Registrering af din killings udvikling

Udgivet af Jean Marie Bauhaus
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Der sker meget i løbet af en killings første år. Det kan være svært at tro, at ens lille, søde killing, der kan ligge i ens håndflade, kan vokse til en fuldvoksen og stor voksen kat på kun 12 måneder. Et almindeligt vækstdiagram for kattekillinger viser, at de fleste og mest omfattende ændringer sker i løbet af de første 8 uger. Tag et kig på denne tidslinje for kattekillinger for at finde ud af, hvornår du kan forvente, at din killing når bestemte milepæle på sin rejse mod at blive en kat.

1 - 3 uger: Killinger åbner deres øjne og ører

Langhåret kattemor sover med sin pote rundt om nyfødt killing.Killinger kommer til verden med lukkede øjne og ører, og tilbringer den første uges tid af deres liv uden at kunne hverken se eller høre. Ifølge Cats Protection, begynder deres øjne og ører at åbne sig i løbet af 2. uge, men deres syns- og høreevne er på dette tidspunkt endnu ikke særlig god. På dette tidspunkt er det en god idé at holde dem væk fra skarpt lys og høje lyde. Killinger fødes med blå øjne, men øjnene kan faktisk begynde at skifte farve fra 3. uge. Det er også på dette tidspunkt, at deres ører begynder at blive mere spidse og pege opad, hvilket starter fasen, hvor de bliver introduceret til en helt ny verden fyldt med lyd.

Kattekillinger begynder at lave små "miav-lyde" et par dage efter fødslen. De laver disse lyde for at fortælle deres mor, at de er sultne eller kede af det, fortæller Cats Protection. Herfra går der typisk et par uger, før de begynder at spinde. Killinger har en tendens til at blive mere højlydte, når de begynder at gå, lege og udforske deres omgivelser.

3 - 7 uger: Gåture, fravænning og brug af kattebakken

Omkring 3-ugers-alderen er normalt der, hvor killingerne begynder at tage deres første vaklende skridt. De starter vakkelvornt og usikkert, men efterhånden som balancen begynder at blive bedre i løbet af den 4. uge, bliver de mere selvsikre og ivrige efter at udforske deres omgivelser. Når killingen efter 5-6 uger har fået tilstrækkeligt med selvtillid til at bevæge sig rundt, vil du endelig begynde at se dens energiske, legesyge og nysgerrige natur begynde at dukke frem. Her kan du begynde at lade den udforske endnu mere, så den kan se, høre og lugte nye omgivelser - gerne under dit opsyn. Det er et godt tidspunkt at begynde at killingesikre dit hjem, hvis du ikke allerede har gjort det.

I løbet af 4.og 5. uge bør killingens balance blive bedre. Denne periode er et godt tidspunkt at introducere den til kattebakken, ifølge Cats Protection. Killinger lærer typisk, hvad de skal gøre, ved at se på og efterligne deres mor, så det eneste du behøver at gøre er at vise dem bakken. Men husk, at de stadig er ved at lære det, så der kan ske uheld.

Killinger kan begynde at få fast føde fra 3. uge, men fravænning er en gradvis proces, der kan tage et par uger. Pet Food Manufacturers' Association (PFMA) anbefaler, at man fodrer den diegivende mor og hendes killinger med det samme killingefoder i den tidlige fase af fravænningen for at hjælpe med overgangen. Selvom de spiser det samme foder, bør man servere foderet som vådfoder eller opblødt tørfoder, når fravænningsprocessen starter.

Når killingen er 6-8 uger gammel, er den færdig med overgangen til fast føde, og bør derefter udelukkende blive fodret med killingefoder af høj kvalitet. PFMA anbefaler, at man følger producentens retningslinjer på emballagen og vejer killingens foder med en nøjagtig køkkenvægt for at sikre, at killingen får den rette mængde energi og næringsstoffer. De fleste killinger foretrækker at blive fodret efter devisen "lidt og ofte", så del gerne det daglige fødeindtag op i mindre portioner, og server det i løbet af dagen. Alle killinger er dog forskellige, så hold øje med din killings udvikling og kropstilstand, tilpas dens fodringsmønster i overensstemmelse hermed, og tal med din dyrlæge, hvis du har nogen bekymringer.

8 - 12 uger: Socialisering og de første vacciner

Vidste du, at kattekillinger får to sæt tænder i deres levetid, ligesom mennesker? Kattens mælketænder begynder at komme frem i løbet af 2. uge, og din killing bør have alle mælketænder i en alder af ca. 8 uger. Når de er 4 måneder gamle, begynder deres voksentænder at komme frem, og omkring 6-måneders alderen bør de have alle deres voksentænder.

Du bør tage din killing med til sit første besøg hos dyrlægen i denne periode. Den skal have sine første vaccinationer, når den er omkring 8 uger og efterfølgende yderligere vaccinationer, når den er omkring 12 uger. RSPCA oplyser, at killinger normalt vaccineres mod katteherpes, kattecalicivirus, katte infektiøs enteritis og katteleukæmivirus. Din dyrlæge kan rådgive dig om andre sygdomme, som din killing muligvis skal vaccineres mod.

Dette er det ideelle tidspunkt til at begynde at socialisere sin killing. Hvis du plejer, nusser og leger med din killing, understøtter du dens udvikling og opbygger et stærkt bånd mellem jer, og du vænner din killing til at blive taget op. RSPCA fortæller, at det også er det rigtige tidspunkt at begynde at præsentere din killing for andre mennesker og børn samt andre sunde og fuldt vaccinerede katte og hunde. Dette vil ikke kun forberede den på at leve i det hjem, der forhåbentlig bliver det eneste i dens levetid, men det vil også hjælpe den med at vokse op og blive en følelsesmæssigt sund og veltilpasset voksen kat.

Lille calico killing kravler under en stol.

3 - 6 måneder: Klar til adoption og neutralisering

Killinger bør ikke adskilles fra deres mor og de andre killinger fra kuldet, før de er blevet helt fravænnet og socialiseret. Killinger fortsætter med at lære normal katteadfærd fra deres mor indtil langt op i 10. uge. Så for at give din killing de bedste forudsætninger for at blive en veltilpasset kat, er det bedst at vente, til den er mindst 10 uger, før den får et nyt hjem. Du kan også vente til efter 12. uge, hvor den næste vigtige vaccinationsrunde i killingens liv finder sted.

De fleste killinger er klar til at blive steriliseret eller neutraliseret fra omkring 4 måneder, selvom en dyrlæge kan udføre indgrebet tidligere, hvis han eller hun vurderer, at killingen kan blive bedøvet uden risici.

1 år: Ikke længere en killing

Når killingen fylder et år, betragtes den ikke længere som en killing, men som en fuldvoksen kat. Selvom den stadig kan udvise killingeadfærd og måske stadig vokser lidt endnu, er din nyligt voksne kat klar til at gå over til kattefoder af høj kvalitet. Følg de anbefalede retningslinjer for fodring, som er angivet på emballagen, for at se hvor meget og hvor ofte den skal fodres.

Selv om en kat anses som værende en voksen kat, når den er et år gammel, varer ungdomsårene for kattekillinger typisk, indtil katten er omkring 18 måneder. I denne periode kan det være, at katten stadig udviser tegn på energisk, legesyg killingeadfærd og "teenageradfærd" som kan omfatte afprøvning af grænser og at gøre oprør ved at kradse i møblerne eller markere sit territorium. Men bare rolig, der er ingen grund til bekymring. Normalt begynder katte at blive modne og falde til ro efter 18 måneder, og når den fylder to år, er din kat fuldvoksen, og har fået sin voksne personlighed.

Det er en vidunderlig ting, at se en killing vokse fra en lille nyfødt til en fuldvoksen kat. Hvis du ved, hvad du kan forvente, når din killing vokser, kan du hjælpe den med at vokse op til en sund og glad følgesvend.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er dyreejer, kæledyrsblogger og skønlitterær forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun til daglig skriver under kyndigt tilsyn af et mindre kuld pelsbabyer.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterede artikler

 • Hvordan vælger du blandt kuldet

  Hvis du vælger en killing fra et helt kuld, kan et par enkle tips hjælpe dig med at træffe det bedste valg.
 • Adoption af en voksen kat

  Du vil med det samme få en ide af den voksne kats temperament, hvorimod en killing kan opføre sig på en måde i sin ungdom og ændre sig væsentligt i takt med, at den vokser (og ikke altid til det bedre...).
 • Find din nye killing: Hvor skal du lede?

  There are several places to get a kitten. Learn more about finding a kitten at a shelter, breeder, rescue organization or local newspaper.
 • Seks måder at socialisere din nye kat på

  Det kræver både tålmodighed og kærlighed, når man skal socialisere en kat og vænne den til det nye hjem. Læs de forskellige tips i denne artikel om, hvordan man socialiserer en kat, så den vænner sig til sit nye hjem.

Relaterede produkter