Alt du bør vide om din hunds afføring
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Afføring, eller hundelort, som nogle foretrækker at kalde det, er måske ikke det mest interessante emne, men sund afføring er ofte et tegn på en sund hund. At holde øje med karakteristika ved din hunds afføring kan være en god måde at spore eventuelle helbredsproblemer på. Lad os se på, hvad der adskiller sund afføring fra unormal afføring (vandig, løbende, blodig osv.), der kan være et tegn på underliggende helbredsproblemer.
Hvordan ser den perfekte hundelort ud?
En hunds afføring har fire karakteristika, du skal holde øje med: farve, indhold, konsistens og belægning. Farven hænger sammen med, hvad din hund spiser. Den varierer i nuancer fra gyldenbrun til mørkere mahognibrun, afhængigt af ingredienserne i din hunds foder. Når det gælder indholdet af afføringen, kan det være en god idé at lade dyrlægen gøre det "beskidte" arbejde. De fleste mennesker kan ikke se ret meget i afføringen uden et mikroskop. En sund hundelort skal også være lidt fast i konsistensen, som modellervoks. Ideelt set skal den være formet som en træstamme med små kløfter i, så den går i stykker, hvis man ruller den. Endelig har sund afføring slet ingen belægning. Så hvis din hund har en chokoladebrun, lidt fast, belægningsfri afføring uden noget synligt, der stikker ud af den, er alt i orden. Men læs videre om de tegn, der kan indikere et helbredsproblem.
Hvornår skal du være bekymret over din hunds afføring?
Igen kan de fire karakteristika for hundes afføring hjælpe dig med at afgøre, hvornår din hund kan være syg. Selvom det måske ikke er behageligt, er det nemmest at opdage uregelmæssigheder ved at observere din hunds afføring, mens den er frisk.
Bekymringer om indhold
Orme: De kan være lange og tynde eller ligne små stykker ris. Igen bør du kun være bekymret, hvis disse forekommer i den friske afføring. Hvis afføringen har ligget ude i et stykke tid, kan orme finde vej til den.
Pels: Store klumper af pels i afføringen kan være et tegn på overdreven pelspleje, allergi eller hudsygdom. Hold øje med, hvor ofte du ser pels i afføringen, og tal med din dyrlæge om det.
Fremmede materialer: Græs, plastik, sten, stof og endda penge kan nogle gange findes i din hunds afføring - hunde kan trods alt godt finde på at indtage nogle mærkelige ting. Selvom det, der kommer ind, ofte kommer ud igen, kan det være en god idé at ringe til dyrlægen for at høre, om de vil foretage en grundig undersøgelse eller et røntgenbillede, hvis du opdager mærkelige ting i din hunds afføring. I nogle tilfælde hvor hunde har fået fremmedlegemer i fordøjelseskanalen, kan det være nødvendigt at få dem fjernet kirurgisk. Derfor er det bedst at ringe til dyrlægen med det samme, hvis du opdager stykker af stof eller plastik i din hunds afføring.
Tips til at undersøge belægning
Hvis du samler din hunds afføring op fra græsset, bør der ikke være nogen form for spor i græsset efterfølgende. En belægning af slim hænger ofte sammen med tyktarmsbetændelse og forekommer normalt samtidig med diarré. Hvis du bemærker slim i din hunds afføring i mere end en dag, bør du kontakte din dyrlæge for at vurdere de næste skridt.
Farver, du skal kigge efter
Nedenfor er en simpel guide til, hvordan en sund afføring ser ud i forhold til en usund afføring baseret på farve.
Brun: En sund hunds afføring skal være chokoladebrun i farven.
Grøn: Grøn afføring kan indikere, at din hund spiser græs. At spise græs er en normal adfærd for hunde, men hvis de spiser mere end normalt, forsøger de måske at dulme en urolig mave.
Sort eller rødbrun: Det kan være et tegn på blødning i maven eller tyndtarmen.
Røde striber: Dette er endnu et tegn på blødning, sandsynligvis i den nedre del af mave-tarmkanalen.
Gul: Gul afføring kan skyldes mange forskellige ting, f.eks. slim i afføringen, dårlig fordøjelse, eller at din hund har spist nogle mærkelige ting.
Grålig: Det kan være et tegn på problemer med bugspytkirtlen eller galdeblæren, hvis visse næringsstoffer ikke bliver fordøjet.
Hvide pletter: Din hund kan have orm, hvis du ser små hvide pletter i dens afføring.
Konsistens
Når man vurderer afføringens konsistens, bruger de fleste dyrlæger en skala fra 1-5, hvor 1 er meget flydende, og 5 er fast og cylindrisk i formen. Den optimale konsistens ligger som nummer 5 på skalaen. Men det betyder ikke, at du skal blive urolig, hvis din hunds afføring er lidt løs. Hold blot øje med din hunds afføring for at se, om den bliver blødere og blødere, og opbevar prøverne på køl, hvis du får brug for at tage dem med til dyrlægen.
Det er vigtigt at tage sunde afføringsprøver med til dit dyrlægen. I tilfælde af at din hund begynder at vise tegn på usund afføring, har dyrlægen tidligere optegnelser at sammenligne det med. Hvis din hund har en tilsyneladende sund afføring, men har andre tegn på sygdom (ikke spiser, kaster op, er sløv osv.), er det stadig en god idé at tage en afføringsprøve med, når du skal til dyrlægen med din hund. Mange gange kan man finde ud af lidt information ved at lægge afføringsprøven under et mikroskop eller foretage andre tests.
Indsamling af afføringsprøven
Det er meget sandsynligt, at du har fundet mange forskellige måder at samle hundelorte op i din have eller på en gåtur. Fra opsamlere til særlige biologisk nedbrydelige poser - der er ingen mangel på udstyr, når det handler om at samle op efter hunden. Så når du samler en sund hundelort eller endda en usund afføringsprøve til dyrlægen, skal du sørge for at bruge en ren pose, tage prøven forsigtigt op og lægge den i en ren, lav plastbeholder med låg. Opbevar prøven i køleskab, indtil du kan tage den med til dyrlægen. Hvis afføringen er for vandig til, at du kan samle den op, skal du tage et par klare billeder med din smartphone for at vise konsistensen. Du kan også prøve at få noget af den våde afføring ned i en beholder ved hjælp af en ispind eller en plastikske. Tag aldrig en afføringsprøve, der har ligget i varmen eller i græsset i længere tid. Disse prøver kan indeholde snavs eller parasitter, som ikke er en del af afføringen. En sidste ting, der er værd at bemærke: Det er også godt for din hund at få fjernet dens hundelorte hurtigt. For meget afføring i baghaven kan få din hund til at begynde at spise sin egen afføring. Det kan også skabe problemer for folkesundheden, da hundeafføring kan sive ned i grundvandet og forurene vandkilder. Derudover skal det nævnes, at man bør vaske hænder, når man har samlet en hundelort op, også selvom man har handsker på eller bruger posen over hånden - bare for en sikkerheds skyld.
De sidste pointer om din hunds afføring
Husk, at din hunds afføring fortæller meget om dens helbred. Vi anbefaler, at du følger disse tips for bedre at forstå din hund og dens helbred:
Når din hund er kommet af med sin afføring, skal du kigge efter de fire karakteristika: farve, indhold, konsistens og belægning.
Tag altid friske afføringsprøver med til hvert dyrlægebesøg.
Ryd straks hundelorte op, uanset om det er på gåture eller i baghaven.
Hvis din hund har et uheld inde i huset, skal du tage den udenfor med det samme og forsøge at hjælpe den til at opnå den korrekte afføringsprocedure.
Kontakt straks din dyrlæge, hvis din hunds afføring ændrer sig drastisk, hvis din hund begynder at spise sin egen afføring, hvis den har hyppige uheld i huset, eller hvis den har gået mere end 24 timer uden at have haft afføring.
Hundelort er ikke et emne, vi alle nyder at tale om, men afføring kan være en god indikator for din hunds generelle helbred. Hvis man fanger tegnene tidligt, kan man sikre, at afføringen forbliver sund.
Forfatterbiografi
Chrissie Klinger
Chrissie Klinger er kæledyrsejer. Hun nyder at dele sit hjem med sine to kæledyr, sine to børn og sin mand. Derudover nyder hun at tilbringe tid sammen med alle sine familiemedlemmer, når hun ikke underviser, skriver eller blogger. Hun stræber efter at skrive artikler, der hjælper dyreejere med at leve et mere aktivt og meningsfuldt liv sammen med deres hund eller kat.