Gastrointestinale problemer og fordøjelsesforstyrrelser hos hunde: Typer og årsager

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvad er gastrointestinale (GI) og -fordøjelsesforstyrrelser?

Gastrointestinale (GI) lidelser og sygdomme påvirker hundens mave og tarme, hvilket normalt resulterer i symptomer som opkast og diarré. Du kan se blod i din hunds afføring eller vandig afføring. Enhver lidelse, der reducerer fordøjelsesevnen eller optagelsen af mad, eller ændrer dens passage gennem fordøjelseskanalen, kan kaldes en fordøjelsesforstyrrelse. En sund fordøjelse er afgørende for at din hund kan bruge næringsstofferne fra sin mad til at opbygge og reparere væv og få energi. Mave/tarmsygdomme kan føre til dehydrering, syre/base-ubalance, elektrolytforstyrrelser og fejlernæring, så det er vigtigt at genkende tegnene og rådføre sig med sin dyrlæge.

Hastigheden, hvormed maden bevæger sig gennem kroppen

Typer og årsager til gastrointestinale og fordøjelsesmæssige lidelser hos hunde

Der findes mange forskellige typer af fordøjelsesproblemer, så din dyrlæge vil måske udføre tests for at finde den præcise årsag til din hunds problem. Årsagerne kan variere fra at have spist noget andet end hundefoder til reaktioner på fødevarer, infektioner eller mangel på fordøjelsesenzymer. Nogle racer, såsom grand danois, schæferhund, golden retriever og collie, er mere tilbøjelige til at få bestemte fordøjelsesproblemer. Ofte diagnosticerede tilstande omfatter:

 • Akut gastroenteritis. Akut gastroenteritis er den mest almindelige årsag til ‘dårlig mave’ hos hunde. Den består som regel af opkast og diarré, der begynder pludseligt, men kan også udelukkende være diarré. Det kan skyldes mange ting: at din hund har spist noget ubehageligt (vi ved alle, at vores hunde elsker at gøre det!), parasitter, vira og fremmedlegemer, for blot at nævne nogle få.

 • Kronisk enteropati eller inflammatorisk tarmsygdom. I modsætning til de pludseligt opståede forstyrrelser, vi lige har nævnt, opstår kroniske enteropatier langsommere og har tendens til at vare længe. Diarré og vægttab er almindelige tegn. Igen kan det skyldes mange forskellige ting, f.eks. reaktioner på bestemte fødevarer, immunreaktioner og genetik

 • Colitis. Når tyktarmen bliver betændt, kaldes det colitis. Denne lidelse er normalt meget karakteristisk, og de fleste hunde viser de samme tegn - de ser ud, som om de har akut brug for at komme af med afføring, de anstrenger sig måske for at komme af med det, men der kommer ikke meget ud, og et af de klassiske tegn på colitis er frisk blod og/eller slim i afføringen.

 • Pancreatitis. Pancreatitis (betændelse i bugspytkirtlen) er en alvorlig tilstand hos hunde og kan være livstruende. Almindelige tegn på pancreatitis er pludselig opkastning, depression og manglende appetit. Det er også en meget smertefuld tilstand, så din hund kan være rastløs og indtage en stilling, hvor den strækker forbenene ud og læner sig ned på sine albuer, som når den normalt inviterer til leg, men i dette tilfælde for at forsøge at lindre smerten. Hvis du er bekymret for, at din hund har betændelse i bugspytkirtlen, skal du få den til dyrlægen så hurtigt som muligt.

 • EPI - eksokrin pancreasinsufficiens. Dette komplicerede navn beskriver en tilstand, hvor hunde mangler visse enzymer, der er nødvendige for fordøjelsen. Bugspytkirtlen producerer nogle af disse, og når de mangler, passerer maden lige igennem, uden at hunden kan optage næringsstofferne. Hunde med EPI har tendens til at være glubende sultne, men taber sig stadig og ser ud til at være i dårlig forfatning. Fordi de ikke fordøjer fedt så godt, kan deres afføring være grålig. Nogle racer som f.eks. schæferhunde er mere tilbøjelige til det end andre. Normalt giver det et godt resultat at supplere kosten med de manglende enzymer.

 • Har min hund fødevareallergi? Hunde kan reagere dårligt på visse fødevarer af en række årsager, og samlet set kalder vi disse for fødevarereaktioner. Ægte fødevareallergier er sjældnere, end folk tror, og de er ofte forårsaget af proteiner i fødevarer som oksekød og kylling. Fødevareallergi kan forårsage opkast og diarré og også hudproblemer som kløe.

 • Forstoppelse. Ligesom mennesker har hunde svært ved at komme af med afføring, når de er forstoppede, og de går måske pludseligt meget sjældnere "på toilettet". Forstoppelse kan være forårsaget af mange ting. At spise knogler kan gøre afføringen hård og svær at komme af med, og dehydrering eller en træg tarm kan også betyde, at afføringen er tør og svær at komme af med.

Har min hund en fordøjelsesforstyrrelse?

De mest almindelige tegn på fordøjelsesproblemer er blød afføring eller diarré. Hvis din hund har fordøjelsesproblemer, vil du muligvis kunne se et eller flere af de følgende symptomer.

 • Opkast
 • Opstød
 • Luft i maven
 • Svækket tilstand
 • Diarré/forstoppelse
Almindelige tegn

Kronisk gastrointestinal sygdom kan være et invaliderende problem for mange hunde og kræver test og en grundig diagnose fra din dyrlæge.

VIGTIGT: Hvis din hund har diarré eller kaster op, kan den blive alvorligt dehydreret. Kontakt din dyrlæge, hvis du bemærker nogen af ovenstående tegn.

Behandling: Den rolle, ernæring spiller

Fordøjelsesproblemer er ret almindelige, og de fleste forsvinder i løbet af et par dage. Men nogle hunde har brug for langvarig behandling, fordi de har regelmæssige eller permanente fordøjelsesproblemer.

Din hunds foder kan have en betydelig indvirkning på sundheden i dens mave-tarmkanal. En række forskellige ernæringsmæssige behandlinger kan anbefales afhængigt af den specifikke diagnose og tegnene/symptomerne. Hovedformålet er at lindre din hunds symptomer på opkast og/eller diarré. Dyrlæger anbefaler, at hunde med denne lidelse får et foder, der er letfordøjeligt, for at forhindre irritation af den følsomme mave og tarm. Opløselige og uopløselige fibre kombineret med et moderat fedtindhold hjælper også din hunds tarme med at fungere ordentligt. Det er også vigtigt at overvåge din hunds hydrering i restitutionsfasen for at hjælpe med at afhjælpe eventuel væskemangel.

Da flere af disse gastrointestinale tilstande kan være vedvarende, kan det være nødvendigt med langvarig ernæringsmæssig behandling. Det er altid en god idé at kontakte din dyrlæge for at få en præcis diagnose og den rette behandling. Dyrlægen vil herefter kunne anbefale det bedst egnede foder til at forbedre din hunds fordøjelse.

Spørgsmål om fordøjelsessundhed til din dyrlæge:

 1. Er der nogen fødevarer, jeg bør undgå at give min hund for at sikre et sundt fordøjelsessystem?
  • Spørg, hvordan menneskemad, såsom chokolade, kan påvirke din hunds helbred.
 2. Vil du anbefale et terapeutisk foder til at forbedre min hunds fordøjelse?
  • Spørg til din hunds særlige ernæringsbehov
  • Hvor meget/hvor ofte du skal fodre din hund med det anbefalede foder
  • Tag en snak om, hvilke godbidder du kan give din hund sammen med det anbefalede foder
 3. Hvor hurtigt kan jeg forvente at se tegn på forbedring i min hunds tilstand?
 4. Kan du give mig nogle skriftlige instruktioner eller en folder om fordøjelsessundhed?
 5. Hvad er den bedste måde (e-mail/telefon) at kontakte dig eller dyrehospitalet på, hvis jeg har spørgsmål?
  • Spørg, om der er behov for en opfølgende aftale.
  • Spørg, om der vil blive sendt en påmindelsesmail- eller meddelelse.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

 

 

Relaterede artikler

 • Hvordan fødevaresensitivitet kan påvirke din hund

  Dogs running Få mere at vide om advarselstegn, symptomer og håndtering af fødevaresensitiviteter og -intolerance hos hunde, og hvordan det påvirker din pelsede ven.
 • Hudproblemer hos hunde

  Dogs running Lær om advarselstegn, symptomer og behandling af allergisk dermatitis og andre hudproblemer hos hunde.
 • Er din hund i god form?

  Dogs running Hvordan kan du se, om din hund er overvægtig? For det første vil din dyrlæge veje din hund ved de regelmæssige kontrolbesøg. Læg dine hænder på ribbenene mellem undersøgelserne. Er de svære, eller måske endda umulige, at mærke? Hvis det er tilfældet, er din hund sandsynligvis overvægtig.
 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.

Relaterede produkter