Kan hunde spise æg?

Udgivet af Erin Ollila
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Æg er en fantastisk proteinkilde. De er lækre både som kogte, stegte eller som røræg, og de er en vigtig del af mange af vores yndlingsdesserter. De kan endda være fantastiske som ekstra supplement i en burger. Hvis de er rå eller tilberedt for lidt, kan de dog udsætte mennesker for farlige bakterier som f.eks. salmonella. Gælder det samme for vores firbenede venner?

Hvis du elsker æg, er det helt almindeligt, at du gerne vil dele nogle af dem med din hund. Men kan hunde spise æg? Lad os finde ud af, om æg er sikkert at spise for din hund, og se på, hvilke sikkerhedsforanstaltninger der gælder, når det kommer til indtag af æg for hunde.

Kan hunde spise æg?

Tro det eller ej, men hunde kan godt spise æg! Æg har et højt indhold af protein og indeholder mange essentielle fedtsyrer og aminosyrer. Det gør dem til en lækker og sund snack, når de bliver kogt eller stegt. Æg kan også være en vigtig proteinkilde i nogle typer af hundefoder, der forhandles på markedet.

Som det gælder med alle andre godbidder, er det vigtigt at være mådeholden, når du fodrer din hund med æg. Selvom æg er en fantastisk sund spise, kan din hund godt få for mange æg, og det kan ende med, at den bliver overvægtig. Før du begynder at tilføje æg til din hunds måltidsplan, skal du spørge din dyrlæge, hvordan du kan introducere dem sikkert til din hunds foder.

Kan hunde spise rå æg?

Kogte æg kan være en næringsrig godbid for din hund, men rå æg er farlige for din hund. Ligesom det gælder for mennesker, kan rå æg udsætte hunde for skadelige bakterier som f.eks. salmonella, som derefter kan smitte kæledyrsforælderen (især hvis vedkommende har et svækket immunforsvar). Men ud over bakterier udgør rå æg en anden trussel mod din hunds sundhed: biotinmangel.

Golden retriever står op ad et køkkenbord med bageredskaber og æg.

American Kennel Club (AKC) forklarer: "[Rå æg] indeholder et enzym, der binder biotin og forhindrer, at kroppen optager biotin". Biotin er et vitamin, som er ansvarligt for at understøtte vigtige kropsfunktioner (herunder fordøjelse og stofskifte), og derfor kan mangel på biotin give din hund risiko for alvorlige sundhedskomplikationer.

Hvis din hund ved et uheld har spist rå æg, er det vigtigt ikke at gå i panik. Selvom de ovennævnte problemer er alvorlige, opstår de sjældent. Hvis din hund har spist rå æg for første gang, og dens fordøjelsessystem ikke er vant til dem, kan den opleve problemer som diarré eller opkast i en dag eller to, efter den har spist dem. Hvis du ser dette problem hos din hund, skal du kontakte din dyrlæge.

Det er vigtigt at overvåge din hunds helbred i den næste uges tid, efter at den har spist rå æg. Hvis du ser, at din hund udviser mere alvorlige, langvarige problemer som sløvhed eller symptomer på fordøjelsesbesvær, skal du straks kontakte din dyrlæge. Dette kan være tegn på, at din hund har fået en bakteriel infektion i mave-tarmkanalen.

Sådan tilbereder du æg til din hund

Når du tilbereder æg til din hund, skal du tænke på at gøre det så enkelt og sikkert som muligt. Hunde kan spise røræg, men hele kogte æg kan være svære for dem at spise, og i værste tilfælde kan de udgøre en kvælningsrisiko. Når du giver din hund et kogt æg, skal du sørge for at skære ægget i mundrette stykker, som er lette for hunden at tygge og sluge.

Tilsætningsstoffer som f.eks. olie, salt og smør, som du bruger til din egen morgenmad, skal du undgå, når du serverer æg for din hund. For meget salt kan forværre evt. hjertesygdomme hos hunde. Samtidig kan fedtstoffer som olie og smør føre til en vægtforøgelse, hvilket giver din hund risiko for fedmerelaterede sundhedsproblemer som diabetes og slidgigt.

Det er også værd at bemærke, at du altid bør lade æggene køle af, før du giver dem til din hund. De fleste hunde tænker ikke over, hvor varm maden er, før de spiser den, og de kan derfor ende med at brænde sig i munden, hvis de spiser ægget direkte fra komfuret. Husk også altid at tænke på kalorier som en del af din hunds daglige måltider. Hvis du indfører æg som en del af hundens måltidsplan, skal du sørge for, at disse "ekstra snacks" ikke udgør mere end 10 % af dens daglige kalorieindtag, med mindre andet er aftalt med din dyrlæge. Selvom æg kan være næringsrige for din hund, så har den stadig brug for masser af andre næringsstoffer for at holde sig glad og sund, og derfor anbefales det altid at give den et hundefoder af høj kvalitet.

Når æg tilberedes og serveres med måde, kan de være en glimrende tilføjelse til din hunds måltidsplan. Hvis du holder dine opskrifter enkle og sikrer og skærer æggene i mundrette stykker, kan du fint introducere din hund til en helt ny, sund godbid, som den vil elske resten af sit liv.

Forfatterbiografi

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila er en kæledyrsentusiast, der tror på ords kraft og på, hvordan et budskab kan informere og endda ændre holdningerne for den tilsigtede målgruppe. Hendes forfatterskaber kan findes overalt på internettet og i trykte bøger. Hendes samlede forfatterskab omfatter interviews, ghostwriting, blogindlæg og kreativ non-fiktion. Erin er en nørd inden for SEO-området og alt, hvad der har med sociale medier at gøre. Hun blev uddannet fra Fairfield University med en kandidatgrad i Creative Writing. Du kan få fat på hende på Instagram, @ErinOllila, eller læse mere om hende og hendes arbejde på http://erinollila.com.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterede artikler

 • Hvorfor er antioxidanter vigtige?

  Dogs running Celler er under kontinuerligt angreb fra det man kalder ‘frie radikaler’. De frie radikaler er et ‘biprodukt’ fra kroppens egen forbrænding eller et resultat af eksterne faktorer som forurening.
 • Vådfoder vs. tørfoder til hunde: Hvad er bedst for din hund?

  Det er populært at "pynte" tørfoder med lidt vådfoder på toppen. Faktisk viser undersøgelser, at mange hunde og katte, der får diætfoder fra dyrlægen også får vådfoder købt i supermarkedet.
 • Hunde har andre ernæringsmæssige behov end mennesker

  Ifølge en undersøgelse af hjemmelavet foder til hunde og katte fremgår det, at over 90 procent af foderet var ernæringsmæssigt forkert sammensat og ikke tilstrækkeligt som foder til hunde og katte.
 • Er chokolade giftigt for hunde?

  Dogs running Kan det være sandt? Er chokolade giftigt for hunde? Svaret er ja. Graden af fare kommer dog an på typen af chokolade, størrelsen på hunden og mængden, der bliver spist.

Relaterede produkter