Katte og tun: Er det sikkert for dem at spise?

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Du har måske set eller hørt utallige historier om katte, der elsker fisk, men er det virkelig en god idé, at give din kat tun? Og kan katte spise tun, der egentlig er fremstillet til mennesker?

Nedenfor vil du kunne læse, at du måske bør overveje det en ekstra gang, inden du deler din yndlingstun på dåse med din katteven.

Kan katte spise tun?

Generelt tiltrækkes katte af tun. De elsker den kraftige lugt og smag fra denne fisk, og derudover plejer en skefuld tun at hjælpe med at få medicine til at glide lettere ned.

Selvom tun, som er fremstillet til mennesker, ikke er på listen over giftige fødevarer til katte, kan denne type tun godt føre til sundhedsproblemer hos katte. En enkelt lille bid vil i de fleste tilfælde ikke gør nogen skade, men generelt er det bedst at fjerne tunen helt fra deres skål.

Sådan kan tun påvirke din kats ernæring

En god måltidsplan til katte er udgjort af bl.a. protein, essentielle fedtsyrer, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Når din kat får for lidt eller for meget af visse næringsstoffer, kan der opstå sundhedsmæssige komplikationer.

Tun i sig selv indeholder ikke de nødvendige næringsstoffer. F.eks. indeholder den for meget umættet fedt, og den er ikke tilsat E-vitamin eller andre antioxidanter. Derfor bør tun ikke være din kats primære ernæringskilde.

Hvis du fodrer din kat med tun jævnligt, og du pludselig finder ud af, at din kat ikke er helt på toppen, bør du overveje at tage den med til din dyrlæge. Det er altid en god idé at få en ekspert til at undersøge din kat for at være på den sikre side.

Hvorfor katte, der spiser tun, kan tage på i vægt

De fleste indendørskatte er ikke særlig aktive og har ikke brug for mange kalorier. Derfor har de let ved at tage på i vægt. Ifølge anbefalinger fra World Small Animal Veterinary Association bør en kat på 5 kg indtage 290 kalorier dagligt.

Grå og hvid kat ved siden af foderskål med fisk
Når man tager et kig på, hvor mange kalorier fødevarer til mennesker indeholder, er det let at se, at disse fødevarer indeholder alt for mange kalorier for vores kattevenner. En lille mængde tun i vand på dåse i kan indeholde næsten 100 kalorier, hvilket er mere end en tredjedel af det anbefalede daglige kalorieindtag for mange katte.

Hvis din kat spiser for meget tun, kan den tage betydeligt på i vægt, især hvis den får det som supplement til sit normale kattefoder. Ifølge PDSA øger fedme risikoen for sundhedsproblemer som diabetes, blæreproblemer, gigt og kræft hos katte, ligesom det gør hos mennesker.

Det er meget vigtigt at holde øje med, hvad og hvor meget din kat spiser, for at holde styr på dens sundhed. Flere og flere producenter angiver oplysninger om kalorieindholdet på foderets emballage, og derfor er det i dag lettere at holde øje med din kats daglige kalorieindtag. Det er en fordel for katteforældre, da man kan træffe bedre beslutninger, jo mere oplyst man er, og det er vigtigt for din kats sundhed.

Ikke alle katte kan tåle tun

Nogle katte er allergiske over for fisk. Fisk er en af de mest almindelige årsager til fødevareallergier og fødevareintolerance hos katte. Almindelige tegn på en allergisk reaktion er kløe, hårtab, rødme og betændt hud. Nogle katte, der har fødevareallergi kaster også op og får diarré, luft i maven og de mister appetitten, hvis de indtager en ingrediens, som de er følsomme over for. Hvis du opdager nogle af disse symptomer, skal du ringe til din dyrlæge med det samme for at fastslå årsagerne og udarbejde en behandlingsplan.

Tunfisk har et højt indhold af kviksølv

Tun har et højt indhold af kviksølv, som er et giftigt metal. Cailin Heinze, som er veterinær ernæringsekspert ved Cummings School of Veterinary Medicine på Tufts University, forklarer, at det kan føre til kviksølvforgiftning, hvis din kat ofte spiser tun. Nogle af de hyppigste symptomer på kviksølvforgiftning er svimmelhed og tab af koordinationsevne og balance. Katteejere bør undgå at give deres katte hvid tun, fordi den "stammer fra en større tunart, der har et næsten tre gange højere kviksølvindhold end mørkere tun, såsom bugstribet bonit", forklarer Heinze.

Så kan katte spise tun? Tun er ikke ernæringsmæssigt afbalanceret og bør ikke indgå som en stor del af din kats madplan. Selv hvis du giver tun på dåse som en godbid, kan det føre til sundhedsproblemer, især hvis det gives ofte eller i store mængder. Det er vigtigt, at du vælger et sundt kattefoder, der opfylder din kats ernæringsmæssige behov og tilfredsstiller dens smagsløg, for at sikre at den får den rette ernæring og ernæringsmængde, og at den ikke får for mange kalorier.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig ejer af to Russian Blues, der styrer hele huset. Hendes tekster er publiceret i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om kæledyr, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter: @brovelliobrien.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

Relaterede produkter