forstoppelse, kan have mange svar. En fysisk undersøgelse hos din dyrlæge og tests, såsom røntgenbilleder, vil hjælpe med at opdage eller udelukke følgende problemer:

 • Indtagelse af fremmedlegemer (tøj, legetøj, knogler, sten, græs, pels, menneskehår)
 • Træg tarmbevægelse
 • Dehydrering
 • Filtret pels, der blokerer for anus
 • Forstørret prostata hos hanhunde
 • Brok (når en skade eller overanstrengelse skubber en lille del af et indre organ gennem den omgivende muskel)
 • Tumor eller masse i tarmkanalen
 • Inficerede eller tilstoppede analsække
 • Bivirkninger af medicin
 • Ortopædiske og neurologiske tilstande, såsom gigt, der hæmmer hundens evne til at sidde på hug

Hvordan kan jeg håndtere min hunds forstoppelse?

Behandlingen af forstoppelse afhænger af den underliggende årsag. Hunde, der har svært ved at komme af med afføring, der indeholder pels, græs eller knoglefragmenter, kan have brug for en venlig og hjælpende hånd fra en dyrlæge, der manuelt kan fjerne den fastsiddende afføring. Når din hund har svært ved at komme af med afføring på grund af forstørrede prostatakirtler, masse i tarmkanalen eller brok, vil det kræve kirurgisk eller medicinsk indgreb.

Du kan hjælpe din ortopædisk eller neurologisk svækkede hund ved at støtte den med en sele, mens den har afføring. Hunde med sygdomme som diabetes mellitus og nyresygdomme, som kan øge risikoen for dehydrering og forstoppelse, kan have brug for ekstra vand i foderet eller subkutan (under huden) eller intravenøs (indsprøjtet i en vene) væske. Hvis røntgenbilleder viser en stor mængde afføring i din hunds tyktarm, kan din dyrlæge give den et lavement for at give den en betydelig og øjeblikkelig lindring.

For at undgå det frustrerende og stressende scenarie med forstoppelse hos din hund, bør du tale med din dyrlæge om, hvordan du kan håndtere og forebygge dette. Din dyrlæge kan anbefale, at du giver din hund blødt foder med højt vandindhold, blødgørende midler til afføringen, fiberrigt terapeutisk foder eller et terapeutisk foder med lavt restindhold. Det øgede fiberindhold i visse terapeutiske hundefoder giver mulighed for større absorbering af vand, hvilket blødgør afføringen og fremmer tarmmotiliteten (kroppens evne til at flytte føde gennem fordøjelsessystemet). Kontakt altid en dyrlæge, før du giver din hund håndkøbsmedicin, da mange kan være farlige eller dødelige for hunde, hvis de ikke administreres korrekt.

Shiba Inu sover på et orange og gråt flisegulv

Hvad er diarré?

I modsætning til forstoppelse, som kan få dig til at spekulere på, hvornår din hund igen vil kunne komme af med afføring, kan diarré få en dyreejer til at stille sig selv det modsatte spørgsmål - om deres hund nogensinde vil holde op med at have afføring igen. Diarré, dvs. løs og hyppig afføring, er et af de mest almindelige gastrointestinale problemer hos hunde. Ligesom forstoppelse kan diarré skyldes mange forskellige ting:

 • At din hund spiser rigelig eller ufordøjelig mad (bordrester, pinde, legetøj, affald)
 • Pludselige ændringer i dens mad eller godbidder
 • Fødevareallergi eller -intolerance
 • Stress (opstaldning i kennel, rejse- eller separationsangst)
 • Parasitter
 • Virus- eller bakterieinfektion
 • Inflammatorisk tarmsygdom
 • Kræft
 • Medicin (antibiotika kan ofte være en årsag)
 • Ikke-gastrointestinale sygdomme, såsom nyre- eller leverlidelser eller pancreatitis

Hvordan kan jeg håndtere min hunds forstoppelse?

Mave- og tarmproblemer hos hunde findes konsekvent på top 10-lister over medicinske problemer, der kræver et besøg hos dyrlægen. Mens mange årsager til diarré er alvorlige og kræver lægehjælp, kan mindre alvorlige tilfælde håndteres derhjemme, når du har konsulteret din dyrlæge. Før du taler med din dyrlæge, bør du overveje følgende punkter, så du kan give en mere komplet beskrivelse af dit kæledyrs problem:

 • Hvor længe har diarréen stået på?
 • Hvilke andre medicinske problemer har din hund?
 • Hvilken farve har din hunds afføring?
 • Spiser og drikker din hund normalt?
 • Har din hund kastet op?
 • Er din hund sløv?

Det vigtigste er, at du konsulterer din dyrlæge, hvis du er bekymret for et af disse problemer.

Welsh corgi pembroke-hvalp på stranden

Hvilke tips til hjemmepleje kan afhjælpe min hunds mave-tarmproblemer?

Når det kommer til at håndtere diarré derhjemme, er det bedst at følge din dyrlæges råd nøje. Det er vigtigt at give din hund frisk vand og opmuntre den til at drikke for at forhindre dehydrering. Medmindre din dyrlæge beder dig om det, er det bedst ikke at tilbageholde mad, hvis din hund har diarré. Mad er vigtigt for at holde tarmens celler næret og hjælpe med at fremskynde helingsprocessen. Tal med din dyrlæge om, hvorvidt din hunds normale foder er OK, eller om de foretrækker, at du giver noget mere letfordøjeligt.

Selv hvis din hunds tilfælde af diarré virker mildt, er det altid et sikkert valg at søge dyrlægehjælp. Din dyrlæge kan ordinere medicin, der hjælper med hurtigt at få bugt med diarréen og kan foreslå et andet terapeutisk foder end det, der ville blive anbefalet til forstoppelse. Dette hundefoder vil være et mere letfordøjeligt foder, der hjælper med at erstatte de udtømte vigtige næringsstoffer.

Problemer hos hunde, hvad enten det er forstoppelse eller diarré, kræver stor opmærksomhed. Selvom ingen af delene normalt er en umiddelbar nødsituation, må du ikke udsætte dyrlægebesøget, hvis symptomerne fortsætter, og din hunds tilstand forværres. Hvis du kender din hunds normale afføringsfrekvens og afføringens konsistens, kan du identificere, når der er et problem og give din hund den optimale pleje.

Bio af bidragyder

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan er dyrlæge i Philadelphia-området og uddannet fra University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hun har en tidligere internathund, der hedder Jem. Mindy nyder at vandre med Jem, mens hun lytter til podcasts om den amerikanske borgerkrig og Abraham Lincoln.

Relaterede artikler

 • Håndtering af din hunds prutter og problemer med luft i maven

  Lær de bagvedliggende årsager til, at din hund prutter meget, hvorfor dette kan udgøre et sundhedsproblem, og hvordan du kan hjælpe med at håndtere disse problemer.
 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.
 • Er hunden syg, hvis den har tør snude?

  Bekymrede hundeejere spørger ofte om deres hund er syg, hvis dens snude er tør, og det korte svar er nej.
 • Drægtighed hos hunde

  Hvis du ikke har planer om at avle på din hund, er det bedst at få hende steriliseret. Hvis du alligevel tager den store beslutning at lade hende få hvalpe, så har du noget af et eventyr i vente.

Relaterede produkter