Mavetarmlidelser og fordøjelsesproblemer hos hunde: typer og årsager

Published by
Læse tid

Hvad er mavetarm- og fordøjelsesproblemer?

Mavetarmproblemer og sygdomme kan give en hund smerter og andre problemer. Enhver lidelse, der mindsker hundens evne til at fordøje sin mad kaldes en fordøjelseslidelse. Det er vigtigt, at hunden har en sund fordøjelse, hvis den skal kunne anvende næringsstoffernme fra dens foder til at opbygge og genopbygge væv og få energi. Mavetarmlidelser kan medføre dehydrering, ubelance i syre-base og electrolytter og fejlernæring. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på symptomerne og kontakte din dyrlæge, hvis din hund viser tegn på lidelsen.

Rate that food moves through the body

Typer og årsager til mavetarm og fordøjelsesproblemer hos hunde

Der findes mange typer fordøjelseslidelser. Derfor må dyrlægen ofte foretage forskellige prøver for at finde den præcis årsag til din hunds problem. Årsagen kan være alt fra at hunden har spist en genstand til fødevareallergi, infektioner eller mangel på enzymer til at nedbryde føden. Nogle racer som eksempelvis grand danois, schæfere, golden retrievere, og collies har tendens til at udvikle fordøjelsesproblemer. Nogle af de mest almindelige problemer er:

Diarre: forstyrrelse i mavetarmsystemet er ofte kortvarigt og skyldes, at hunden har spist mad der enten har været dårligt eller uegnet til hunde. Det kan også være, den har slugt et fremmedlegeme, spist en giftig plante, er stresset eller har allergi overfor en fødevare.

Colitis: colitis er en akut eller kronisk betændelse af den membran, der sidder på indersiden af tarmen. Dette forårsages ofte af parasitter, tumorer eller polypper, ændringer I foder, fødevareallergi eller, at hunden har slugt et fremmedlegeme eller andre sygdomme.

Forstoppelse: der kan være flere årsager til forstoppelse eksempelvis mangel på motion, dehydrering eller at hunden har spist en genstand, der ikke kan fordøjes som knogler eller fremmedlegemer. Det kan også være på grund af for få fibre i kosten.

Betændelse i bugspytkirtlen: årsagen til betændelse i bugspytkirtlen er ofte ukendt men det kan komme af af indtage fede fødevarer, infektioner, sygdom eller traume.

Kronisk betændelse i bugspytkirtlen: dene lidelse karakteriseres af vægttab, øget appetit og store mængder blød afføring.

Betændelse I tyndtarmen: når hunden har betændelse I tyndtarmen kan den ikke optage næringsstoffer fra foderet, hvilket resulterer I vedvarende diarre, vægttab og mindsket appetit.

Har min hund en fordøjelseslidelse?

Diarre og blød afføring er de mest almindelige symptomer på en fordøjelseslidelse. Du kan også opleve, at din hund har nogle af disse symptomer:

 • Opkast
 • Opstød
 • Luft i maven
 • Mangel på energi
 • Diarre/forstoppelse
Common signs

Kroniske mavetarmsygdomme kan være et stort problem for hunden og kræver undersøgelser og korrekt diagnosticering af en dyrlæge.

VIGTIGT: Kontakt dyrlægen hvis hunden enten er meget påvirket af diarre/opkast eller bliver ved med at lide af det.

Behandling: Vigtigheden af det rigtige foder

Fordøjelsesproblemer er meget almindelige og de fleste går over af sig selv indenfor et par dage. Nogle hunde har dog brug for længdevarende opsyn, da de har tilbagevendende eller permanente fordøjesesproblemer.

Din hunds foder har en stor indvirkning på dens fordøjelsesmæssige helbred, Der er flere forskellige tilgange, der kan anbefales afhængig af den specifikke diagnose og symptomer. Det primære mål er at stoppe din hunds opkast og diarre. Dyrlægen kan anbefale at fodre hunden med et letfordøjeligt foder, som forebygger irritation af mave og tarme.

Foder med højopløsligt og uopløsligt fiber kan kombineres med moderate fedtniveauer for at støtte hundens tarmfunktion. Det er også vigtigt at være opmærksom på hundens væskeindtag, mens den kommer sig for at undgå væskemangel.

Fordi mange fordøjelseslidelser kan være langvarige kan et foderskifte være nødvendigt. Kontakt din dyrlæge for at få stillet den korrekte diagnose og for at anbefalet et foder, der passer til din hunds behov.

Spørgsmål til din dyrlæge om en sund fordøjelse:

 1. Er der nogle fødevarer, jeg bør undlade at give min hund?
 2. Hvordan påvirker chokolade eller slik min hund?
 3. Kan du anbefale et Hill’s Prescription Diet: eller Hill’s Science Plan: foder, som kan bidrage til en sund fordøjelse hos mjin hund?
 4. Hvor meget/hvor ofte skal jeg fodre med det anbefalede foder?
 5. Hvilke godbidder kan jeg give min hund?
 6. Hvor hurtigt kan jeg forvente at se en forbedring af min hunds fordøjelse?
 7. Spørg også om du bør komme til en opfølgende konsultation.

Relaterede Artikler

Relaterede Produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hundefoder med oksekød

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Delicious Beef er sammensat til at bevare muskelmassen og sunde vitale organer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og omega-3 fedtsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hundefoder med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Chicken er sammensat til at bevare muskelmassen og sunde vitale organer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og omega-3 fedtsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ HValp Mini Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini er sammensat til styrke immunforsvaret og bevare bevægelsesfriheden hos hvalpe, der foretrækker mindre bidder. Med klinisk dokumenterede antioxydanter og DHA.
 • Hill's™ VetEssentials™ Hvalp Mini Kylling

  <p>Veterinær eksklusiv. Komplet ernæring der hjælper med at imødekomme de fem vigtigste essentielle sundhedsbehov hos hvalpe fra 4 uger for optimal vækst og udvikling. Med klinisk dokumenteret indhold af DHA og antioxidanter for kognitiv udvikling og immunitet.