Hunde og fyrværkeri: Sådan hjælper du din skræmte hund

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hunde og fyrværkeri er ikke noget godt match, som du nok ved, hvis du har set din hund krybe sammen ved lyden af torden. Det er helt almindeligt, at du gerne vil have din hund med til festlige arrangementer, men kæledyr og fyrværkeri er bare ikke noget godt match.

Mange hunde lider af fobi for høje lyde, og de skarpe lysglimt i forbindelse med fyrværkeri kan stresse dem og gøre dem bange. Som nævnt i denne artikel, har hunde derudover en meget mere følsom høresans, hvorfor de høje brag virker noget mere voldsomme for din hund. Hvis din hund - ligesom de fleste andre hunde - søger dækning ved lyden af fyrværkeri, kan du læse videre for at blive klogere på, hvordan du kan hjælpe den med at slappe mere af.

Hund gemmer sig under bord ved lyden af fyrværkeri.

 

Sådan skaber du sikre og rolige omgivelser for din hund, under affyring af fyrværkeri

Kæledyr og fyrværkeri er måske et dårligt match, men der er visse foranstaltninger du kan tage, så eksplosionerne ikke virker så voldsomme for din hund. Her er nogle gode råd, til hvad du kan gøre og ikke gøre, som kan hjælpe dig med at holde din hund så rolig som muligt, når der affyres fyrværkeri.

Råd til hvad du kan gøre

Hold din hund indendørs med vinduerne lukket og gardinerne trukket for, så de høje lyde og det blinkende lys dæmpes. RSPCA har lavet en guide til at skabe en "hundehule", så din hund kan føle sig tryg. Hvis du har en kælder, hvor din hund kan opholde sig sikkert uden for hørevidde af fyrværkeriet, kan dette dog være en endnu bedre løsning.

Sørg for, at din hund får masser af motion først på dagen. Dermed bruger den energi, som ellers ville øge dens stressniveau og angst, når fyrværkeriet går i gang.

Battersea Dogs Home anbefaler, at du kontrollerer, at vinduer og døre er lukkede og at du sørger for, at alle potentielle flugtveje i haven er sikret. Det siges, at flere kæledyr forsvinder nytårsaften på grund af fyrværkeriet, så det er vigtigt at tage alle forholdsregler, så de ikke løber væk hjemmefra.

Sørg for, at deres halsbånd sidder ordentligt og at informationerne på deres mærker og mikrochips er korrekte, hvis de skulle løbe væk.

Hav en sjov ting klar, som kan distrahere dem, f.eks. noget legetøj de kan tygge i eller et stykke legetøj fyldt med deres yndlingsgodbidder, som kan holde dem optaget, mens fyrværkeriet er i gang.

Tænd for tv'et eller radioen for at overdøve lydene fra fyrværkeriet. Musik med stille og rolige lyde er typisk det bedste middel til at dæmpe deres angst.

Råd til hvad du ikke skal gøre

 • Tag ikke din hund med ud for at se fyrværkeri, uanset hvor meget du ønsker, at den deltager i showet.
 • Opfør dig som du plejer og undgå selv at virke bange. Det vil kun forstærke deres ængstelige adfærd.
 • Lad dem ikke gå uden snor udenfor et indhegnet område i fyrværkerisæsonen. Hvis de bliver forskrækkede kan det være, at de løber væk og ender med at fare vild.

Forbered din hund mod fyrværkeri

Sort hund gemmer sig under sine poter.
Hunde og fyrværkeri behøver ikke nødvendigvis at være et rigtig dårligt match og din hunds frygt kan forebygges. Ifølge Dogs Trust er hvalpe, der udsættes for høje lyde på en sikker og gradvis måde, inden for det vigtige socialiseringsvindue på 3 til 16 uger, bedre i stand til at klare høje lyde som f.eks. fyrværkeri.

Hvis din hund er voksen, er det ikke for sent at forberede den ved hjælp af eksponeringsterapi. Ifølge UK Kennel Club kan man udsætte hunden for støj i tiden op til aftenen, hvor der skal fyres af, for at forberede den på høje lyde.

Her kan du se, hvordan du kan forberede din hund...

Når din hund er i gang med en hyggelig og afslappende aktivitet som f.eks. at blive nusset eller nyde en hundegodbid, kan du afspille en video eller en optagelse af fyrværkeri, der eksploderer, ved lav lydstyrke. Dette skal du gøre flere gange i løbet af dagen. Når du har gjort det flere dage, kan du gradvist begynde at øge lydstyrken; men du må ikke presse den. Hvis den virker bange, skal du skrue ned for lydstyrken og fortsætte i et langsommere tempo. Fortsæt på denne måde, indtil din hund kan høre videoen ved høj lydstyrke, uden at den bliver bange.

Hvis din hund har voldsom fobi

Hvis ovenstående løsninger ikke hjælper, kan din hund have brug for yderligere hjælp til at overvinde frygten. Specielle jakker har vist sig at hjælpe med at holde dem rolige under begivenheder med høje lyde som f.eks. fyrværkeri og tordenvejr. Din dyrlæge har måske også nogle løsninger til, hvordan du kan hjælpe med at holde din hund rolig, så hold dig ikke tilbage med at ringe og spørge efter hjælp.

En rolig fyrværkeriaften for din hund

Når fyrværkeriet begynder, er det bedst at få din hund lagt i seng. Det bedste, du kan gøre, er at finde et sikkert og roligt sted, hvor den kan slappe af og nyde aftenen.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus er kæledyrsejer, kæledyrsblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun normalt skriver under opsyn af en kærlig håndfuld pelsunger.

 

 

 

Relaterede artikler

 • Få en bedre fornemmelse for hunde og kattes fordøjelseslidelser

  Rumlen i maven og mavepine er aldrig sjovt at opleve for hunde og katte. For ejerne, som skal gøre rent efter deres hund eller kats ulykker indenfor, er fordøjelsesproblemer en af de få ulemper ved at være hunde- eller katteejer.
 • Udvælgelse af din hunds dyrlæge

  Efter dig og din familie, er din hunds dyrlæge den vigtigste person i dens liv, eftersom dyrlægen trods alt er ansvarlig for hundens helbred gennem hele dens liv.
 • Få en sund hvalp

  Du er den bedste til at sørge for, at din hvalp er sund og glad.
 • De forskellige årstider

  I ugerne og månederne i hvalpens første år vil den komme ud for mange forskellige oplevelser, hvoraf de fleste vil være behagelige og gode, men ikke dem alle.

Relaterede produkter