Årsager til, at din hund kan have kløende ører

minutters læsetid

En Golden Retriever er fanget i øjeblikket, før den griber en bold, der er blevet kastet. Hundens opmærksomhed er helt fokuseret på bolden

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Både kløe og ømme ører er ret ubehagelige følelser, som de fleste af os kan nikke genkendende til. Øreproblemer er almindelige hos hunde, og den konstante kløen og hovedrysten kan drive både dig og din hund til vanvid. I denne artikel ser vi nærmere på, hvorfor din hunds ører kan klø, og hvad du kan gøre for at give jer begge et lille pusterum.

Almindelige årsager til irritation i ørerne hos hunde

 1. Parasitter. Alle hunde får parasitter på forskellige tidspunkter i deres liv. Det er en uundgåelig del af det at være hund og gå ud på nogle sjove ture. Lopper er de mest almindelige parasitter, og de har en tendens til at foretrække hovedet, nakken og bagenden som steder at hænge ud. Hvis din hund ryster på hovedet eller klør sig, er lopper det allerførste, du skal sørge for at udelukke.

  Hunde kan også få øremider og en anden type mider, der hedder Sarcoptes. Begge disse kan forårsage intens irritation i øret og, i tilfældet med Sarcoptes, også på øreflappen.

  Flåter kan også være et stort problem, især i varmere klimaer og i bestemte miljøer som enge og skovområder. Flåter er opportunister og venter på, at en hund stryger forbi skovbunden for at klatre på den. Det betyder, at hovedet og ørerne ofte er der, de ender.

 2. Fremmedlegemer.  Det er overraskende almindeligt, at fremmedlegemer som græsfrø sætter sig fast i øret. Hunde med lodne, dinglende ører, som spaniels, er de mest udsatte, men det kan ske for alle hunde. Det kan især være tilfældet, hvis din hund pludselig begynder at ryste hovedet eller klø sig efter en gåtur.

   

 3. Atopisk dermatitis (atopi). Atopi er en allergi over for miljømæssige ting som pollen, planter og støvmider. Det giver kløe mange steder på kroppen, også i ørerne. Nogle racer som labrador, golden retriever, boxer og westie er mere udsatte end andre.

 4. Infektion. Både bakterie- og gærsvampeinfektioner kan forårsage smertefuld betændelse og kløe i ørerne. Hvis din hund har en øreinfektion, vil du måske bemærke en ubehagelig lugt eller udflåd fra det ene eller begge ører.

 5. Fødevareallergi. Ligesom ved atopi kan fødevareallergi hos hunde også give hudsymptomer som kløende ører samt gastrointestinale forstyrrelser som tynd mave.

 6. Chiari-malformation/syringomyeli (CM/SM). Selvom tilstanden generelt set er ualmindelig hos hunde, bliver den mere og mere almindelig hos nogle racer, især cavalier king charles spaniel. Det skyldes, at der er et misforhold mellem kraniets størrelse og hjernen, og det kan forårsage smertefuld hovedpine og andre symptomer. Nogle af disse hunde ser ud til at klø sig som besatte på ører og hals, men det er faktisk slet ikke en hudirritation - det er neurologisk. Hvis du har en cavalier, og din dyrlæge ikke kan finde en årsag til øre- eller hudirritation, kan det være værd at overveje, om CM/SM kan være årsagen.

Hvad kan du gøre for at hjælpe din hund?

Der er nogle ting, du kan gøre for at forsøge at forebygge øreproblemer i første omgang:

 • Hvis din hund har meget lodne ører, kan du holde håret kortklippet, især i sommermånederne, hvor græsfrø er et problem. Prøv at gøre det til en vane at tjekke din hunds ører og poter efter hver gåtur for at sikre, at der ikke er kommet frø i pelsen. Hvis du ser et frø på vej ind i øregangen, skal du kontakte din dyrlæge for at få det fjernet med de rette værktøjer.

 • Hvis din hund er en ivrig svømmer, kan den få flere øreproblemer på grund af fugten. Hvis du forsigtigt kan tørre dens ører med lidt vat efter hver svømmetur, kan det hjælpe.

 • Hold din forebyggende parasitkontrol opdateret.

Hvis din hund begynder at vise tegn på irritation af øret, er det bedste, du kan gøre, at opsøge din dyrlæge. Behandlingen kan variere meget afhængigt af den underliggende årsag. Det er bedst at søge hjælp med det samme, da fremmedlegemer og infektioner hurtigt kan blive ret alvorlige og true din hunds hørelse. Det er bedre at være på den sikre side, og for alle disse problemer gælder det, at jo før man kommer i gang med behandlingen, jo bedre.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA