Er vindruer og rosiner dårlige for hunde?

Udgivet af Dr. Laci Schaible
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Som kæledyrsforælder har du måske hørt forskellige steder, at vindruer ikke er gode for dine pelsede venner. Og det er ganske rigtigt! Vindruer er en sund og lækker snack for mennesker, men det samme gør sig ikke gældende for hunde – de har nemlig ikke godt af hverken rosiner eller vindruer. Men hvorfor er vindruer egentlig dårlige for hunde? Få mere at vide om, hvordan vindruer er skadelige for din pelsede ven.

Så, hvorfor er vindruer egentlig dårlige for hunde?

Ifølge Journal of Veterinary Internal Medicine fører vindruer til nyreskader. Hunde, der har spist vindruer eller rosiner, risikerer faktisk at få totalt nyresvigt inden for 48 til 72 timer efter at have spist denne forbudte frugt.

Ung kvinde holder rød siberisk husky

Nogle mener, at jo mørkere farve druerne har, desto større er sandsynligheden for, at de er giftige. På grund af det reducerede vandindhold og den høje koncentration af de resterende ingredienser udgør rosiner en betydeligt forøget risiko for hunde. Der er endnu ikke fastlagt retningslinjer for, hvor mange druer en hund kan tåle ift. dens kropsvægt, før de udgør en dødelig risiko, men ifølge Merck Veterinary Manual kan fire til fem druer være nok til at resultere i dødsfald for en hund på 8 kg (18 lb).

Min hund har spist vindruer: Hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?

De fleste hunde, der får symptomer efter at have spist vindruer, udvikler de første tegn på forgiftning inden for 6 til 12 timer. Følgende kliniske tegn kan opstå, efter at en hund har spist vindruer:

 • Opkast
 • Dårlig mave
 • Ekstra nervøsitet i de tidlige stadier
 • Sløvhed, som stiger gradvist
 • Anoreksi
 • Mavesmerter
 • Svækket tilstand
 • Dehydrering
 • Øget vandladning i de tidlige stadier
 • Rysten
 • Ingen vandladning, da nyrerne lukker ned

Alle hunde er modtagelige for at blive forgiftet af vindruer og rosiner. Dette gælde både for hanner og hunner, kastrerede og ikke-kastrerede, Chihuahuahuas, Grand Danois, hvalpe og ældre hunde. Der skal blot en lille mængde rosiner til, for at det kan have alvorlige konsekvenser, alt efter hundens størrelse og andre faktorer, hvoraf mange ikke er kendte endnu. Hunde med svækkede nyrer er mere udsatte for at blive forgiftet af druer og rosiner.

Hvor hurtigt skal jeg søge hjælp hos dyrlægen?

Hvis din hund spiser vindruer eller rosiner, er det en nødsituation, som kræver, at du kontakter din dyrlæge med det samme. Hvis din hund har spist druerne inden for den sidste time, vil din dyrlæge sandsynligvis forsøge at få din hund til at kaste op for at få druerne ud. Hvis det ikke lykkes at få druerne op med opkast, eller hvis der er gået flere timer, siden druerne blev indtaget, vil din dyrlæge sandsynligvis anbefale, at din hund bliver indlagt for at give IV-væske og for at overvåge nyrerne. I de fleste tilfælde vil dyrlægen anbefale, at hunden forbliver indlagt i hele højrisikoperioden (dvs. ca. 48-72 timer).

Berner sennenhund sidder ved siden af en mand og kigger på ham, mens han plukker vindruer på en vingård.

Når diagnosen skal stilles, vil din dyrlæge ofte spørge til, hvornår druerne eller rosinerne blev indtaget samt til omfanget for at vurdere druernes eller rosinernes toksicitet. Ensartede kliniske tegn er værdifulde for din dyrlæge for at kunne vurdere omfanget af skaderne. Det er vigtigt at huske, at diagnosen kan tage tid, og at der ikke findes nogen specifikke tests til at bekræfte drue- eller rosinforgiftning. Almindelige blodprøver og urinprøver er vigtige for at finde frem til, om nyrerne fungerer, som de skal.

Prognose efter drue- eller rosintoksicitet: Hvad du kan forvente

Når din hund bliver udskrevet, vil dyrlægen muligvis anbefale, at der bliver foretaget regelmæssige undersøgelser efterfølgende for at overvåge din hunds nyrefunktion. Disse tests er ikke-invasive og består typisk af blodprøver og/eller urinprøver. Der kan være behov for at overvåge hunden i flere uger, da det kan tage tid, før nyrefunktionen vender tilbage til normal.

Hunde, der ikke viser nogen kliniske tegn, kan have rigtig gode muligheder for at komme hurtigt tilbage til en normal nyretilstand, hvis de behandles tidligt. Prognosen kan dog være usikker, hvis behandlingen forsinkes, eller hvis der er risiko for nyresvigt. Det kan ofte tage flere dage eller uger, før nyrefunktionen vender tilbage til normal. Og i nogle tilfælde kan nyrefunktionen ende med aldrig at blive genoprettet 100 %. Heldigvis kan mange hunde leve et sundt og lykkeligt liv selv med en nedsat nyrefunktion, hvis de får ændret deres daglige rutine med et tilpasset foder og kosttilskud. Hvis din hund bliver diagnosticeret med nedsat nyrefunktion af din dyrlæge, skal du sørge for at spørge dyrlægen om særlig diæt til din hund, som vil kunne understøtte nyrerne.

Forfatterbiografi

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible er dyrlæge for små dyr og veterinærforfatter. Hun har vundet adskillige priser for sit engagement inden for uddannelse af kæledyrsejere, og anses for at være en førende ekspert i digital veterinærsundhed.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

 • Hvorfor er antioxidanter vigtige?

  Dogs running Celler er under kontinuerligt angreb fra det man kalder ‘frie radikaler’. De frie radikaler er et ‘biprodukt’ fra kroppens egen forbrænding eller et resultat af eksterne faktorer som forurening.
 • Vådfoder vs. tørfoder til hunde: Hvad er bedst for din hund?

  Det er populært at "pynte" tørfoder med lidt vådfoder på toppen. Faktisk viser undersøgelser, at mange hunde og katte, der får diætfoder fra dyrlægen også får vådfoder købt i supermarkedet.
 • Hunde har andre ernæringsmæssige behov end mennesker

  Ifølge en undersøgelse af hjemmelavet foder til hunde og katte fremgår det, at over 90 procent af foderet var ernæringsmæssigt forkert sammensat og ikke tilstrækkeligt som foder til hunde og katte.
 • Er chokolade giftigt for hunde?

  Dogs running Kan det være sandt? Er chokolade giftigt for hunde? Svaret er ja. Graden af fare kommer dog an på typen af chokolade, størrelsen på hunden og mængden, der bliver spist.

Relaterede produkter