Æteriske olier til katte: Er de sikre?

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Æteriske olier er meget populære i dag og anvendes i alt fra rengøringsmidler og personlige produkter til medicinske behandlinger og meget mere. Men hvad med produkter til katte? Findes der produkter med æteriske olier til katte? Og er æteriske olier egnede til katte? Her er, hvad katteejere skal vide.

Æteriske olier: Hvad er det?

Æteriske olier er planteekstrakter som for eksempel rose og røgelse, der er kendt for deres aromatiske og/eller medicinske egenskaber og anvendes i personlige produkter og husholdningsprodukter. Bemærk, at disse er forskellige fra essentielle fedtsyrer, som er vigtige næringsstoffer, der findes i din kats foder.

Æteriske olier anvendes ofte i aromaterapi, hvor man indånder en olie, spredt via en diffuser, eller anvender den lokalt på huden, for eksempel under massage. Liverpool University Hospitals NHS Trust forklarer, at duftene og kemikalierne i olierne kan "frembringe forskellige følelsesmæssige og fysiologiske reaktioner", som kan være nyttige til at reducere smerter, lindre spændinger og forbedre humøret.

Personlig og husholdningsmæssig brug

Med en stigning i antallet af onlineforhandlere og en fornyet interesse for naturlig sundhedspleje er æteriske olier mere tilgængelige end nogensinde før. De indgår i dagligdagen på mange forskellige måder: rengøringssprays, hånddesinfektionsmidler, duftstoffer, vaskemidler og fugtighedscremer til huden, for blot at nævne nogle få.

Sort og hvid kat sidder i blomsterbed
Hvad har alt dette med katte at gøre? Når du bor sammen med en kat, skal du skabe et sikkert hjem for den, hvilket betyder, at du skal holde skadelige stoffer, som for eksempel æteriske olier, uden for dens rækkevidde.

Æteriske olier giftige for katte

Ligesom nogle almindelige stueplanter er giftige for katte, advarer Cats Protection om, at de fleste æteriske olier er skadelige for din kat. Dette gælder især, når olierne er meget koncentrerede, men selv små mængder kan være giftige. Ifølge PDSA kan følgende være særligt farlige:

 • Kanel
 • Citrusolier
 • Nellike 
 • Eukalyptus 
 • Lavendel 
 • Polejmynte 
 • Pebermynte
 • Fyrretræ
 • Sød birk
 • Tetræ
 • Vintergrøn
 • Ylang ylang

Æteriske olier kan købes enkeltvis, men de indgår ofte i andre husholdningsprodukter også, for eksempel insektmiddel og fortynder til maling/rensebenzin/terpentin (terpentin er en æterisk olie). Produkter som disse kan være ekstremt giftige for katte, bemærker International Cat Care.

Tea Tree-olie: En særlig advarsel

Især Tea Tree-olie er meget farligt for katte. Tea Tree-spray bliver ofte promoveret som et "naturligt" loppemiddel til kæledyr, men The Veterinary Nurse journal advarer om, at Tea Tree-olie kan forårsage hudproblemer, alvorlige neurologiske bivirkninger og endda død hos både hunde og katte. Risikoen er især høj, når olien bruges ufortyndet, idet blot nogle få dråber kan forårsage bivirkninger. For at være på den sikre side, skal du derfor aldrig bruge Tea Tree-olie på din kat (eller din hund!).

Er æteriske olier sikre for katte?

Kort sagt findes der ingen sikre æteriske olier til katte. Cats Protection forklarer, at eksponering for æteriske olier kan forårsage organskader, leversvigt, kramper og død hos katte. Dette kan ske via:

 • Eksponering via huden, for eksempel hvis olien gnides ind i eller sprøjtes på kattens pels/hud. 
 • Indtagelse, for eksempel ved at katten slikker olien af sin pels/hud/poter eller spiser/slikker på noget, der indeholder olie. 
 • Indånding, for eksempel hvis katten indånder olier fra en spray eller et rengøringsmiddel.

Der er dog nogle forholdsregler, du kan tage, hvis du ønsker at bruge æteriske olier i hjemmet. PDSA og Cats Protection advarer om, at produkter, der spreder æteriske olier i luften, såsom rørdiffusere, plug-ins, forstøvere og ultralydsdiffusere, kan være risikable, da din kat kan indånde olierne. Dråber fra de olier, der er blevet spredt i rummet, kan også lande på din kats pels, så den kan indtage olien, mens den plejer og gør sig selv ren. Hvis du bruger diffuserprodukter, anbefaler PDSA, at du kun bruger dem i rum, hvor din kat kan holdes ude, og at du sørger for, at rummet er godt ventileret, før du lukker katten ind igen.

Prøv at bruge rengøringsprodukter og personlige produkter uden æteriske olier, når det er muligt. Hvis du bruger æteriske olier, skal du sørge for at fortynde dem for at minimere risikoen og vaske dine hænder grundigt bagefter, før du rører ved din kat. Katte er gode til at komme op på høje overflader og ind i små rum, så sørg for at opbevare æteriske olier (og alle produkter, der indeholder dem) uden for din kats rækkevidde.

Endelig skal du aldrig bruge æteriske olier som loppemiddel eller behandling til din kat. Bed din dyrlæge om en anbefaling eller et receptpligtigt produkt i stedet. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er sikkert at bruge æteriske olier, kan du spørge din dyrlæge til råds.

Hvornår du skal ringe til dyrlægen

Ifølge PDSA omfatter symptomerne på forgiftning med æteriske olier følgende:

 • Overdreven dryppen og savlen. 
 • Opkast.
 • Rysten.
 • Usikker gang. 
 • Sløvhed.
 • Åndedrætsbesvær eller hvæsende vejrtrækning.
 • Kollaps.
 • Anfald.

Kontakt straks din dyrlæge eller en akutklinik, hvis du har mistanke om, at din kat har indtaget en æterisk olie, og stop med at bruge ethvert produkt med æteriske olier, som du mener kan være årsag til symptomerne.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig katteejer til to Russian Blue-katte, der styrer hele huset. Hendes tekster er publiceret i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om kæledyr, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter: @brovelliobrien.

Relaterede artikler

Relaterede produkter