Fordøjelsesproblemer – en af de mest almindelige årsager til at besøge dyrlægen

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Julen kan være en farlig tid for hundens fordøjelse - med flæskesteg, risalamande og masser af slik og gaver rundt omkring i huset er det nemt at overse, hvad din hund har stjålet på snedig vis. Men det er ikke kun juledagene, der kan give fordøjelsesproblemer. Hvis du har mistanke om fordøjelsesproblemer eller bemærker tegn som diarré eller opkast, skal du tage din hund til dyrlægen hurtigst muligt.

For alle dyr - både katte, hunde og mennesker - er fordøjelsen af maden og optagelsen af næringsstoffer afgørende for det generelle helbred og velbefindende. Udtrykket "fordøjelsesproblemer" henviser til enhver tilstand, der forhindrer fordøjelsen i at forløbe korrekt, eller som ændrer den hastighed, hvormed maden passerer gennem fordøjelseskanalen.

Fordøjelsesproblemer - en af de mest almindelige årsager til at konsultere en dyrlæge. De to vigtigste tegn, man skal holde øje med, er opkastning eller diarré. Sygdom og vandig eller blodig afføring kan være ret åbenlyse tegn, men mere subtile ændringer i afføringen kan også være tegn på problemer. Hold øje med afføring, der er blødere end normalt, har blod eller slim i sig, eller afføring, der har fået en underlig farve, f.eks. gul eller grøn.

Men der er også andre mindre tydelige tegn, såsom vægttab, ændret appetit, luft i maven, rumlende mave eller pludselig inaktivitet.

Hvis du bemærker sådanne ændringer, bør du besøge din dyrlæge hurtigst muligt. Hvis din hund diagnosticeres med fordøjelsesproblemer, vil din dyrlæge drøfte den mest sandsynlige årsag med dig. De hyppigste årsager er:

 • En betændelse og irritation i maven (gastritis)
 • En reaktion på noget mad eller foder, eller at din hund har spist noget, dens mave ikke bryder sig om
 • Betændelse i tyndtarmen
 • Betændelse i tyktarmen (colitis), som resulterer i hyppig diarré, ofte ledsaget af blod eller slim
 • Betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis), eller bugspytkirtlen producerer måske ikke nok fordøjelsesenzymer til at bearbejde maden ordentligt

Din dyrlæge vil måske anbefale at skifte din hunds foder eller ordinere medicin til at hjælpe den med at blive hurtigere rask. Det er vigtigt, da opkast og diarré kan føre til væsketab og dehydrering samt tab af vitaminer og mineraler. Tarmvæggen vil ofte være betændt, og den har også brug for de rigtige næringsstoffer for at komme sig hurtigt.

Spørg din dyrlæge om Hill's Prescription Diet Canine i/d, som er specielt sammensat til at hjælpe din hunds tarm med at hele og komme sig mere effektivt. Du kan se forskellen på kun tre dage.*

Hill's Prescription Diet i/d anbefales af dyrlæger, fordi:

 • Det er et velsmagende foder, der giver din hund lyst til at spise igen
 • Det har en mild konsistens, der ikke irriterer og som hjælper tarmen med at komme sig
 • Det er letfordøjeligt med et moderat fedtindhold, der fremmer optagelsen af vigtige næringsstoffer
 • Det har et højt indhold af elektrolytter og B-vitaminer for at erstatte de næringsstoffer, der går tabt ved opkastning og diarré
 • Det indeholder klinisk dokumenterede antioxidanter, der bidrager til et sundt immunsystem.
 • Det er velegnet til både kortvarig og langvarig fodring
 • Det er ideelt til både hvalpe og voksne hunde. Sørg for at spørge din dyrlæge, hvor meget foder, du skal give din hund per gang, da hvalpe har brug for mere foder per kilo kropsvægt end voksne hunde.
 • Fås både som tør- og vådfoder

Når den underliggende årsag til fordøjelsesproblemerne er blevet diagnosticeret, vil din dyrlæge muligvis anbefale, at du skifter til et andet foder i Hill's-serien. Giv kun det foder, din dyrlæge har anbefalet - lad dig ikke friste til at lave hjemmelavet foder eller blande det med et andet mærke. Det kan resultere i, at de samlede måltider bliver ubalancerede. Du kan også spørge din dyrlæge til råds om at fodre med flere små måltider om dagen, og sørg altid for masser af rent, frisk vand.

Ved at følge din dyrlæges anbefalinger kan du hjælpe din hund med hurtigt at komme på benene igen. Hvis symptomerne ikke bliver bedre (eller hvis de bliver bedre og derefter kommer tilbage), skal du altid kontakte din dyrlæge.

* Et multicenterstudie af effekten af diætintervention hos hunde med gastrointestinale lidelser. Hill's Pet Nutrition, Inc. Pet Nutrition Centre, 2003.

 

Relaterede artikler

 • Hvordan fødevaresensitivitet kan påvirke din hund

  Dogs running Få mere at vide om advarselstegn, symptomer og håndtering af fødevaresensitiviteter og -intolerance hos hunde, og hvordan det påvirker din pelsede ven.
 • Hudproblemer hos hunde

  Dogs running Lær om advarselstegn, symptomer og behandling af allergisk dermatitis og andre hudproblemer hos hunde.
 • Er din hund i god form?

  Dogs running Hvordan kan du se, om din hund er overvægtig? For det første vil din dyrlæge veje din hund ved de regelmæssige kontrolbesøg. Læg dine hænder på ribbenene mellem undersøgelserne. Er de svære, eller måske endda umulige, at mærke? Hvis det er tilfældet, er din hund sandsynligvis overvægtig.
 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.

Relaterede produkter