Er det sikkert for min kat at spise oliven?

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Har du lagt mærke til, at din kat kommer løbende, når du åbner et glas oliven? Måske har du endda tilbudt din kat en oliven, hvorefter du har kunnet se begejstringen lyse ud af dens øjne. Men er det okay for katte at spise oliven? Hvad med olivenolie? Selvom det kan være sjovt at dele disse lækre og saltede snacks med din kat, er der nogle få ting, du bør overveje, inden du gør det.

Hvorfor elsker katte oliven?

Der findes ingen videnskabelige undersøgelser, der har haft til formål at undersøge de mystiske årsager, der ligger bag, at katte er vilde med oliven, men der findes forskellige teorier. Nogle mener, at katte simpelthen bare elsker smagen eller nyder øjeblikket, hvor du fodrer den med godbidder. Andre mener, at det giver katten en dejlig fornemmelse, når de spiser oliven. Det skyldes, at oliven, især grønne oliven, indeholder en aktiv kemisk forbindelse, der i sin struktur minder meget om en forbindelse, der findes i kattegræs, som kaldes nepetalacton, ifølge Wired. Nepetalacton er det aktive kemikalie, der menes at være en vigtig kilde til den fjollede adfærd, som katte udviser, når de har spist bladene, stilkene og blomsterne fra katteurt.

Katte bruger deres vomeronasale organ (jacobsons organet) til at analysere spændende og ukendte dufte, såsom nepetalacton. Ifølge Mental Flosser det vomeronasale organ grundlæggende et sanse- og lugteorgan, der er placeret forrest på bagsiden af halsen hos katte og andre pattedyr. Katten bruger sin mund til at suge luft ind, som filtreres ind i det vomeronasale organ. Det vomeronasale organ kan også opfange feromoner, som er kemiske "budbringere", som katte frigiver fra særlige kirtler rundt om kattekroppen for at "kommunikere" indbyrdes. Når katte snuser til og indtager nepetalactone, som findes i katteurt, bruger de deres accessoriske lugtesystem, som aktiverer en del af hjernen, som også aktiveres ved seksuel adfærd. Generelt stimulerer nepetalacton adfærd hos katte såsom at snuse, tygge, rulle rundt, gnide sig og at agere som et rovdyr. Når en kat har indtaget nepetalacton, kan den begynde at rulle rundt, opføre sig mere fjollet og legesyg end normalt og få udvidede øjne. Blandt andet disse faktorer har været en kilde til hypotesen om, at katte kan lide oliven, fordi det fører til lignende virkninger.

Det er dog ikke alle katte, der opfører sig fjollet efter at have spist kattegræs eller oliven. Det kan sagtens ske, at din kat spiser en oliven og ikke efterfølgende opfører sig på en anden måde, end inden den spiste den.

Sort og hvid kat med grønne øjne slikker sig på sine læber.

Er det sikkert for katte at spise oliven?

Generelt er oliven ikke farlige for katte. Det anses at være en sikker spise, hvis de spises i små mængder. Hvis din kat tidligere har spist oliven et par gange om ugen uden negative følgevirkninger, er der formentlig ikke nogen risiko ved, at du giver den en lille oliven-snack, altså mindre end en hel oliven, et par gange om ugen.

Men kan katte spise oliven og olivenolie? Oliven betragtes en sund snack for mennesker, og for katte som en ren godbid bestående udelukkende af tomme kalorier. Olivenolie har dog et mindre godt ry, når det kommer til katte og ernæring. Mere om dette længere ned i artiklen. Selvom oliven smager lækkert og har en sjov effekt på din kats adfærd, er de kendt for at have et højt indhold af natrium, og derfor bør de ikke udgøre mere end 10% af din kats daglige kalorieindtag, hvilket gælder for alle godbidder, du giver til din kat.

Må katte få olivenolie?

Olivenolie anses for at være en sund del af menneskers ernæring, men må katte få olivenolie? Ja, selvom det måske ikke er en god idé.

Selvom olivenolie ikke anses for at være giftig for katte, kan for meget fedt give din kat diarré og opkastninger. Og olivenolie indeholder ganske meget fedt. Hvis du bruger olivenolie til madlavning, bør et lille stykke mad, som er tilberedt i olivenolie, ikke give anledning til bekymring, hvis din kat spiser det, så længe din kat ikke udviser adfærd, som kan tyde på, at den har fået det dårligt. Det skal dog også nævnes, at olivenolie har et meget højt fedtindhold og dermed kan have sundhedsmæssige risici. Derfor skal du altid spørge din dyrlæge til råds, inden du fodrer din kat med foder eller mad, der ikke er specielt udviklet til katte.

Sikkerhedsmæssige problemer omkring oliven

Generelt er der kun få sikkerhedsmæssige problemer forbundet med, at katte spiser oliven eller olivenolie, bortset fra lette maveforstyrrelser eller diarré. Undgå at fortsætte med at give din kat oliven, hvis du har lagt mærke til negative bivirkninger, efter at den har spist dem.

Oliven er ofte fyldt med lækre, menneskevenlige lækkerier som blåskimmelost, mandler, hvidløg, pølser eller syltede jalapenos. Oliven anses ikke for at være giftige for katte, men de ting, de er fyldt med, kan være giftige for katte. Undgå at give din kat oliven, som er fyldt med andet end piment og undgå oliven med kerner, da kerner kan udgøre en kvælningsrisiko eller forårsage tarmforstyrrelser, hvis de sluges.

Det andet store problem, som er forbundet med indtagelse af oliven og olivenolie hos katte, er natriumforgiftning. Ifølge The Guardian skal oliven hærdes, før de kan spises, og en almindelig måde at hærde dem på er ved at lægge dem i saltvand.Saltede oliven har et højt indhold af natrium, så hvis du regelmæssigt fodrer din kat med saltede oliven, kan den få for meget salt.

Oliven er ikke en god godbid, hvis din kat har sundhedsmæssige problemer relateret til natrium som f.eks. hjerte- eller nyresygdomme. Det er også vigtigt at bemærke, at natriumindholdet i oliven ikke reduceres ved at skylle dem i vand. Sunde katte kan dog typisk spise en fjerdedel af en stor oliven eller en halv lille oliven et par gange om ugen, uden at det har nogen negative sundhedsmæssige effekter. Prøv altid at begrænse mængden af snacks, du giver til din kat, til10 % af dens daglige kalorieindtag, hvis de ikke er en almindelig del af dens foder. Spørg også altid din dyrlæge til råds, inden du giver din kat foder eller mad, der ikke er specielt udviklet til katte.

Forfatterbiografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten er uddannet i 2002 fra University of California Davis School of Veterinary Medicine og er en kendt international foredragsholder inden for veterinær- og dyresundhedspleje. Hun har 10 års erfaring med foredrag og mediearbejde, og hun skriver desuden for en lang række online- og trykte dyresundhedspublikationer. Dr. Wooten er også certificeret veterinærjournalist, medlem af AVMA, og hun har 16 års erfaring med dyrlægepraksis for små dyr.

Ud over at være foredragsholder, forfatter, dyrlæge og medskaber af det meget populære kortspil, Vets Against Insanity, har hun sammen med sin mand gennem 21 år været medejer af restaurantkoncernen, Elevated Eateries i Greeley, Colorado, USA. Sammen opdrager de også tre lettere vilde mini-mennesker. I fritiden står hun på ski i Colorado, dykker med hajer i Caribien eller træner kenpo-karate i sin lokale judo-klub. Du kan læse mere på drsarahwooten.com.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterede artikler

Relaterede produkter