Sådan opfostrer du en hvalp: En instruktionsguide

Published by
min read

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Barbara Shannon har opfostret hunde for internater i flere år, og hun bliver forelsket i hver eneste af dem. Men hvilke er hendes favoritter? De uslebne, vilde hvalpe.

"De kræver en stor indsats, men det er så dejligt at se dem vokse og udvikle deres personligheder," siger Shannon og fortsætter: "Det kræver en masse kærlighed og tid, men det er den bedste oplevelse."

Hvis du ikke har prøvet at være plejeforælder før, og spekulerer på, om det er noget for dig at opfostre en hvalp, skal du vide, at selvom det kan være udfordrende, vil det helt sikkert være en meget givende oplevelse.

Small brown and white puppy laying on a lap.

Hvorfor opfostrer internater hvalpe?

Det er en stor hjælp for internatet at benytte plejefamilier, der kan opfostre hundene i deres eget hjem. Nogle internater har ikke en fysisk bygning til at huse hundene, mens andre måske er løbet tør for plads til alle de nødstedte dyr i deres område. En plejeordning kan være til gavn for hunde, idet det giver dem mulighed for at vænne sig til at bo hos en familie, eller fjerner dem fra det stress nogle hunde og katte oplever oplever af at bo sammen med andre dyr.

En af de organisationer Shannon har plejet hvalpe til, er The Humane Society of Northwest Pennsylvania, der ligger i Erie i Pennsylvania. Lederen af internatet, Nicole Bawol, siger, at internatet prioriterer at opfostre drægtige hunde og meget unge dyr.

"Internatet kan være et højlydt og stressende miljø," siger Bawol. "Der er også konstant nye hunde, der kommer ind og forlader os igen, hvilket åbner dørene for sygdomme, og hvalpe er ligesom babyer mere modtagelige for disse."

Bawol siger, at en anden grund til, at internatet prioriterer at opfostre hvalpe og killinger, er vigtigheden af socialisering. F.eks. modtog internatet for nylig nogle hvalpe, der var blevet fjernet fra et hjem i forbindelse med en sag om mishandling. De fire måneder gamle hunde var undersocialiserede og udviste aggressiv adfærd, men var i stand til at vende denne udvikling, når først de boede et sikkert sted, siger hun.

"I sådanne tilfælde ser man virkelig styrken ved opfostring - man kan tage et meget frygtsomt kæledyr og placere det i en hjemlig ramme, og i løbet af få uger stortrives det," siger hun.

Hvad kan du forvente, når du er plejeforælder for en hvalp

Hvis du vil lære at opfostre hvalpe, hjælper det at være en erfaren hundeforælder, der er villig til at rydde op og gøre rent, og har kendskab til grundlæggende helbredsmæssige forhold, som man skal være opmærksom på. Du skal forvente at sætte tid af hver dag til fodring, gåture og leg, og budgettere mere tid end du ville have sat af til din egen hund, i tilfælde af, at din plejehvalp behøver ekstra adfærdsmæssig eller medicinsk hjælp.

At tage sig af hvalpe - især dem, der kommer fra en vanskelig baggrund - kan være en tidskrævende opgave. Shannon er pensioneret, så hun kan være hjemme med sine plejehunde det meste af dagen. Hun opfostrede for nylig en hundemor, der kom til hende med to uger gamle hvalpe.

"De var sunde og raske, så mit job bestod hovedageligt i at hjælpe moren, hvorend jeg kunne, de første par uger", siger hun. Men når hvalpene var blevet ældre og mere uafhængige, skulle hendes hus "hvalpesikres".

"Hvalpe vil forsøge at tygge på alt," siger hun. "Så det er vigtigt at have trygge og sikre omgivelser for dem."

Efter syv uger i hendes hjem vendte hvalpene tilbage til internatet, hvor familier adopterede dem inden for få timer.

"Generelt set er vi ofte i stand til at bortadoptere hvalpe næsten med det samme, især hvalpe af små racer," siger Bawol.

Prisen for opfostring

De fleste internater vil yde en vis hjælp til plejefamilier. F.eks vil mange internatorganisationer betale for dyrlægebehandling. Andre internater yder langt mere. Internatet i Erie, hvor Bawol og Shannon arbejder, tilbyder f.eks. alt fra mad og hundesnore til legetøj og underlag.

Som plejeforælder til hvalpe skal du som minimum forvente:

  • En masse vasketøj: Du skal regne med at skifte og vaske underlaget en gang om dagen, når du har en hundemor med hvalpe, siger Shannon.
  • En masse tid og arbejde: Selv sunde og raske hvalpe har brug for meget opmærksomhed. Nogle gange vil et kuld have en hvalp eller to, der har brug for særlig pleje, f.eks. opflaskning, hvilket kan gøre omsorgsarbejdet af dem endnu mere tidskrævende, siger Bawol.
  • At tilbyde trygge rum: I takt med at hvalpene bliver ældre og mere eventyrlystne, skal de indhegnes af sikkerhedsmæssige årsager, når du er væk eller på anden måde beskæftiget med husholdningsaktiviteter. Dette afskærmede område kunne være et udvalgt "hvalpelokale" med babygitter på tværs af døren eller en anden type større kravlegård til hunde.

Men vigtigst af alt?

"Du skal være i besiddelse af masser af kærlighed og tid for at opfostre en hvalp eller hund," siger Shannon.

Close-up of golden retriever puppy.

Krav til opfostring

Selvom hvert internat og redningsorganisation har forskellige procedurer til godkendelse af plejefamilier, kræver de fleste en vis mængde papirarbejde og som minimum et grundlæggende baggrundstjek. Nogle kræver langt mere.

F.eks. kræver The Humane Society of Northwestern Pennsylvania, at ansøgere udfylder formularer og gennemgår et baggrundstjek, en interviewproces og et hjemmebesøg inden godkendelse.

”Nogle mennesker synes, at vi er alt for strenge, da dette er et frivilligt job, men vi er ansvarlige for disse kæledyrs velbefindende, og det tager vi alvorligt,” siger Bawol.

For Shannon er det tiden og anstrengelserne værd at opfostre hvalpe - især når hun hører, at hundene er blevet adopteret.

"Det er naturligvis altid hårdt at sige farvel," siger hun. "Jeg er bare nødt til at minde mig selv om, at jeg bare er ét skridt på vejen til deres nye hjem."

Hvis du er interesseret i at opfostre hvalpe eller hunde med særlige behov, skal du tale med dit lokale internat for at se, om de har en ordning, du kan blive involveret i. Længden af plejeperioden varierer afhængigt af hundenes behov, og der kan gå flere måneder, før der er hunde, der behøver pleje - så sørg for at du altid er parat. Glæden ved at opfostre hunde er ubeskrivelig, og du kan nyde at se disse hunde vokse og gro som om de var dine egne hunde.

Forfatterbiografi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er en freelance-skribent og kæledyrsforælder, der bor i Erie, Pennsylvania. Hun har en goldendoodle, der hedder Maddie.

Relaterede artikler

Relaterede produkter