Det skal du vide, når du adopterer en kat

Published by
min read

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvis du ønsker at adoptere en kat, bør du overveje at adoptere fra et internat snarere end at købe den fra en opdrætter. For det første er det billigere. Adoptionsgebyret dækker normalt udgifterne til sundhedstjek, vaccinationer og sterilisering eller kastration, som alle typisk udføres, inden en kat er klar til adoption. Mange internater får også et indtryk af kattens personlighed og vil derfor kunne hjælpe dig med at vælge en passende kat til din husstand, personlighed og livsstil. Internater tilbyder også en bred vifte af katte med vidt forskellige egenskaber, fra unge til gamle, langhårede til korthårede, forskellige farver, pelsmønstre og temperamentstyper. Mange internater har også et udvalg af racerene katte. Et besøg på et katteinternat kan dog være lidt overvældende, idet der er så mange katte at vælge imellem. Her er nogle retningslinjer, der hjælper dig med at indsnævre dit valg og finde det bedste match.

Overvej din livsstil

A small tabby kitten lies on ground pawing at fuzzy cat toy.Før du påbegynder processen med at adoptere en kat, er det en god idé at fastlægge, hvilke egenskaber, du gerne vil have, at din nye kat skal besidde. Her er det vigtigt at overveje din livsstil og personlighed. Arbejder du fuld tid? Rejser du meget? Har du ofte sociale aftaler om aftenen? Hvis dette lyder som dig, skal du formentlig vælge en kat, der er uafhængig. En meget kælen mis kan blive ensom, hvis hendes menneskeven altid er væk.

En meget kærlig eller højenergisk kat er en god ledsager for et hjemmemenneske. Hvis du har rigeligt med fritid og tålmodighed, kan du fint holde trit med en vild killing, der farer rundt i huset, dasker til legetøj og angriber dine fingre i leg. Hvis du leder efter en katteven til at dele sofaen med dig efter en lang dag, skal du overveje at adoptere en stille og kærlig kat.

Du skal også overveje din families sammensætning. Hvis du f.eks. har små børn eller andre kæledyr, skal du kigge efter en afslappet, venlig kat, der er godt socialiseret og derved i stand til at håndtere mennesker og andre dyr. Det kan også være en god idé at kigge efter en ældre kat, medmindre du har tid til konstant opsyn. Killinger er, selvom de er super søde, også skrøbelige og bliver let skadet af små, begærlige hænder eller utålmodige ældre dyr.

Hvilke katteegenskaber skal jeg kigge efter

Du skal træffe en række beslutninger, når tiden kommer til at adoptere en kat. Her er de vigtigste ting, du skal overveje:

  • Killing eller voksen kat. Killinger⁦⁦ er svære at modstå, og det kan være, at dit hjerte har besluttet dig for at give efter for en. Vær blot opmærksom på, at killinger er ekstremt energiske og kræver meget tid og tålmodighed. En killings temperament kan også være svært at forudsige, da det vil ændre sig i takt med, at killingen modnes og bliver voksen. Hvis du foretrækker en kat med temperamentspecifikke træk, er det bedst at vælge en, der er moden. Ældre internatkatte har en tendens til at være roligere og har ofte fordelen ved allerede at være trænet i brug af kattebakke, socialiseret og vant til at være medlem af en husstand. Husk også, at killinger vokser op meget hurtigere end menneskebabyer. De fleste killinger bliver fuldt udviklet og voksne inden for et års tid.
  • Temperament og personlighed. Foretrækker du en kat, der er venlig og udadvendt, eller en, der holder sig mest for sig selv? Skal den kunne komme godt ud af det med børn eller andre kæledyr, eller kommer den til at være "enebarn"? Vil du have en kat, der er energisk og legende, eller en, der er mere rolig og afslappet? Vil du have en kat, der er snakkesalig, eller skal hun hellere være stille? Disse egenskaber har meget mere indflydelse på, hvor glad du bliver sammen med din nye mis end overfladiske træk, f.eks. hvordan hendes pels ser ud, så det er vigtigt at afklare dine præferencer, før du besøger internatet. Heldigvis tillader og opfordrer internater dig til at interagere med kattene, inden de adopteres, i et rum, der er udpeget til selvsamme formål. Dette vil hjælpe dig med bedre at afgøre hendes temperament. Hvis hun er åben og gerne vil lege med legetøj, er hun sandsynligvis temmelig udadvendt. Hvis hun gemmer sig i hjørnet, vil det sandsynligvis tage noget tid, før hun bløder op for dig. Hvis hun er meget venlig, spinder og lader dig klappe hende, er hun sandsynligvis en god kælemakker.
  • Langhåret eller korthåret. Langhårede katte er smukke, men de kræver meget pleje og vedligeholdelse. Hvis du ikke har masser af tid til regelmæssigt at kæmme og rede ud i din killings pels, er det formentlig bedst at holde sig til en korthåret variant. Langhårede katte har ofte også flere og større hårkugler i forbindelse med soignering og pleje. Så vær blot forberedt!
  • Pelsfarve. Katte fælder - uanset hårlængde. Hvis du er typen, der har en jomfruelig hvid eller lys stue og ønsker, at det forbliver sådan, vil du sandsynligvis ikke være glad for en mørk kat. Hvis din garderobe derimod består af meget sort eller marineblåt tøj, og du regner med at kæle med din mis, skal du sandsynligvis ikke have en hvid eller lys kat.
  • Race.  Siamese cat with big, bright blue eyes sits staring up. Racerene katte, såsom Siameserne, har nogle relativt forudsigelige egenskaber baseret på deres race. F.eks. kan du være sikker på, at en Siameser vil være højlydt, ligesom du kan være sikker på, at en Maine Coon vil være venlig og kærlig. Før du besøger internatet, er det en god idé at undersøge de forskellige katteracer og deres temperament.
    Husk på, at de fleste katte falder ind under kategorien 'almindelig huskat', som alle er blandede racer. Denne kategori inkluderer katte med karakteristiske pelsmønstre som Tabbyer, Tuxedoer, Calicoer og Skildpaddekatte og inkluderer også korthårede og langhårede varianter. Disse kattes temperament kan variere enormt meget. Selv to katte, der fremstår identiske udefra, kan have meget forskellige personligheder. En fordel ved deres forskelligartede genpulje er, at blandede racer er mindre tilbøjelige til at have de genetiske lidelser, der er almindelige for fuldblodsracer, siger VCA Animal Hospitals.
  • Særlige behov. Katte med særlige behov inkluderer ældre katte med lidelser, der er almindelige for aldrende, blinde, døve eller handicappede katte, og dem med kroniske helbredstilstande. Selvom dit hjerte muligvis smelter ved synet af en af disse katte på internatet, er det vigtigt at huske på, at katte med særlige behov har brug for mere af din tid og opmærksomhed og muligvis også regelmæssig veterinærpleje og medicin, der kan være dyr. Inden du påtager dig en sådan udfordring, skal du være ærlig over for dig selv og vurdere, om der realistisk set er plads i både din tidsplan og dit budget til at imødekomme kattens behov.

Sådan vælger du din kat

Mange internater har adoptionsrådgivere, der kan matche dig med den rigtige kat. Hvis der ikke er nogen rådgivere til rådighed, kan du stadig tale med internatets personale og frivillige, der har tilbragt tid sammen med hver kat og har lært deres personlighed at kende. Hvis du er alene, kan det være svært at vurdere en kats sande personlighed, når du møder hende for første gang i et internat, da dette kan være en stressende situation for katten, og hun vil muligvis justere sin adfærd i overensstemmelse hermed.

Hvis du har et hjem med børn eller andre kæledyr, anbefaler Vetstreet  dig at kigge efter en dristig, venlig kat, der løber over for at hilse på dig, når du ser ind i hendes indhegning, og spinder lykkeligt, mens hun gnider sit ansigt mod din udstrakte finger. Katte, der ser ud til at have tilpasset sig godt til internatets omgivelser, og som kommer godt ud af det med de andre katte, vil sandsynligvis være gode til at tilpasse sig de andre kæledyr i dit hjem. Hvis du derimod har et roligt hjem, vil det formentlig passe godt til en genert, reserveret kat, der måske vil blive mere afslappet og udadvendt, når først hun har tilbragt lidt tid i dit hjem.

Adoption af kat fra et internat er en givende oplevelse. Udover glæden ved at yde omsorg og holde af en ny ledsager, giver det dig også glæden ved at vide, at du har reddet en kat, idet din adoption giver plads i det pågældende internat til at redde en anden kat i nød. Denne vejledning hjælper dig med at finde et match, der i sandhed er givende for både dig og din nye mis.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus er en kæledyrsforælder og freelance-kæledyrsblogger, der skrev denne artikel under opmærksom overvågning af to killinger på skødet, der konstant insisterer på at blive kælet med. Selv når hun skriver.

 

Relaterede artikler

Relaterede produkter