Hvorfor lever små hunderacer længere?

Udgivet af
medical badge Kontrolleret af DR. Emma Milne .
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Fra naturens side gælder det som regel, at jo større dyret er, desto længere lever det. F.eks. lever elefanter omkring 70 år, mens mus kun lever i omkring et år. Men for hunde gælder det modsatte faktisk. Jo større hunden er, desto kortere lever den som regel. Det er pt. et populært forskningsområde, fordi det er et felt, der indtil nu ikke er blevet forskel ret meget i. Man kan altså spørge sig selv; hvorfor dør større hunde yngre end mindre hunde? Det ser ud til, at der kan være flere forskellige faktorer, der spiller ind. Disse gælder alt fra det faktum, at store hundes kromosomer ældes hurtigere til race-relaterede problemer som hjertesygdomme og kræft, der i høj grad forkorter levetiden for nogle store og kæmpe hunderacer.

Hvorfor lever små hunde længere?

Når man taler om den gennemsnitlige levetid for hunde af små, mellemstore, store og kæmpe racer, skal man huske på, at der er tale om gennemsnitstal. Det betyder, at nogle hunde vil leve kortere end gennemsnittet, mens andre hunde vil leve længere. Men selvom dette er tilfældet, kan man stadig stille spørgsmålet; hvorfor lever små hunde længere end store hunde?

Nogle mener, at det simpelthen bare er et faktum fra naturens side, at store hunde ældes hurtigere end små hunde. Det er ikke ualmindeligt, at nogle kæmpe racer tager op til 45 kg. på på et år, mens nogle små racer måske kun tager 5 kg. på i løbet af et år. Den hurtige vækst, som mange kæmpe racer oplever, synes at have en negativ indvirkning på deres levetid. Når man ser på den gennemsnitlige levetid for hunde baseret på deres race, så er der flere forskellige tendenser at finde. Det er dog værd at nævne, at levetiden kan variere selv inden for den samme størrelseskategori, da racen også spiller en vigtig rolle.

Sød malteser sidder på græsset

Hvad er den gennemsnitlige levetid for en hund?

Den gennemsnitlige levetid for en hund afhænger af, om der er tale om en lille, mellemstor, stor eller kæmpe hunderace. Man kan altså ikke give et entydigt svar.

Hunde af små racer

Mindre racer som chihuahua og malteser, som er populære bl.a. fordi de er søde og nemme at have med rundt, menes i gennemsnit at veje mindre end 10 kg, og de har en gennemsnitlig forventet levetid på 10-15 år. Den ældste registrerede chihuahua, som hed Megabyte, nåede dog at blive 20 år og 265 dage gammel, inden den døde.

Mellemstore og store hunderacer

Mellemstore hunderacer, som f.eks. mange af spanielracerne, vejer ca. 10-20 kg., og store racer, som den populære labrador retriever samt boxeren, menes normalt at veje mere end 20 kg i gennemsnit. Den gennemsnitlige levetid for mellemstore og store racer er ca. 10-13 år.

Kæmpe hunderacer

Kæmpe hunderacer vejer normalt mere end 40 kg. Den gennemsnitlige levetid for hunde af kæmpe race, såsom den store Grand danois, er desværre kun 6-8 år, men nogle lever dog op til 11-12 år eller mere.

Derudover er det værd at nævne, at hunde af blandet race har en tendens til at leve ca. 1,2 år længere i gennemsnit end racehunde af samme størrelse.

Den nuværende rekord for længstlevende hund har, ifølge Guinness World Records, en hund af mellemstor race, som blev født i Australien i 1910. Det var en australsk kvæghund ved navn Bluey, som levede i 29 år og 5 måneder.

Hvordan kan hundeejere hjælpe deres hunde til at leve længere?

Der er mange ting, som hundeejere kan gøre for at hjælpe deres kæledyr til at leve længere, uanset hvilken størrelse eller race de har. Følgende kan hjælpe med at holde din hund sund psykisk og fysisk:

 • Sørg for at din hund til rutinemæssige tjek: Dette omfatter regelmæssige fysiske undersøgelser, passende vaccinationer og andre forebyggende sundhedsforanstaltninger, herunder regelmæssige ormekure og loppe-/flåtbehandling, rutinemæssig tandrensning og blodprøver efter dyrlægens anvisninger. Denne rutinemæssige pleje kan hjælpe hunden med at leve længere.
 • Grand danois ligger på sengNeutralisering eller kastrering: Neutralisering eller kastrering kan hjælpe hunde med at leve længere. Det vil reducere risikoen for visse kræftformer, såsom brystkræft, æggestok- og testikelkræft eller livmoderinfektioner (som kan være livstruende) samt potentielle traumer/skader. Tal med din dyrlæge om, hvornår det er bedst at kastrere din hund i forhold til dens størrelse og køn.
 • Sørg for, at din hund fastholder en sund vægt: Sørg for, at din hund får regelmæssig, daglig motion. Spørg din dyrlæge om, hvor meget motion der er passende for din hunds størrelse og alder. People's Dispensary for Sick Animals (PDSA ) advarer om, at fedme kan medføre en risiko for alvorlige sundhedsproblemer hos hunde og endda reducere deres levetid. Hvis du sørger for at fastholde en sund og passende kropsvægt for din hund, vil dens led og organer blive mindre belastet.

Forskellige racer har en tendens til at blive udsat for forskellige sundhedsproblemer, og det er vigtigt, at du som hundeejer, sammen med din dyrlæge, holder øje med de potentielle sundhedsproblemer. Det anbefales, at hundeejere lærer om de særlige kendetegn og almindelige sundhedsproblemer, der er ved deres hunderace, inden de adopterer hunden. Det vil hjælpe med at identificere sundhedsproblemer tidligt, så de kan blive behandlet af dyrlægen i tide.

Med regelmæssig dyrlægebehandling- og besøg, motion og masser af kærlighed vil du altså give din hund den bedste chance for at leve et længere og sundere liv. Og forhåbentlig vil vi hurtigst muligt se videnskabelige fremskridt inden for dyrlægebehandling og ernæring til hunde. Disse vil hjælpe os med at besvare spørgsmålet om, hvorfor små hunde lever længere end store hunde.

Forfatterbiografi

Jessica Seid

Jessica Seid

Jessica Seid er akut-dyrlæge, der driver en dyrlægepraksis i New England-området. Hun er uddannet fra North Carolina State College of Veterinary Medicine og har været i branchen i mere end et årti. Når hun ikke hjælper patienter, nyder hun at tilbringe tid med sin mand, datter og hund.

Relaterede artikler

 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.
 • Er hunden syg, hvis den har tør snude?

  Bekymrede hundeejere spørger ofte om deres hund er syg, hvis dens snude er tør, og det korte svar er nej.
 • Drægtighed hos hunde

  Hvis du ikke har planer om at avle på din hund, er det bedst at få hende steriliseret. Hvis du alligevel tager den store beslutning at lade hende få hvalpe, så har du noget af et eventyr i vente.
 • Vaccinere din hund mod sygdomme

  Vaccination af din hvalp kan hjælpe med at beskytte den mod alvorlige sygdomme.

Relaterede produkter