Pleje af nyfødte hvalpe: Fem ting, du skal vide

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Selvom få ting er skønnere end et kuld nyfødte hvalpe, kan udsigten til at skulle tage sig af alle disse helt nye små liv være skræmmende. Men bare rolig. Se denne guide til pasning af nyfødte hvalpe, der fortæller dig, hvad du skal vide for at få et glad og sundt kuld.

1. Et rent miljø

Nyfødte spitz pomeranian-hvalpe sover sammen i en kurv.Nyfødte hvalpe vil tilbringe de første par uger i den hundeboks eller det bur, de blev født i, så det er vigtigt at vælge med omhu, når man gør klar til deres ankomst. Der skal være plads nok til, at moderen kan ligge ned og strække sig komfortabelt uden at klemme hvalpene, og hun skal kunne komme og gå frit, mens hvalpene holdes inde. Det skal også være let at komme til, så du kan skifte "sengetøjet" hver dag.

I de første dage rydder moderen op efter sine hvalpe, men hvis det er et stort kuld, kan hun få brug for hjælp til at følge med. Omkring slutningen af den anden uge eller begyndelsen af den tredje uge vil hvalpene åbne øjnene og blive mere aktive. Når de begynder at tumle rundt, kan du flytte dem til en større løbegård med plads til at lege, og rengøringen vil kræve en større del af din opmærksomhed.

2. Varme

Ifølge Kennel Club er hvalpe ikke i stand til at regulere deres egen kropstemperatur, før de er tre til fire uger gamle, så de kan have brug for lidt hjælp. Selvom hvalpene vil putte sig ind til deres mor og hinanden for at få varme, er det bedst at bruge en varmelampe eller varmepuder i den første måned af deres liv.

En varmelampe skal placeres højt nok over kassen til at forhindre enhver risiko for at brænde moderen eller hendes unger, og der skal også være et køligere område, som ungerne kan kravle hen til, hvis de får det for varmt. I starten anbefaler Kennel Club, at temperaturen i kassen holdes på 29°C til 32°C. Sænk temperaturen gradvist hver uge, indtil kassen til sidst har stuetemperatur.

3. Pleje og ernæring

I løbet af de første par uger er hvalpene helt afhængige af deres mor for at få dækket deres ernæringsbehov. Selvom hun måske er mindre aktiv i denne periode, tager diegivning meget af moderens energi, og hendes daglige kaloriebehov vil være højere end normalt, ifølge Kennel Club. For at sikre, at både moderen og hvalpene får tilstrækkelig næring i diegivningsperioden, skal moderen have flere portioner hvalpefoder af høj kvalitet i løbet af dagen. Din dyrlæge kan anbefale typen og mængden af foder, som du skal give til den diende hundemor.

Det er vigtigt at holde øje med hvalpenes vægt i denne periode. Hvis du bemærker, at nogle af hvalpene er underernærede, skal du måske holde øje med dem, når det er tid til at die og sørge for, at de mindre hvalpe får fat i brystvorterne med mest mælk. Hvalpe, der græder eller klynker ofte, kan også være sultne og have brug for mere opmærksomhed under fodringen.

Hvis de mindre hvalpe stadig ikke viser tegn på sund vækst eller vægtøgning, skal du tale med din dyrlæge. Det kan være nødvendigt at tage over og give dem flaske i stedet for. PDSA siger, at det også er vigtigt at holde øje med moderen for tegn på mastitis, en infektion i mælkekirtlerne, der kan forstyrre mælkeproduktionen. Tegn på mastitis er røde og hævede brystvorter og modvilje mod at die. Moderen kan endda snappe efter hvalpene, når de prøver at spise. Hvis du bemærker disse tegn, skal du kontakte din dyrlæge med det samme.

I den fjerde eller femte uge begynder hvalpene at få tænder, og fravænningsprocessen begynder, når moderens mælkeproduktion aftager. Når du kan se, at hvalpene begynder at smage på deres mors mad, er det tid til at give dem deres egen skål med hvalpefoder. Til at begynde med kan det være en god idé at lægge foderet i blød i lidt varmt vand for at gøre det blødere for de nye, små tænder.

4. Sundhed

Unge hvalpe er modtagelige for sygdomme og infektioner, så du er nødt til at holde godt øje med dem. Pleje af nyfødte hvalpe bør omfatte regelmæssige inspektioner for at holde øje med tegn på infektion eller dårligt helbred. Rapporter alt usædvanligt som opkast, diarré eller en hvalp, der ikke vil stå op eller spise, til din dyrlæge.

Små hvalpe er også særligt sårbare over for lopper og andre parasitter ifølge Blå Kors, så tal med din dyrlæge om passende parasitbekæmpelse. Selvom de antistoffer, de får fra diegivningen, hjælper med at beskytte dem mod sygdom i de første uger, aftager disse antistoffer, når de er omkring seks til otte uger gamle, og det er her, de skal have deres første vaccinationer. Sørg for, at du og alle familiemedlemmer og besøgende vasker jeres hænder grundigt, før I omgås hvalpene, så I mindsker risikoen for, at de bliver syge af skadelige bakterier, der kan være på jeres hænder. Det er også en god idé at indføre en politik om ingen sko i huset eller i det mindste kun rene/tildækkede sko for at hjælpe med at stoppe skadelige bakterier eller vira fra at blive bragt ind udefra.

Nyfødte hvalpe, der får mælk fra deres mor.

5. Socialisering

I den fjerde uge er hvalpene klar til at begynde at socialisere med mennesker og andre hunde. Uge fire til tolv er en kritisk periode, hvor hvalpene skal lære om den verden, de skal leve i, så de bliver veltilpassede og glade hunde, ifølge PDSA. Dårligt socialiserede hvalpe har tendens til at udvikle sig til ængstelige hunde, der kan få adfærdsproblemer. Så uanset om du planlægger at beholde hvalpene eller sende dem til gode hjem, er det vigtigt at kæle og lege med dem, give dem mulighed for at udforske og lege og udsætte dem for så mange nye oplevelser som muligt.

Pasning af nyfødte hvalpe indebærer en masse arbejde, men de første uger går hurtigt. Hvis dine hvalpe skal bortadopteres til gode familier, siger du formentlig farvel til dem alle sammen på kort tid, en oplevelse, der godt kan være svær. Nyd hvalpene, mens du har dem, og når det er tid til at give slip, kan du glæde dig over, at du har givet dem den bedst mulige start.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er dyreejer, kæledyrsblogger og skønlitterær forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun til daglig skriver under kyndigt opsyn af et mindre kuld pelsede familiemedlemmer.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Relaterede artikler

Relaterede produkter