Er katte og børn gode sammen?

Udgivet af Christine O'Brien
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Overvejer du at adoptere en katteven, men spekulerer du over, hvor gode katte er sammen med børn? Heldigvis er mange katte gode sammen med børn. Her kan du læse, hvad du skal have in mente, når du leder efter en børnevenlig kat, som skal blive en del af din familie.

Katte og børn

Hvis du spørger dig selv, om katte er gode sammen børn, har du sandsynligvis et barn derhjemme, eller du er måske på vej til at blive forælder. Katte og små børn kan sagtens leve trygt og lykkeligt sammen, hvis du adopterer en kat med det rette temperament, opdrager den ordentligt og giver den nogle passende omgivelser. De bedste katte til børn er blide, venlige og tålmodige. Nogle rygter siger, at mange katte er gnavne væsener, men det skyldes ofte, at de bliver misforstået. I virkeligheden er de fleste katte kærlige kæledyr.

Ifølge University of Edinburgh kan det at have et kæledyr som f.eks. en kat have en positiv indflydelse på et barns fysiske og mentale sundhed, udvikling og velbefindende. Kæledyr betyder en masse hygge for børn og det viser sig at de kan hjælper med at reducere stress og angst hos børn. En stærk tilknytning til kæledyr kan også være med til at forbedre kommunikation mellem teenagere og deres forældre og venner.

En mor viser en orange kat til sin lille dreng

Personlighedstest

Når du vil finde en kat, der passer godt ind i dit hjem, skal du have dine børns alder og personlighed med i dine overvejelser.

Sky katte passer ofte ikke særligt godt ind i hjem med små børn. I følge Battersea Cats' Home vil sky katte finde hjem med børn stressende at leve i. Sky katte har en tendens til at gemme sig eller udvikle problematiske vaner som f.eks. at tisse uden for kattebakken i hjem med børn. Vælg i stedet en omgængelig og selvsikker kat, der ikke generes af høje lyde.

Selv om en killing er underholdende, legesyg og fyldt med energi, er den normalt ikke det bedste valg, hvis du har en baby eller et lille barn. Ligesom det gælder for små børn, så har killinger brug for en masse opdragelse. Som Cats Protection fortæller, vil killinger ikke have lært at bruge deres kløer ordentligt, hvorfor de nogle gange leger vildt, og det kan ende med at gøre ondt på din baby, hvis killingen kradser med kløerne. Killinger bliver ofte skræmt af små børns uforudsigelige eller højlydte adfærd. Og det er værd at nævne, at børn ikke ved, at killinger ikke er et blødt tøjdyr!

Både unge og voksne katte med et livligt temperament, er gode for børn fra fire år og opefter, men ikke nødvendigvis for børn på tre år og derunder. Voksne katte med meget energi kan have svært ved at tåle og acceptere små børns narrestreger. De kan finde på at slå ud efter barnet, hvis det forstyrrer katten, når den sover, eller hvis barnet fanger eller holder den utilsigtet for at kæle.

At adoptere en seniorkat kan være en rigtig god idé. Seniorkatte kan blive gode venner med og være en rigtig god gevinst for lidt ældre børn. Børn i denne aldersgruppe vil sætte pris på en kat, der har lyst til at krybe sammen på skødet, og de vil være i stand til at forstå og reagere på kattens særlige behov.

Adoptionstips

Sørg for, at dine børn bliver en del af adoptionsprocessen. Inddrag dem allerede, når du kigger på internatets hjemmeside og på de sociale medier. Inden du beslutter dig for, hvilken kat du ønsker, bør du dog tage hele familien med på besøg på et dyreinternat. Det er vigtigt at se, hvordan dine børn og den kat, I kan lide, reagerer på hinanden.

Stil masser spørgsmål til de ansatte og frivillige på internatet omkring de katte I er interesseret i. Nogle spørgsmål kunne være:

 • Hvordan er katten sammen med mennesker generelt?
 • Er den social eller genert?
 • Har den tidligere boet i et hjem med børn?
 • Udviser den tegn på aggressiv adfærd, frygt eller på, at den er overgearet?

Fortæl, hvilken livsstil I har hjemme i jeres familie. Er der masser af ro, rolig og stille, er der masser af børn, leg og støj, eller er det et sted midt i mellem? Personalet vil på baggrund af dette kunne hjælpe dig med at finde den bedste kat til dit hjem.

Bliv ikke overrasket, hvis personalet også stiller dig en masse spørgsmål. Husk, at det blot viser, at de bekymrer sig om deres katte, og at de gerne vil sikre sig, at din familie passer til den kat, du vælger. Ingen af jer ønsker at stå i den triste situation, at du er nødt til at returnere katten til internatet, fordi den ikke passer til din familie.

De bedste katte til børn

Nedenstående katteracer er nogle af de mest venlige katteracer, der passer til en familie med små børn:

 • I følgeGoverning Council of the Cat Fancy (GCCF ) er siamesiske katte højlydte og udadvendte. Siamesiske katte er omgængelige og elsker at være en del af familien. Derudover er de utroligt loyale over for de mennesker, de omgås, og leger gerne med børnene.
 • Ragdolls: Ragdolls er kendt for deres afslappede væsen. De elsker deres menneskefamilie og trives med en masse leg. De er meget aktive og de er derfor gode til hjem med lidt ældre børn. De er også meget omstillingsparate, hvorfor de er gode forandringer.
 • Hellig birma: Denne katterace er helt vildt blid og venlig. GCCF beskriver den hellige birma som en "vidunderlig ledsager, der har en masse kærlighed at give". Den elsker at lege og er tålmodig og tolerant over for børn, hvilket gør den til en rigtig god familiekat. Som en ekstra fordel har den et blødt og stille miav, hvilket betyder, at den er mindre tilbøjelige til at vække dit barn ved sengetid.

Husk, at katte på internater i mange tilfælde er fantastiske katte, selvom du ikke kender dens nøjagtige race. For selvom du ikke kender den nøjagtige race, betyder det ikke, at du ikke kan få en god fornemmelse af dens personlighed, mens du og dine børn besøger dyreinternatet.

Når din kat flytter ind

Som det allerede er beskrevet i denne artikel, kan nogle typer af katte blive rigtig gode venner med børn og være velegnede i hjem med mange børn. Men det er dog vigtigt, at man forbereder sig, før man tager sin kat med hjem. Det er ekstremt vigtigt at lære dine børn, hvordan de interagerer sikkert med katten. Giv din kat tid til at vænne sig til sine nye omgivelser. Hvis din kat er meget social, er det bare helt fantastisk! Hvis den virker usikker i starten, skal du sørge for at give den masser af plads. Du kan bl.a. give den et skjulested, hvor den kan være sig selv. Lad katten langsomt blive fortrolig med sine nye bofæller, så overgangen bliver så gnidningsfri som muligt.

Det kan være stressende for katte at tilpasse sig nye omgivelser. I nogle tilfælde kan overgangsperioden give dem fordøjelses- eller urinvejsproblemer. Hvis du opdager, at din kat viser tegn på nogle af disse problemer, skal du tale med din dyrlæge for at finde ud af, om der er nogen underliggende sundhedsmæssige forhold, den skal i behandling for, og om der findes behandlinger, der kan hjælpe.

Brug en masse tid på at undersøge, hvilken kat der passer bedst til dine børn og på, hvordan du forbereder din familie på den nye kat. Det er godt givet ud når du ser, hvordan dit barn og katten danne et kærligt og varigt bånd.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig ejer af to Russian Blues, der styrer hele huset. Hendes tekster er publiceret i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om katte, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter: @brovelliobrien.

 

Anmeldt af Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterede artikler

 • Lopper og orm

  Killingen elsker al den opmærksomhed og omsorg, den får fra dig og din familie og venner, men ikke opmærksomheden fra parasitter.
 • Sådan plejer og bader du din kat

  154502253 Enhver der har kat ved, at de er omhyggelige pelsplejere. De fleste katte vil bruge en stor del af dagen på pelspleje, men nogen gange kan de have behov for lidt ekstra hjælp – for eksempel hvis de har været skadet, eller hvis lange hår bliver sammenfiltret.
 • Renlighedstræning af killingen

  Få tips til hvordan du kan holde din killing ren
 • Adoption af en voksen kat

  Du vil med det samme få en ide af den voksne kats temperament, hvorimod en killing kan opføre sig på en måde i sin ungdom og ændre sig væsentligt i takt med, at den vokser (og ikke altid til det bedre...).

Relaterede produkter