En hunds ernæringsbehov - fra hvalpetiden til seniorårene

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Da du adopterede din hund, brugte du tid på at finde information og talte med dyrlægen om hundes ernæringsbehov før du valgte din hunds foder. Du er formentlig klar over, at du ikke bør give rester fra bordet til din hund eller kat. Men ved du også, at din hunds ernæringsbehov ændrer sig, når den bliver ældre? Hundefoder tilpasset din hunds livsfaser, vil ændre sig sammen med din hund alder. Det er vigtigt, at du forstår, hvad dit nye familiemedlem har brug for fra hvalpe- til senior-alderen.

Hvad er hundens ernæringsmæssige behov?

Næringsstoffer er stoffer der optages fra fødevarer og bidrager blandt andet med energikilder til kroppen. Hunde elsker at lege med deres ejere, og de har brug for masser af energi til det! Næringsstoffer er afgørende for et dyrs vækst og de betragtes som vedligeholdelsesværktøjer, der sørger for, at din hunds sundhedsmæssige tilstand er optimal. Ligesom din bil har brug for benzin (og anden vedligeholdelse) for at køre, har din hund også brug for mad til at holde den kørende.

Der findes forskellige typer af næringsstoffer, som din hund har brug for i sin kost: proteiner, fedtstoffer, kulhydrater, vitaminer, mineraler og vand. Hvis du vælger et afbalanceret foder, der indeholder disse næringsstoffer, hjælper du unge hunde med at vokse og ældre hunde med at holde sig sunde.

Nyfødte hvalpe

I de første mange uger af en hvalps liv får den al sin næring fra modermælken. Men hvis moren er syg eller hvalpen er forældreløs skal der gives mælkeerstatning specielt egnet til de unge hvalpe. I disse tilfælde kan din dyrlæge fortælle dig, hvordan du vælger en erstatning, og hvordan du fodrer nyfødte hvalpe, som ikke får mælk fra deres mor.

Med tiden vil de begynde at vænne sig fra modermælken/erstatningsmælken - og de vil begynde at fordøje fast føde. Når du starter fravænningsprocessen, skal du i begyndelsen fjerne moderen fra kuldet i korte perioder. I de perioder, hvor moren er væk, kan du vise dem foderet i en skål. Det er en god idé gradvist at øge den tid, kuldet får vist og spiser det nye foder. Det er vigtigt, at du har en opmuntrende tone, og at du ikke tvinger dem til at spise maden.

Unge hvalpe

Når hvalpene er vænnet fra, får de al deres næring fra almindeligt hundefoder, så sørg for at vælge noget, der både er velsmagende og sundt. Hvalpe har behov for og bruger meget energi, og derfor har unge hunde brug for mere protein for at opretholde en sund vækst. Nogle hvalpe har brug for tre til fire mindre måltider om dagen til at starte med og derefter kan man langsomt overgå til to større måltider om dagen. Tal med din dyrlæge om, hvordan du laver den bedste foderplan til din hvalp for at sikre, at den får tilstrækkelig næring hver dag.

Du kan helt sikkert forvente, at din hvalp vil lege med sin mad i begyndelsen. Måltiderne vil i starten i høj grad være en form for leg, men senere vil den unge hund se frem til at nyde smagen og fornemmelserne ved at tygge maden. Et godt råd er at fugte tørfoderet en smule, da det vil gøre det mere behageligt for din hund at tygge det.

Jack Russell Terrier-hvalp spiser af en silver dog madskål.

Voksne hunde


De fleste hunde vil nå voksen-fasen omkring et års-alderen, så det er vigtigt atgå over til voksenfoder i denne fase. Foder til voksne hunde er baseret på størrelse og aktivitetsniveau. Hvis du er i tvivl om, hvor meget foder du bør give din hund, er det bedst at spørge dyrlægen til råds. Husk, at du aldrig bør overfodre hund. I denne fase har hunde brug for næring til at opretholde deres sundhedsmæssige tilstand. Et meget aktivt kæledyr vil have andre ernæringsbehov end en mindre aktiv skødehund. Hundens størrelse betyder også noget, så en stor hund har brug for mere foder end en hund i en mindre race. Når du har valgt den type foder, der passer bedst til din hund, skal du huske, at der også findes andre faktorer, f.eks. temperaturen, som påvirker din hunds ernæringsbehov. Meget varme og kolde temperaturer vil øge din hunds energibehov, og derfor har den brug for mere at spise. Hvis din hunds aktivitetsniveau ændre sig, det kunne være at du begynder at træne med din hund, så vil der også være behov for at ændre i din hunds foderplan.

Voksne hunde har ikke brug for de samme næringsstoffer til at hjælpe dem med at vokse, som de havde i hvalpe-alderen. Derfor er det bedste hundefoder til din voksne hund et foder, der er specielt sammensat til dens behov som voksen hund. For eksempel er Hill's Science Diet-produkterne specielt udviklet til at opfylde behovene hos en aktiv voksen hund. Hvis du fortsætter med at fodre din voksne hund med hvalpefoder, når den er nået den størrelse og alder, hvor den ikke vokser mere, kan det føre til vægtproblemer, da hvalpefoder har tendens til at have et højt indhold vækstbaserede næringsstoffer.

Hunde over 7-års alderen

En ofte overset periode i en hunds liv er perioden mellem syv- og 12-års-alderen. Selv om din hunde i denne alder ofte har mange år tilbage og stadig er meget aktiv, så har du måske bemærket, at den begynder at gå lidt langsommere, og at den ikke holder til at lege lige så længe som tidligere. På dette punkt er hunde ikke anderledes end mennesker. Hunde bliver ligesom mennesker langsommere med alderen, så det er vigtigt at fodre din hund med foder, der opfylder dens behov som moden hund. Da din hund bliver langsommere i denne fase af sit liv, har den brug for flere næringsstoffer, der hjælper til at holde dens organer, knogler og muskler sunde. Foder, som er sammensat efter de behov, din hund har i denne alder, vil holde den ung og aktiv.

Din hund er stadig aktiv i denne alder, så dens krop har stadig brug for vigtige næringsstoffer. Overvej produkter som Hill's Science Diet Mature Hundefoder, der er specielt udviklet til at forbedre din hunds evne til at komme godt i gennem dagen hver dag. Vælger du den rigtige ernæring, kan du hjælpe din hund til at øge sit aktivitetsniveau og interaktion med andre hunde og mennesker, når den bliver ældre.

Hvis du er usikker på, hvilken livscyklus fase din hund befinder sig, kan du tjekke dette nyttige værktøj, der omhandler hunde og kattes aldring. Her kan du sammenligne din hunds alder med menneskers alder og få en bedre forståelse af de alderstegn, som du skal være opmærksom på, når din hund bliver ældre.

Senior-hunde

En hund når typisk senior-alderen omkring 11-års alderen, men det kan variere alt efter størrelsen og hunderacen. Større hunde har en tendens til at nå deres seniorår hurtigere end mindre hunde. Dette skyldes, at de udsættes for flere stressrelaterede faktorer. Efterhånden som din hund bliver ældre, vil dens krop og ernæringsbehov ændre sig. Der vil komme metaboliske og immunologiske ændringer, som kræver en kostændring. Alle hunde er forskellige og unikke, så sørg for at spørge din dyrlæge til råds, om den har nået eller nærmer sig sine senior-år.

Foder til ældre hunde er sammensat til at hjælpe med at opretholde dens kropsfunktioner på et almindeligt niveau. Stofskiftet vil også falde betydeligt med alderen, så ældre hunde har ikke brug for kalorierigt foder. Hill's pet fremstiller foder, der er specielt udviklet til at hjælpe til at opretholde din hunds sundhed og evne til at bevæge sig rundt, som kan være en udfordring for ældre hunde. Hvis du er bekymret for din hunds helbred, efterhånden som den bliver ældre, skal du kontakte din dyrlæge, så han kan hjælpe dig med at vælge et hundefoder, der vil opfylde din senior hunds behov.

At imødekomme særlige behov

Husk på, at hundens ernæringsbehov kan ændre sig når som helst, uanset alderen. Hvis din dyrlæge anbefaler at ændre dit kæledyrs kost, skal du sørge for at følge dyrlægens anvisninger, og husk altid at skifte gradvist, når du skifter foder til din hund for at undgå fordøjelsesproblemer.

At vælge hundefoder, som passer til hver livsfase

Husk, at det er vigtigt hele tiden at have friskt, rent vand til rådighed for din hund.

En sidste hurtig bemærkning om at give din hund næringsrigt foder. Mange elsker deres hund så højt, at de gerne vil forkæle den med godbidder og snacks. Bare husk at give den sunde hundegodbidder, når du træner med den. Godbiddere bør ikke udgøre mere end ti procent af din hunds kost.

Det behøver ikke være et svært valg at beslutte, hvilket foder der passer bedst til din hund. Hvis du har brug for hjælp til at vælge mellem de mange muligheder, er det en god idé at starte med at indsnævre til udvalget til din hunds aldersgruppe. Kontakt derefter din dyrlæge for at forhøre dig om, hvilke overvejelser du skal gøre dig i forhold til din hunds kost. Dyrlægen vil tage udgangspunkt i din hunds race, størrelse og energiforbrug, når han hjælper dig med at træffe valget.

Forfatterbiografi

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila er en kæledyrsentusiast, der tror på ords kraft, og på hvordan et budskab kan informere og endda ændre holdninger. Hendes tekster findes overalt på internettet og i trykt format. Du kan kontakte hende på Instagram, @ErinOllila, eller læse mere om hende og hendes arbejde på http://erinollila.com.

 

Relaterede artikler

 • Types of Dog Food For Each Life Stage

  No single food is appropriate for all lifestages of your pet. This article teaches owners about the changing nutritional needs of their pets from puppy and kitten to adult and mature adult.
 • En 3-trins guide til et succesfuldt foderskift

  It is important that your dog switch dog food gradually from his current dog food to avoid digestive upset or tummy trouble.
 • Hvornår bliver min hvalp en voksen hund?

  Er din hundehvalp ved at blive voksen? Det kan være svært at vide. Hvis du har haft din hund siden den var hvalp, kan du sikkert huske de mange forandringer den har været igennem: Den har skiftet tænder, den har lært at lege ’hent pinden’, den er blevet renlig og den har lært at socialisere.
 • Fodring af din hvalp

  De første dage skal du fodre hvalpen med det foder, den har fået hos opdrætteren.

Relaterede produkter