Sådan plejer man en kats poter

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Din kats poter er lige så vigtige for din kat, som dine hænder og fødder er for dig. Derfor er det vigtigt, at man som katteejer hjælper sin kat med at holde poterne rene. Denne hurtige guide til pleje af kattepoter vil hjælpe dig med at holde din pelsede vens poter rene og sunde.

Hvorfor er det vigtigt, at man plejer sin kats poter?

Kattepote med utydelig kat, der sover i baggrunden

Brug et øjeblik på at tænke over, hvordan en kat bruger sine poter. Hver dag går din kat på mange forskellige overflader i huset, heriblandt snavsede overflader som f.eks. kattebakken. Hvis du giver din kat lov til at gå udenfor, vil antallet af potentielle snavsede og problematiske overflader stige. Udenfor vil din kat risikere at gå på ujævnt og stenet terræn samt træde på skarpe genstande og overflader, der er meget varme eller kolde alt afhængigt af vejret. Katte der er udenfor om vinteren, vil blive udsat for salt og andre tømidler, som er hårdt for poterne.

Din kat slikker sine poter hver dag for at rense dem og dette kan medføre, at den indtager eventuelle skadelige stoffer, som de små poter kan have opsamlet i løbet af dagen. At pleje sin kats poter regelmæssigt, herunder at rense og tjekke dem, er en rigtig god idé. Det vil ikke blot hjælpe med at holde poterne rene og sikre, så den kan slikke dem i ro og mag, men det vil også give dig mulighed for at behandle tørre og sprukne poter, snitsår og andre skader, før de blive inficeret.

Guide til pleje af kattepoter

Kom godt i gang

Regelmæssigt tjek af din kats poter vil hjælpe dig med at sikre, at de holdes så rene og sunde som muligt. Men det vil også være en passende lejlighed til at se efter tegn på, om der er noget galt med poterne. Hvis du opdager, at din kat halter eller ikke går ordentligt på én af poterne, kan det være, at der er noget, der sidder fast i poten, eller poten kan være skadet. Husk, at katte er gode til at skjule deres smerte, så det er vigtigt, at du er meget opmærksom. Når en kat er kommet til skade, kan det være, den prøver at undgå de regelmæssige tjek, så det er vigtigt, at du i disse tilfælde gør dig endu mere umage med at skabe et komfortabelt og roligt miljø, mens du tjekker den.

Og hvis din kat ikke er vant til at få sine poter tjekket, så kræver opstarten måske noget tilvænning. Nogle gange virker det rigtig godt, hvis du allerede fra katten er helt lille masserer dens poter, når du holder eller nusser den. Det vil ikke blot hjælpe den med at vænne sig til, at du rører ved dens poter, det vil også hjælpe dig med at opdage snavs og skidt, som sidder fast mellem tæerne og ved trædepuderne.

Sådan tjekker man poterne

Når din kat har vænnet sig til og accepteret at få sine poter tjekkket, skal du hurtigst muligt indføre denne rutine dagligt. Og det er især vigtigt, at du tjekker dens poter, når den har været udenfor. Kontrollér for rifter, sår og fremmedlegemer. Hvis du finder noget, der sidder fast i din kats pote, er det en god idé at prøve at bruge en pincet til at fjerne det forsigtigt. Hvis du finder noget, som du har meget svært ved at fjerne, skal du ringe til din dyrlæge.

Sådan renser man poterne

Brug en blød klud til at tørre alle de små trædepude, omkring dem og imellem tærerne. Du kan selv vælge, om du vil gøre dette før eller efter du har tjekket dem. Det er en effektiv måde til at sikre, at poterne holdes fri for snavs, støv og eventuelle kemikalier eller fremmedlegemer.

 

Sådan klipper man klør

Grå kat ligger på et ternet tæppe og slikker sine poter.

Brug en neglesaks eller negleklipper til at klippe din kats kløer med. PDSA anbefaler, at du bruger en neglesaks eller en negleklipper, der er specielt designet til kattekløer, da negleklippere til mennesker kan få din kats klør til at flække.

Sørg for kun at klippe spidserne og undgå den del af neglen, hvor der er blodårer og følsomme nerver.

Sådan plejer man tørre trædepuder hos katte

Hvis din kats poter er tørre, irriterede eller sprukne, skal du kontakte din dyrlæge. Din dyrlæge vil sandsynligvis anbefale, at du prøver at fugte huden med olivenolie, kokosolie eller en anden olie der bruges som fødevare, som vil være sikker for din kat at slikke på. Når du har påført olien, er det en god idé at holde din kat inde på badeværelset, mens olien absorberes, så din kat ikke løber rundt i huset og laver pletter. Hvis olien ikke virker effektivt nok, kan du bede din dyrlæge om at anbefale en god fugtighedscreme til kattepoter. Undgå at bruge lotions og cremer til mennesker eller andre dyr, da disse ikke er egnede til din kat og dermed kan de være skadelige.

Yderligere overvejelser

Hvis det er muligt, er det selvfølgelig bedst for din kats poter, at du holde din kat inden dørs, da det vil reducere risikoen for, at din kat kommer til skade eller kommer i kontakt med ekstremt kolde eller varme overflader eller farlige kemikalier. Den tørre luft om vinteren kan udtørre din kats poter, så overvej i denne periode at bruge en luftfugter. Et kradsetræ kan også hjælpe med at holde din kats klør velplejede og ikke mindst vil det hjælpe med at redde dit gulvtæppe og dine møbler fra din kats lange klør.

I forbindelse med pleje af katte er det nemt at overse korrekt kattepotepleje. Derfor er det en rigtig god idé at gøre det til en daglig vane at kontrollere og rense dens poter.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er freelancetekstforfatter og blogger. Siden 2014 har hun skrevet om sundhed og livsstil for kæledyr. Hendes kunder har bl.a. været Hill's Pet Nutrition, American Kennel Club, Chewy og mange flere.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

Relaterede produkter