
Alt, hvad du har brug for at vide om hundens afføring
Hundens afføring: Det kan godt være, det ikke er det mest behagelige emne, men regelmæssig afføring er ofte tegn på en sund hund. At holde øje med kendetegnene ved din hunds afføring, kan være en god måde at opdage eventuelle helbredsproblemer på. Lad os se på, hvad forskellen er mellem normal hundeafføring og unormal afføring, der kan være tegn på et underliggende helbredsproblem.
Hvordan ser den perfekte hundeafføring ud?
Hundeafføring har fire overordnede kendetegn: farve, indhold, konsistens og belægning. Farven afhænger af, hvad din hund spiser. Den kan have alle nuancer fra gyldenbrun til mørk mahogni, afhængigt af ingredienserne i hundens foder. Hvad angår indholdet er det nok bedst at lade dyrlægen gøre ""det beskidte arbejde"". Det er de færreste, der kan se ret meget i afføringen uden et mikroskop. Normal hundeafføring bør være lidt fast i konsistensen, nærmest som modellervoks. Formen bør være som træstammer med små spalter i, som, hvis du trillede dem, ville brække i mindre stykker. Og sidst, men ikke mindst, normal hundeafføring har slet ikke har nogen belægning. Så hvis din hund har chokoladebrun, nogenlunde fast og belægningsfri afføring uden noget, der stikke ud, er alt, som det skal være. Men læs videre for at høre, hvad der kan være tegn på et sundhedsproblem.
Hvornår du skal bekymre dig om din hunds afføring
De fire kendetegn for hundeafføring kan igen hjælpe dig med at afgøre, om din hund kan være syg. Selvom det måske ikke er så behageligt, er det bedste tidspunkt at se uregelmæssigheder, når hundens afføring er frisk.
Problemer med indhold
- Orm: Orme kan være lange og tynde eller ligne små riskorn. Men, der er kun grund til bekymring, hvis de forekommer i frisk afføring. Hvis afføringen ligger udenfor i et stykke tid, kan orme finde vej til den.
- Pels: Store klumper af pels i afføringen kan være tegn på overdreven pelspleje, allergier eller hudsygdom. Hold øje med, hvor tit du ser pels i afføringen, og tal med dyrlægen om det.
- Fremmedlegemer: Alle hunde kan ind imellem finde på at spise mærkelige ting, så græs, plastik, sten, stof og endda mønter kan somme tider findes i hundens afføring. Selvom det, der kommer ind, oftest kommer ud igen, kan det være en god idé at tale med dyrlægen om en grundig undersøgelse eller røntgenfotografering, hvis du ser underlige ting i hundens afføring. I nogle tilfælde kan hunde have fremmedlegemer siddende fast i fordøjelsessystemet, som skal fjernes ved operation. Derfor er det bedst straks at kontakte dyrlægen, hvis du ser små stykker stof eller plastik i hundens afføring.
Belægninger
Når du fjerner din hunds afføring fra græsset, bør der ikke være efterladt nogen spor. En slimet belægning følger ofte med en slem betændelse i tarmene og forekommer som regel sideløbende med diarré. Hvis du ser slim i hundens afføring i mere end én dag, skal du kontakte dyrlægen for at få råd til næste skridt.
Farveindikator
Nedenfor er en enkel vejledning i, hvordan normal hundeafføring, kontra unormal afføring, ser ud baseret på farve.
- Brun: En sund hunds afføring bør være chokoladebrun.
- Grøn: Grøn afføring kan være tegn på, at din hund spiser græs, måske for at lindre en dårlig mave.
- Sort eller rødbrun: Dette kan være tegn på blødninger i maven eller i tyndtarmen.
- Røde striber: Dette er et andet tegn på blødninger, sandsynligvis i den nedre fordøjelseskanal eller tyktarmen.
- Gul: Gul afføring kan være tegn på problemer med lever, bugspytkirtel eller galdeblære.
- Hvide pletter: Hunden kan have orm, hvis du ser små hvide pletter i afføringen.
Konsistens
De fleste dyrlæger bruger en skala fra et til fem, når de vurderer afføringens konsistens, hvor et er meget tyndt eller flydende, og fem er fast og cylinderformet. Det siger sig selv, at den optimale konsistens er nummer fem på skalaen. Du skal dog ikke blive bekymret, hvis hundens afføring er lidt løs. Du skal blot holde øje med den og se, om den bliver blødere og blødere og opbevare nogle afføringsprøver et koldt sted, i tilfælde af at det bliver nødvendigt at tage dem med til dyrlægen.
Det er vigtigt at medbringe afføringsprøver til sundhedstjek hos dyrlægen, så der er tidligere optegnelser at sammenligne med, hvis hunden begynder at vise tegn på unormal afføring. Hvis din hund ser ud til at have normal afføring, men viser tegn på sygdom (spiser ikke, kaster op, er sløv, osv.), er det stadigvæk en god ide at medbringe en afføringsprøve, når I tager til dyrlægen. Der kan ofte ligge små oplysninger gemt i afføringsprøven ved at se på den i mikroskop eller ved at udføre andre test.
Indsamling af afføringsprøven
Du har sikkert fundet mange forskellige måder at samle afføring op på i jeres baghave, eller når I er på tur. Der er ikke mangel på udstyr, når det drejer sig om at samle hundeafføring op - lige fra små skovle til biologisk nedbrydelige poser. Så når du indsamler en normal eller unormal afføringsprøve til dyrlægen, skal du sørge for at bruge en ren pose, samle prøven forsigtigt op og anbringe den i en lille plastbeholder med låg. Opbevar afføringsprøven koldt, indtil du kan komme til dyrlægen. Hvis afføringen er for tynd til at samle op, skal du tage nogle tydelige billeder med din smartphone for at vise dyrlægen konsistensen. Du kan også prøve at få noget af den tynde afføring i en beholder med en ren pind eller en plastikske. Tag aldrig en afføringsprøve med, der er opbevaret et varmt sted eller har ligget i græsset i længere tid. Disse prøver kan indeholde snavs eller parasitter, som ikke var i afføringen. En sidste ting, som er værd at bemærke: Det er også en fordel for din hund, at du samler afføringen op så hurtigt som muligt. Hvis der ligger for mange klatter rundt omkring i baghaven, kan det medføre, at hunden begynder at spise sin egen afføring. Det kan også være et problem for folkesundheden, hvis hundeafføring siver ned i grundvandet og forurener vandforsyningen. Det bør også nævnes, at du for en sikkerheds skyld skal vaske dine hænder efter opsamling af hundeafføring, også selvom du har handsker på eller har posen uden på hånden.
Afsluttende bemærkninger om hundeafføring
Husk, at din hunds afføring fortæller meget om dens helbred. Følg disse gode råd for bedre at forstå din hund og dens helbred:
- Når din hund besørger, skal du se efter de fire kendetegn: farve, indhold, konsistens og belægning.
- Tag altid friske afføringsprøver med til dyrlægen.
- Saml hundeafføring op med det samme, uanset om det er i baghaven eller på gåture.
- Hvis din hund besørger i huset, skal du tage den med udenfor med det samme og positivt forsøge at forstærke almindelig besørgelsesadfærd.
- Underet dyrlægen, hvis din hunds afføring ændrer sig markant, hvis din hund begynder at spise sin egen afføring, ofte besørger inde i huset eller hvis der er gået mere end 24 timer, siden den sidst havde afføring.
Hundeafføring er ikke noget, vi er så glade for at tale om, men det kan være en god indikator på din hunds generelle helbred. At opdage tidlige tegn kan bidrage til at sikre, at du holder den sund.