Sådan kan du se, om din hund har mavebesvær, og sådan behandler du det

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hunde er berygtede for at spise ting, de ikke må. Nogle gange kan det føre til dårlig mave, opkast og måske diarré. Hvis din hund ellers er sund og rask, bør en enkeltstående omgang dårlig mave ikke give anledning til bekymring. Men hvis din hund har alvorlige eller hyppige fordøjelsesproblemer, skal du søge hjælp hos din dyrlæge. Hvis din hund kaster op, kan det hurtigt føre til dehydrering, og det samme kan vandig afføring på længere sigt. Det er bedre at være på den sikre side, så hvis du er bekymret for din hund, så spørg altid din dyrlæge til råds.

Tegn på, at din hund har mavebesvær

Hvordan ved du, om din hund har mavebesvær? Mange af tegnene svarer til det, du selv oplever, når du har ondt i maven. Ifølge PDSA er tegn på fordøjelsesbesvær (gastroenteritis) blandt andet:

  • Diarré, herunder afføring i forskellige farver, f.eks. grøn eller gul afføring.
  • Opkast
  • Mangel på appetit
  • Træthed eller sløvhed
  • Feber
  • Mavesmerter


PDSA tilføjer, at din hund kan vise mavesmerter ved at bjæffe eller knurre, når du tager den op eller rører ved dens mave. Den kan også indtage "bedestillingen", som er, når de står med strakte forben, bagbenene oppe og halen i vejret. Ligesom når de inviterer en anden hund til leg.

Maveproblemer kan skyldes indre (inde i maven) eller ydre (uden for maven) årsager. Indre årsager til mavebesvær kan være en forkert kost (en fin måde at sige, at din hund har spist noget, den ikke burde), fødevareallergi, overspisning, parasitter, blokeringer i tarmene, mavesår eller svulster. Ydre årsager kan være smerter, hedeslag, stress, lever- eller nyreproblemer, bugspytkirtelbetændelse, hormonelle problemer, hjerneproblemer, problemer med det indre øre eller kræft.

Sådan ved du, om din hund har en følsom mave eller en mavepine, der går over.

Hvalp af blandet racer ligger på siden dækket til af et tæppe med gule og grå striber.

Nogle hunde har en mave af stål - de kan spise næsten hvad som helst uden at blive syge. Andre hunde kaster op, hvis de nipper til noget, der er bare en lille smule anderledes end deres normale foder.

Du kan se, om din hund har en følsom mave, ved at observere, hvor ofte den får symptomer. Hvis din hund gentagne gange oplever nogle af tegnene på dårlig mave (en gang om måneden eller mere), kan den have en følsom mave.

Årsagerne til en følsom mave er ikke altid lette at finde ud af, men mulige årsager spænder fra fødevareoverfølsomhed og fødevareallergi til ændringer i bakteriepopulationen i fordøjelsessystemet, kaldet tarmens mikrobiom.

Tegn på fødevareallergi kan ud over dem, der er nævnt ovenfor, også være hudproblemer, såsom kløende rød hud, hårtab og flere lyde fra maven end normalt.

Hvad skal man give en hund med dårlig mave

Hvordan du behandler din hunds maveproblemer afhænger af sværhedsgraden og den underliggende årsag. Hvis det f.eks. er bugspytkirtelbetændelse, der forårsager maveproblemerne, vil behandlingen være anderledes end for en hund, hvis maveproblemer skyldes en fødevareallergi. Hvis din hund kun har milde maveproblemer, er behandling måske slet ikke nødvendig. Blå Kors anbefaler, at du konsulterer din dyrlæge for at være på den sikre side, især hvis du har en yngre hund, eller hvis symptomerne ser ud til at forværres hurtigt.

Dyrlæger har mange muligheder for at hjælpe hunde med maveproblemer. Afhængigt af hvad din hund lider af, kan behandlingerne omfatte medicin mod sygdom eller diarré, syreneutraliserende midler, intravenøs eller subkutan væske eller ormekur. I nogle tilfælde vil det kræve hospitalsindlæggelse og/eller operation af hunden.

Den rette foder kan hjælpe

Dobermann-hvalp med grønt halsbånd sover på seng.

Når det kommer til pleje af en dårlig mave, er det vigtigt at give din hund det rigtige foder. Den mest pålidelige måde at få bugt med maveproblemer på, er ved at bede din dyrlæge om et letfordøjeligt foder, som du kan give din hund de næste par dage. Dette foder giver din hund alle de næringsstoffer, den har brug for, og din dyrlæge vil måske skræddersy valget af foder afhængigt af maveproblemernes sværhedsgrad. Når maven igen er faldet til ro, kan du genintroducere det normale foder i løbet af et par dage.

Heldigvis er der mange muligheder for at hjælpe en hund med maveproblemer til hurtigt at få det bedre. Sammen med dit dyrlægeteam kan du hjælpe din hund med at komme sig over en dårlig mave og få den til at logre med halen igen på ingen tid!

Bio af bidragyder

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten dimitterede fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Dr. Wooten, der er medlem af American Society of Veterinary Journalists, deler sit professionelle virke mellem en smådyrspraksis i Greeley, Colorado, foredrag om tilknyttede emner, ledelse, kundekommunikation og artikler. Hun nyder at campere med sin familie, stå på ski, dykke og deltage i triatlon.

 

 

 

 

 

Relaterede artikler

Relaterede produkter