Er tomater dårlige for hunde? Her er, hvad du skal vide

Udgivet af Angela Tague
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Så skete det igen. Din hund har snuppet et par snacks fra køkkenbordet. Uanset om det drejer sig om et stykke pizza i køkkenet eller en skål tomatdip til dine nachos på sofabordet, så tænker du nok over, om det er sikkert for din hund at spise tomater.

Lad os tage et kig på, om hunde kan spise tomater og produkter med tomat som f.eks. pizzasauce uden at blive syge. Og hvis de kan, hvilke er så sikre for dem at prøve?

Sjovt og kærligt kæledyr står og ser sulten ud ved et bord med en lækker pizza og venter på at få noget mad. Sød hund kigger på lækkert italiensk mozzarella-ost og basilikum på terrasse i restaurant

Kan hunde spise tomater?

Pet Poison Helpline forklarer, at tomater generelt er ret sikre at fodre hunde med. Det er dog kun visse dele af planten, som det anbefales at give til en hund. De røde, kødfulde dele (orange eller gule på nogle tomatsorter), som vi spiser og laver mad med, når de er modne, kan dit kæledyr sagtens prøve.

Men man skal være noget mere opmærksom i forhold til at give sit kæledyr andre dele af tomatplanten, herunder blade, blomster, vinstokke, stængler eller grønne tomater. De indeholder tomatine, som er et kemikalie, der kan gøre din hund syg ved indtag.

Kennel Club fortæller, at hvis du ser dit kæledyr spise de grønne dele af tomatplanten, skal du holde øje med følgende tegn på forgiftning og ringe til din dyrlæge så hurtigt som muligt, hvis de opstår:

 • Dårlig mave (bl.a. opkast eller diarré)
 • Tab af koordinationsevne
 • Rystelser eller kramper
 • Muskelsvaghed

Madlavning, mad og hjemmehygge - nærbillede af mand, der skærer tomater med hænderne på et skærebræt derhjemme

Sådan kan du med ro i maven lade dit kæledyr nyde tomater

Eksperter mener generelt, at modne tomater ikke er giftige for kæledyr, men man bør bruge dem som en godbid og ikke som et måltid. Så du kan sagtens give din hund en friskplukket cherrytomat fra haven eller en skive tomat, når du laver mad. Du skal blot sørge for at fjerne alle stilke og blade.

I forhold til pizza og salsa gælder følgende: undgå at fodre dit kæledyr med fødevarer til mennesker, der indeholder flere forskellige ingredienser. Der kan f.eks. være løg eller hvidløg i salsaen eller pizzasaucen, og derudover er fødevarer fra allium-familien (løg, porrer og purløg) ikke sikre at fodre dit kæledyr med, ifølge Vital Pet Club.

sødt og nuttet billede af en smilende cockerspaniel bag et hegn i en have med grønt græs, der skinner i sollys

Ja! Hvis du er glad for havearbejde, kan du overveje at dyrke tomater i potter. Men de må ikke være i nærheden af områder, hvor din hund leger udenfor. Nogle kan godt lide at stille deres tomatkrukker på terrassen eller lige ved døren som en del af deres indretning. Men man kan også overveje at hænge potter med små kirsebær- og druetomater højt oppe over dit kæledyrs legeplads på et hegn.

Alternativt kan du også sætte et lille hegn rundt om områderne med tomater. Det vil afholde dit kæledyr fra at snuse til frøplanterne og smage på de giftige grønne dele af tomatplanterne.

Så er tomater dårlige for hunde? Modne tomater anses ikke for at være giftige. Men det anbefales derimod ikke at give hunde grønne stilke, blade og umodne tomater. Med dette in mente er det måske den bedste idé at vælge en risikofri godbid og holde dit kæledyr fra at spise tomater i haven.

Forfatterbiografi

Angela Tague

Angela Tague

Angela Tague er en kæledyrsmor og forfatter, der bor i den midt-vestlige del af USA. Når hun ikke er i gang i køkkenet, udforsker naturen med sin hund eller deltager i yoga-workshops, skriver hun for flere livsstils- og teknologibrands. Du kan finde hende på Twitter og LinkedIn @AngelaTague.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterede artikler

 • Hvorfor er antioxidanter vigtige?

  Dogs running Celler er under kontinuerligt angreb fra det man kalder ‘frie radikaler’. De frie radikaler er et ‘biprodukt’ fra kroppens egen forbrænding eller et resultat af eksterne faktorer som forurening.
 • Våd- eller tørfoder til hunde: Hvad er bedst for din hund?

  Se vores guide til fordele og ulemper ved våd- og tørfoder for at finde ud af, hvad der passer bedst til din hunds behov. Besøg Hill's Pet DK for at få mere at vide om ernæring.
 • Hunde har andre ernæringsmæssige behov end mennesker

  Ifølge en undersøgelse af hjemmelavet foder til hunde og katte fremgår det, at over 90 procent af foderet var ernæringsmæssigt forkert sammensat og ikke tilstrækkeligt som foder til hunde og katte.
 • Er chokolade giftigt for hunde?

  Dogs running Kan det være sandt? Er chokolade giftigt for hunde? Svaret er ja. Graden af fare kommer dog an på typen af chokolade, størrelsen på hunden og mængden, der bliver spist.

Relaterede produkter