Ernæringsbehov fra hvalp til ældre hund

Udgivet af
minutters læsning

Da du blev hundeejer første gang, tog du dig tid til at undersøge og tale med en dyrlæge om din hunds ernæringsbehov, før du besluttede dig for, hvad du skulle fordre den med. Du ved, at du ikke bør give din hund madrester, men er du også klar over, at dens ernæringsbehov ændrer sig, når den bliver ældre? Hundefoder skal ændres i takt med de stadier, en hund gennemgår, og det er vigtigt, at du forstår, hvad dit firbenede familiemedlem har behov for fra hvalpestadiet til seniorstadiet.

Hvad er hundes ernæringsbehov?

Næringsstoffer er stoffer, der optages fra foderet og bruges som energikilde. Hunde elsker at lege med deres ejere, og det skal de bruge energi til. Næringsstoffer er vigtige for dyrs vækst og kan betragtes som et vedligeholdelsesværktøj til at holde din hund så sund som muligt. Præcis som din bil har brug for brændstof (og anden vedligeholdelse) for at kunne køre, har din hund brug for foder, som kan holde den i gang.

Der er forskellige klasser af næringsstoffer, som hunde har brug for i deres kost: proteiner, fedt, kulhydrater, vitaminer, mineraler og vand. Når du vælger et afbalanceret foder, der indeholder disse næringsstoffer, bidrager det til, at unge hunde vokser, og ældre hunde bliver ved med at være sunde.

Nyfødte hvalpe

Fra hunde er nyfødte og de næste mange uger, kommer den ernæring de har brug for, fra deres mors mælk. Er moren syg eller på anden måde ikke i stand til at give sine hvalpe mælk, er hvalpene nødt til at få mælkeerstatning. En dyrlæge kan hjælpe dig med at vælge mælkeerstatning, og hvordan du skal give de nyfødte hvalpe erstatningen.

Efter et stykke tid bliver de vænnet fra modermælken – eller mælkeerstatningen – og begynder at spise fast føde. For at komme i gang med afvænningsprocessen skal du begynde med at fjerne moren fra kuldet i kortere perioder. Mens moren er væk, skal du præsentere hvalpene for hvalpefoder i en skål. Øg den tid, hvor kuldet præsenteres for deres egen mad, du skal opmuntre hvalpene, men tving ikke maden i dem.

Unge hvalpe

Når hvalpene er vænnet fra, får de al deres ernæring fra hundefoder, så sørg for, at du vælger noget, der ikke kun smager godt, men også er sundt. Hvalpe kræver og bruger en masse energi. Derfor har unge hunde behov for ernæring, der har et øget indhold af protein, så de hele tiden er tanket op og føler sig godt tilpas. Hvalpe kan også, hvis det er muligt, have brug for tre til fire mindre måltider om dagen for derefter langsomt at gå over til to større måltider om dagen. Tal med dyrlægen om, hvad der er det bedste fodringsprogram for din hvalp for at sikre, at den får den rette ernæring hver dag.

Forvent, at hundehvalpe leger med deres foder i starten. Selvom det at spise kan begynde som en leg, så nyder de små hunde smagen og glæder sig til de dufte og smagsnuancer, der kommer frem, når de tygger. Det kan være en hjælp at fugte tørfoder en smule for at gøre din hund tryg ved at tygge den.

Voksne hunde

Det gælder for de fleste hunde, at de er fuldt udvokset, når de er omkring et år, så på det tidspunkt er det vigtigt, at gå over til et foder der er beregnet til voksne hunde. Jack Russell Terrier puppy eating out of a silver dog food bowl.Foder til voksne hunde afhænger af hundens størrelse og aktivitetsniveau. Hvis du har spørgsmål til, hvor meget du skal give din hund at spise, er det bedst at tale med dyrlægen. Det er dog vigtigt, at du aldrig overfodrer din firbenede ven. På dette stadie i livet har hunde brug for ernæring, der holder dem sunde. Det betyder, at en meget aktiv hund har et andet ernæringsbehov end mindre aktive skødehunde. En stor hund kræver også mere mad end en lille race. Når du har fundet frem til det foder, du skal give din hund, så husk, at andre elementer såsom temperatur kan have indflydelse på, hvad din hund skal have at spise. Ekstrem varme og kulde gør, at hunde forbrænder mere energi, og det skal de kompensere for gennem det, de spiser. Ændret aktivitet, såsom at starte på et motionsprogram, får indflydelse på den mængde og type af foder, du giver din hund.

Voksne hunde har nemlig ikke brug for de samme næringsstoffer til at vokse, som hvalpe har. Det bedste foder til voksne hunde er foder, der er specielt tilpasset deres behov som voksne. For eksempel er Hill's SCIENCE PLAN Adult specielt sammensat til at imødekomme behovet hos aktive voksne hunde. Hvis du fortsat giver din voksne hund foder, der er beregnet til hvalpe, når den er fuldt udvokset, kan det føre til vægtproblemer, da foder til hvalpe indeholder flere vækstbaserede næringsstoffer.

Hunde på 7+ år

Et ofte overset segment i en hunds livscyklus er de mere modne år, det vil sige typisk mellem 7 og 12 år. Selvom din hund stadig har mange gode år i sig og sandsynligvis ikke har problemer med at lege og motionere sammen med dig, har du måske lagt mærke til, at den er begyndt at tage det lidt mere med ro, og at dens legeperioder ikke er så lange som tidligere. Hunde er ikke så forskellige fra mennesker, hvad det angår. Ligesom os sætter hunde også tempoet ned, når de bliver ældre. Det er derfor vigtigt at give dem foder, der imødekommer deres behov som modne hunde. Din hund har sat farten ned på dette stadie i livet og har derfor brug for næringsstoffer, der skal vedligeholde sunde organer, knogler og muskler. Foder, der er sammensat i henhold til deres behov på dette tidspunkt i livet, får dem til at føle sig unge og aktive. Blot fordi de sætter farten lidt ned, er det ikke ensbetydende med, at det er ved at være slut: De har stadig masser af liv og kærlighed tilbage. De har blot brug for mad, der får dem til at føle sig godt tilpas.

Selvom din hund ikke er begyndt at sætte farten ned, har dens krop alligevel brug for vigtige næringsstoffer så de føler sig unge og aktive. Overvej Hill's SCIENCE PLAN Senior Vitality, som er hundefoder, der er specielt sammensat til at bekæmpe aldringstegn. Hvis du vælger den rette ernæring, kan det bidrage til at øge din hunds aktivitetsniveau, interaktion og mobilitet, når den bliver ældre.

SCIENCE PLAN Senior Vitality er specielt udviklet til modne hunde i alderen 7+ år og 6+ år, når det handler om store hunderacer. Hvis du ikke er sikker på, hvor din hund er i sin livscyklus, så læs denne information, der kan være en hjælp, når det handler om aldring hos hunde. Du kan her sammenligne din hunds alder med menneskers alder og få en bedre forståelse for de aldringstegn, du skal holde øje med hos din hund, når den bliver ældre. Tag en snak med dyrlægen for at finde ud af, om Hill's SCIENCE PLAN Senior Vitality kunne være et godt valg til din hund.

Ældre hunde

Hunde betragtes typisk som ældre, når de er omkring 11 år, men igen kan det variere alt efter størrelse og race. Det ser ud til, at større hunde ældes hurtigere end små hunde. Det skyldes den belastning, deres krop bliver udsat for som store hunde. Når hunde bliver ældre, ændrer deres krop og ernæringsbehov sig endnu en gang. Stofskiftet ændrer sig, og der opstår immunologiske forandringer, der kræver ændret foder. Der er forskel på hunde, så husk at rådføre dig med dyrlægen, når din hund er til sit årlige tjek, hvis den er ved at blive ældre.

Foder til ældre hunde er sammensat, så det bidrager til at vedligeholde de almindelige kropsfunktioner. Stofskiftet nedsættes ofte betydeligt, og ældre hunde har derfor ikke et stort behov for kalorieholdigt foder. Ofte opstår der problemer med led og mobilitet hos ældre hunde, så derfor har Hill's udviklet et foder, der er specielt sammensat i forhold til mobilitet og bidrager til stærke knogler og led. Hvis du er bekymret for din hunds sundhed, når den bliver ældre, så sørg for at få talt med din dyrlæge, så han eller hun kan hjælpe dig med at vælge det foder, som passer bedst til din hund.

Fokus på specifikke behov

Husk, at din hunds ernæringsbehov kan ændre sig når som helst uanset alder, især hvis der sker noget i forhold til dens kostvaner såsom mangel på vitaminer eller mineraler, eller hvis den bliver fysisk syg. Hvis dyrlægen anbefaler, at du ændrer på din hunds kost, skal du sørge for at følge hans eller hendes vejledning. Husk altid at skifte til nyt foder gradvist for at undgå, at din hund får fordøjelsesproblemer.

Valg af hundefoder til de enkelte livsstadier

Glem ikke, at din hund, ud over mad, altid skal have adgang til friskt vand.

Og lige en ting mere om den rette ernæring til din hund: Når man holder så meget af sin hund, er det nemt at komme til at forkæle den med godbidder og snacks. Du skal blot huske at give din hund sunde godbidder beregnet til hunde, når du træner den. Godbidder bør ikke udgøre mere end fem procent af den daglige kost.

Det skal ikke være svært at beslutte, hvad du skal give din hund at spise. Hvis du har brug for hjælp til at vælge blandt de mange forskellige muligheder, så begynd med at indsnævre feltet til dem, der passer til din hunds aldersgruppe. Tag derefter en snak med dyrlægen om dine overvejelser. Dyrlægen tager din hunds race, størrelse og energiforbrug i betragtning, når han eller hun skal hjælpe dig med at træffe et valg. Du kan overveje Hill's SCIENCE PLAN ernæring, en serie af produkter, der følger din hund gennem alle dens livsstadier og tilpasses i takt med din hunds behov.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila elsker hunde. Hun tror på ordets kraft, og hvordan en besked kan oplyse, og endda forandre, en specifik målgruppe. Du kan finde hendes tekster overalt på internettet og i bogform. Du kan kontakte hende på Twitter @ReinventingErin eller få mere at vide om hende på: http://erinollila.com.

 

Relaterede Artikler