Håndtering af din hunds prutter og problemer med luft i maven

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Der kan laves en million vittigheder om hundeprutter, men hvis du har en hund, der prutter for meget, kan lugten eller lyden nemt have en negativ indvirkning på din hverdag. Og i nogle tilfælde kan svaret på, hvorfor hundes prutter lugter så grimt være, at deres helbred har brug for opmærksomhed. Ildelugtende prutter kan være genstand for mange vittigheder, men hvis det ikke er normalt for din hund, eller hvis det er ledsaget af sygdom, diarré eller andre afvigelser, som for eksempel gul afføring, er der måske ikke så meget at grine af.

På den anden side kan det også være, at hunden bare er en mester i at "lukke luft ud". Vi har alle vores særlige talenter, og det her er måske din hunds.

Hvis du nogensinde har bemærket, at din hund prutter meget, eller har været nødt til at forholde dig til det pinlige i, at det sker, når du har gæster på besøg, så er denne guide noget for dig. Her kan du se, hvordan du kan finde ud af, hvad der forårsager de ubehagelige lugte, og om gassen, din hund lukker ud, kræver til et besøg hos dyrlægen.

Hvad får hunde til at prutte?

Der kan være mange grunde til, at din hund har ekstra meget luft i maven. Nogle almindelige årsager er, at de skifter foder, mave-tarmsygdomme og ernæringsmæssige forstyrrelser, såsom fødevareintolerance.

En anden årsag kan være typen, kvaliteten og mængden af ingredienserne i din hunds foder, da det påvirker mængden af gas, der dannes i tarmen. Når bakterier i tyktarmen fermenterer fibre eller dårligt fordøjede proteiner og kulhydrater, dannes der gas. Dyrefoder, der indeholder visse oligosaccharider (som findes i ingredienser som sojabønner, bønner, kikærter og linser), har tendens til at producere store mængder gas i tarmen.

Men der er andre, mindre almindelige grunde til, at din hund efterlader stinkbomber i dit hjem. Spiser din hund for hurtigt? American Kennel Club (AKC) rapporterer: "Det er en udbredt opfattelse, at aerofagi, eller øget indtagelse af luft, kan føre til luft i maven hos hunde. Hunde med ekstra appetit, der slubrer deres mad i sig, og brachycephale racer har en øget risiko for at sluge mere luft end normalt, hvilket kan føre til luft i maven."Mops med lysebrun pels med hovedet begravet i en madskål af metal.

Men, helt seriøst. Min hund prutter MEGET.

At få luft i maven er lige så normalt for hunde som for mennesker. Men det er vigtigt at være opmærksom, hvis du bemærker, at din hund pludselig har markant mere luft i maven.

Det du måske opfatter som "for mange prutter", kan være et tegn på, at din hund har problemer med mave-tarmkanalen. Derudover kan prutter være et tegn på tarmparasitter eller problemer med bugspytkirtlen, siger AKC.

Enhver større ændring hos en hund selv hvis det kommer til noget, der umiddelbart kan virke fjollet - som at din hund prutter mere - berettiger det en tur til dyrlægen, så du kan sikre, at der ikke er tale om et alvorligt problem. Hvis luft i maven ledsages af dårlig appetit, diarré, opkast, vægttab eller adfærdsændringer, er det helt sikkert en god idé at ringe til dyrlægen.

Sådan sætter du en stopper for din hunds prutter

Hvis du synes, at din hund prutter meget, og du undrer dig over, hvordan du kan reducere gasudledningen lidt, så er der gode nyheder. Hvis din dyrlæge kan hjælpe dig med at identificere årsagen til den overskydende luft, kan du måske reducere antallet af prutter. Hvis du for eksempel giver din hund ost som en godbid, men din dyrlæge har konstateret, at din hund er sensitiv over for mælkeprodukter, kan det reducere dens luft i maven drastisk, hvis du fjerner ost fra dens madplan.

Ligesom du ikke kan kontrollere et andet menneskes luftafgang, kan du heller ikke kontrollere din hunds 100 procent, men ved at have større fokus på, hvad din hund spiser, kan du måske give din næse en lille pause. Hundefoder, der indeholder store mængder protein eller dårligt fordøjelige proteinkilder, giver ofte mere ildelugtende prutter. Ingredienser som broccoli, kål, blomkål og rosenkål kan også fermenteres og producere svovlholdige gasser, der fører til ildelugtende prutter.

Betydningen af ernæring og dens rolle, når det kommer til luft i maven

Apropos hvad din hund spiser, så spiller dens daglige ernæring en stor rolle for dens fordøjelsessundhed, som igen påvirker, hvor meget luft den lukker ud. Tarmbakterier kan fermentere ufordøjede proteiner og producere svovlholdige gasser. Derfor kan et velafbalanceret hundefoder med de rigtige næringsstoffer hjælpe med at fremme en sundere fordøjelse. Bed din dyrlæge om at anbefale et sundt hundefoder. For hunde, der er blevet diagnosticeret med en sygdom, der forårsager dårlig fordøjelse eller malabsorption af næringsstoffer, kan disse tilstande desuden være forbundet med oppustethed og luft i maven. Til disse hunde kan dyrlæger anbefale hundefoder, der er specielt sammensat til at støtte hundens mave-tarmkanal. Husk at spørge din dyrlæge, om et terapeutisk foder kunne være et godt valg.

Nu hvor du ved, hvad der får hunde til at prutte, kan du forhåbentlig sætte en stopper for - i hvert fald nogle af - stinkbomberne i dit hus! Kig nærmere på din hunds foder og se, om der er noget, der kan bringe dens fordøjelsessystem ud af balance. Og husk, at et hurtigt besøg hos dyrlægen altid kan hjælpe dig med at afgøre, hvad der er bedst for din hunds helbred.

Forfatterbiografi

Erin Ollila

Erin Ollila er en kæledyrsentusiast, der tror på ordets kraft og på, hvordan et budskab kan informere og endda ændre den tilsigtede målgruppes holdninger. Hendes skriverier kan findes overalt på nettet og i trykte bøger. Dette omfatter interviews, ghostwriting, blogindlæg og kreativ non-fiktion. Erin er en nørd inden for SEO-området og alt, hvad der har med sociale medier at gøre. Hun er uddannet fra Fairfield University med en kandidatgrad i Creative Writing. Du kan kontakte hende på Twitter @ReinventingErin eller læse mere om hende på http://erinollila.com.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA, Brana Bonder, B.S, M.S og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter