Hvornår holder katte op med at vokse? Guide til kattes vækst

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

At få en killing er altid en spændende tid, og det er en af livets store glæder at se en killing udvikle sig fra en ranglet, nuttet fnug-bold til en smuk, elegant kat. Fordi mange katte bevarer deres ungdommelige adfærd langt ind i voksenalderen, har du måske tænk: Hvornår holder katte op med at vokse, og i hvilken alder de er fuldvoksne?

Hvornår er katte fuldvoksne?

En dag har du en lille killing, der løber rundt i dit hus, og før du ved af det, er den blevet til en stor kat. Det kan se ud som om de vokser fra den ene dag til den anden, men katte gennemgår faktisk seks livsstadier, som International Cat Care forklarer i deres CatCare for Life. En måde at afgøre, hvornår din kat er fuldvoksen, er at se, hvilken kategori den falder ind under:

  • Killing (0-6 måneder)
  • Junior (7 måneder til 2 år)
  • Voksen (3-6 år)
  • Voksen (7-10 år)
  • Senior (11-14 år)
  • Super senior (15+ år)

Ligesom hos mennesker tælles udviklingsstadierne hos killinger i uger og måneder, indtil de er to år gamle.

Hvornår stopper killinger med at vokse?

Når din kat er omkring et år gammel, er den fuldt udvokset. Katte når voksenalderen i juniorstadiet og bevæger sig derefter ind i voksenstadiet. Du kan se det som, at din kat er i slutningen af teenageårene og i 20'erne - en ung voksen fuld af energi og livskraft.

Stor Maine Coon-kat ligger på en grå sofa.Når din kat når voksenalderen, kan din dyrlæge hjælpe dig med at bestemme dens idealvægt og anbefale en foderplan, der hjælper med at optimere dens sundhed. I kan sammen ændre denne plan, efterhånden som din kat bevæger sig ind i hver ny livsfase. Det er vigtigt at planlægge dette besøg hos dyrlægen, så der kan blive lagt en plan og du kan holde øje med din kats velbefindende, når den bliver ældre. Regelmæssige tjek giver dig også mulighed for at holde øje med din kats vægt og kroppens tilstand. Hvis du holder din kat slank hele livet, hjælper du den med at leve længere og sænker risikoen for visse sygdomme, som f.eks. diabetes.

Katte med stamtavle og blandede racer

Langt de fleste katte er det, vi kalder enten korthårede eller langhårede huskatte, eller bare blandingsracer. De er bare smukke, unikke katte uden nogen særlig race. Selvom der findes utallige katteracer rundt om i verden, varierer deres størrelse ikke nær så meget som hunderacerne gør. Den gennemsnitlige kat vejer omkring 4 kilo. Maine Coon er den største katterace, og hannerne kan veje op til 10 kilo og blive op til 40 centimeter høje! På den anden side vejer den mindste katterace, Singapura, højst 3,5 kilo. Singapuraen er ikke kun mindre, men den bliver også voksen senere, omkring toårsalderen.

Katte med stamtavle har en tendens til at være mere udsatte for helbredsproblemer end dem uden, fordi de er indavlede. Så hvis du beslutter dig for, at du vil have en kat med stamtavle, skal du altid sørge for at undersøge, hvilke problemer den kan have, og altid vælge en opdrætter, der foretager alle de relevante sundhedstests. Undgå katte med ekstreme kropsformer som meget flade ansigter, små ben eller hårløshed. Disse katte kan have en meget dårlig livskvalitet på grund af deres fysiske karakteristika.

Hvis du har opdraget din kat fra killing eller juniorstadiet, har du en ret god idé om dens temperament og socio-emotionelle behov. Du kender også dens foretrukne soveplads og yndlingslegetøj. Når din pelsede ven vokser op, skal du også sørge for, at den får et velafbalanceret og nærende foder, der er sammensat til dens alder, så den får de vitaminer og næringsstoffer, den har brug for. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at vælge det mest passende foder i alle de fascinerende faser af din kats liv.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., er en prisbelønnet forfatter, forsker og mangeårig katteejer. Hun er medlem af Cat Writers' Association (CWA) og har skrevet for førende virksomheder og organisationer i branchen, herunder værkerne "What to Expect When You're Expecting" og "NIU STEM Read". Find og følg Christine på Instagram og Twitter på profilen @brovelliobrien

  

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS