"Hvorfor har min hund forstoppelse?" og andre spørgsmål vedrørende fordøjelse

Published by
min read

"Hvad karakteriserer forstoppelse?" og "Hvorfor har min hund forstoppelse?" er spørgsmål, der ofte stilles af hundeejere. I den modsatte ende af spektret af gastrointestinale lidelser har vi diarré, som også kan give anledning til bekymring, da det kan skyldes mange forskellige underliggende årsager. Begge gastrointestinale lidelser hos hunde kan føre til sløvhed, oppustethed og ubehag. Selvom det kan minimere gastrointestinale problemer at give din hund et ernæringsmæssigt afbalanceret foder og undgå kostfejl (såsom affald fra skraldespanden, indtagelse af legetøj eller rester fra middagsbordet), er forstoppelse og diarré almindelige problemer, som hundeejere skal være opmærksomme på. Du bør vide, hvornår det er nødvendigt at konsultere en dyrlæge. Dyrlægen kan hjælpe med at identificere årsagen til forstoppelse og den bedste måde at håndtere det på.

Langhåret Chihuahua i hundesnor rynker panden i solen.

Hvad er forstoppelse?

De fleste hunde har et typisk dagligt mønster for afføring. Du kender det sikkert allerede ud fra antallet af poser, du har med på gåturen. Hvis du holder styr på din hunds daglige vaner, kan det hjælpe dig med at opdage, når noget er galt.

Inden du stiller spørgsmålet "Hvorfor har min hund forstoppelse?", skal du vide, hvordan du aflæser signalerne. Forstoppelse handler om uregelmæssig eller vanskelig passage af afføring. Afføringen er ofte hård og tør og kan indeholde blod.

​Hos en hund, der har regelmæssig afføring, giver et par episoder ikke anledning til bekymring, men hvis din hund ikke har haft afføring i mere end et døgn, og den viser tegn på anstrengelse ved afføring eller ringe appetit, skal du kontakte dyrlægen.

Hvorfor har min hund forstoppelse?

Svarene på spørgsmålet om, hvorfor din hund har forstoppelse, kan være mange. En fysisk undersøgelse hos dyrlægen og for eksempel en røntgenundersøgelse kan være med til at finde frem til eller udelukke følgende problemer:

 • Indtagelse af fremmedlegemer (tøj, legetøj, knogler, sten, græs, pels, hår fra mennesker)
 • Træg tarmstimulering
 • Dehydrering
 • Sammenfiltret pels, der blokerer endetarmsåbningen
 • Forstørret blærehalskirtel hos hanhunde
 • Brok (når en læsion eller overanstrengelse skubber et lille stykke af et indre organ gennem den omkringliggende muskel)
 • Tumor eller vævsmasse i mave-tarm-kanalen
 • Inficerede eller ophobede analsække
 • Bivirkninger ved medicinering
 • Ortopædiske eller neurologiske lidelser såsom gigt, der gør det svære at sidde.

Hvordan skal jeg håndtere forstoppelse hos min hund?

Håndteringen af forstoppelse afhænger af den underliggende årsag. Hvis din hund blot har forstoppelse, fordi sammenfiltret pels blokerer endetarmsåbningen, kan det give øjeblikkelig lindring at klippe pelsen i området. Hunde, der har afføringsbesvær på grund af pels, græs eller knoglefragmenter, kan have brug for hjælp fra dyrlægen til at fjerne den ophobede afføring manuelt. Hunde, der har svært ved at komme af med afføringen på grund af forstørret blærehalskirtel, vævsmasser i mave-tarm-kanalen eller brok, kræver kirurgisk indgreb.

Hvis forstoppelsen er neurologisk betinget, kan du hjælpe din hund med at få regelmæssig afføring ved at bruge en sele som støtte, når den skal lave stort. Hunde, der lider af eksempelvis diabetes og nyresygdomme, som kan øge risikoen for dehydrering og forstoppelse, kan have brug for at få tilsat ekstra vand til foderet eller tilført væske hos dyrlægen. Hvis røntgenbilleder viser, at der er en stor mængde afføring i din hunds tyktarm, kan dyrlægen give et lavement, der giver væsentlig og øjeblikkelig lettelse.

For at undgå de frustrerende og foruroligende følger af at skulle håndtere forstoppelse hos din hund kan du tale med dyrlægen om, hvordan du kan håndtere og forebygge forstoppelse. Dyrlægen vil måske anbefale, at du giver din firbenede ven meget væskeholdigt, blødt foder, midler til blødgøring af afføring, terapeutisk foder med et højt indhold af fibre eller foder med et lavt indhold af reststoffer. Øget fiberindhold i visse typer af terapeutisk hundefoder gør, at der opsuges mere væske, hvilket blødgør afføringen og fremmer fordøjelsen. Konsultér altid en dyrlæge, før du begynder at give din hund medikamenter, du kan få i håndkøb, da mange af dem kan være farlige og fatale for din hund, hvis de ikke gives korrekt.

Shiba Inu snupper sig en lur på orange og gråt stengulv

Hvad er diarré?

I modsætning til forstoppelse, som kan få dig til at spekulere over, hvornår din hund mon skal have afføring igen, kan diarré få hundeejere til at spørge sig selv, om det mon nogensinde stopper igen. Diarré, det vil sige løs eller hyppig afføring, hører til blandt de mest almindelige gastrointestinale problemer hos hunde. Som det er tilfældet med forstoppelse, kan diarré skyldes mange forskellige ting:

 • Fedtholdigt eller ufordøjeligt foder (rester fra middagsbordet, pinde, legetøj, affald)
 • Pludselig ændring af foder eller godbidder
 • Foderallergi eller foderintoleranse
 • Stress (pasning i kennel, rejse eller separationsangst)
 • Parasitter
 • Virus- eller bakterieinfektioner
 • Inflammatorisk tarmsygdom
 • Cancer
 • Medicinering (antibiotika kan ofte være en årsag)
 • Ikke-gastrointestinale sygdomme såsom nyre- eller leverlidelser eller pankreatitis

Hvordan skal jeg håndtere diarré hos min hund?

Gastrointestinale problemer har altid været at finde på toptilisten over medicinske spørgsmål, der giver anledning til besøg hos dyrlægen. Mange årsager til diarré kan være alvorlige og kræve medicinsk behandling, men mindre alvorlige tilfælde kan håndteres derhjemme, efter du har konsulteret en dyrlæge. Inden du kontakter dyrlægen, bør du overveje følgende punkter, så du kan give en mere komplet beskrivelse af din firbenede vens problemer:

 • Hvor længe har din hund haft diarré?
 • Hvilke andre sygdomme lider din hund af?
 • Hvilken farve har afføringen?
 • Spiser og drikker din hund som normalt?
 • Har din hund kastet op?
 • Er den sløv?

Men vigtigst af alt: Kontakt en dyrlæge, hvis du er bekymret på grund af et eller flere af disse spørgsmål.

Welsh Corgi Pembroke-hvalp på stranden

Hvilke gode råd kan jeg bruge derhjemme for at afhjælpe min hunds gastrointestinale lidelser?

Når det drejer sig om at håndtere diarré derhjemme, er det bedst at følge dyrlægens råd. Nogle gange kan det ske, at dyrlægen anbefaler, at du ikke giver din hund mad i 24 timer for at give fordøjelsessystemet en pause. Men der skal altid være frisk vand til rådighed. Når du venter 12 til 24 timer med at give din hund noget at spise, får den inflammerede tarmvæg tid til at hvile og hele, og samtidig minimeres væsketabet i kroppen. Det er vigtigt at give din hund frisk vand og at opmuntre den til at drikke for at undgå dehydrering.

Selvom det ser ud til, at din hund har et mildt tilfælde af diarré, er det altid det mest sikre at søge hjælp hos dyrlægen. Dyrlægen kan udskrive medikamenter, som hurtigt kan få bugt med diarré, og foreslå en anden slags terapeutisk foder end det, der anbefales mod forstoppelse, det vil sige en mere letfordøjelig fodertype, der er med til at erstatte manglende vigtige næringsstoffer.

Gastrointestinale problemer hos hunde, uanset om det er forstoppelse eller diarré, kræver stor opmærksomhed. Selvom ingen af dem normalt udgør en akut nødsituation, skal du ikke vente med at kontakte en dyrlæge, hvis symptomerne fortsætter, eller din hund får det værre. Hvis du er fortrolig med din hunds normale afføringsmønster og afføringens konsistens, er det nemt at se, hvis der er problemer, og dermed tilbyde din bedste ven den optimale pleje.

Contributor Bio

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan er dyrlæge i Philadelphia-området i USA og er dimittend fra University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hun har en redningshund, der hedder Jem. Mindy elsker at vandre sammen med Jem, mens hun lytter til podcasts om Den Amerikanske Borgerkrig og Abraham Lincoln.

RELATEREDE ARTIKLER

 • Hold øje med hvalpens vægt

  Vidste du, at definitionen på en overvægtig hund er, at den vejer 15% eller mere over sin idealvægt? Det betyder kun 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.
 • Er hunden syg, hvis den har tør snude?

  Bekymrede hundeejere spørger ofte om deres hund er syg, hvis dens snude er tør, og det korte svar er nej.
 • Drægtighed hos hunde

  Hvis du ikke har planer om at avle på din hund, er det bedst at få hende steriliseret. Hvis du alligevel tager den store beslutning at lade hende få hvalpe, så har du noget af et eventyr i vente.
 • Vaccinere din hund mod sygdomme

  Vaccination af din hvalp kan hjælpe med at beskytte den mod alvorlige sygdomme.