Hvor vigtigt motion er for din hvalp

$authorText
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Alle, der har set en hundehvalp, ved, at de er små pelskugler, som er fulde af energi. I en travl hverdag, hvor du både skal passe dit arbejde og være sammen med familien, kan det være svært at afsætte tid til ikke bare at træne din hvalp, men også at sørge for, at den får den motion, den har brug for. Husk: En aktiv hvalp er en sund hvalp. At holde sin hvalp aktiv spiller en vigtig rolle for dens generelle sundhed og forhold til dig.

Hvorfor motion er vigtig

Motion spiller en vigtig rolle for din hunds mentale og fysiske sundhed, og når I dyrker motion sammen, er det derudover med at skabe et stærkt bånd for livet. Regelmæssig motion er ikke bare vigtig for dit helbred og din lykke, det samme gælder nemlig for din hvalp. Motion (ved korrekt udførelse):

 • Reducerer risikoen for overvægt og heraf afledte sundhedsproblemer.
 • Forbedrer det kardiovaskulære system.
 • Styrker musklerne og forbedrer adrætheden.
 • Understøtter træningen, når der gåes ture regelmæssigt.
 • Forbedrer din hvalps evne til at klare, at du er væk.
 • Reducerer adfærdsproblemer gennem fysisk, intellektuel og social stimulering.
 • Reducerer fordøjelsesproblemer og forstoppelse.
 • Opbygger tillid og tryghed, især for sky hvalpe.
 • Giver mulighed for socialisering med andre mennesker og hunde.

Destruktiv adfærd

Der er gang i hvalpe og de er generelt nysgerrige, mens de lærer om den verden, de lever i. Derfor er aktiviteter som løb, leg og at udforske en god mulighed for at få afløb på al den energi. Hvis du ikke får aktiveret din hvalp, så den kan få afløb på noget af sin energi, vil det i stedet kunne resultere i problematisk eller destruktiv adfærd fra din hvalps side som f.eks.:

 • Hvalpen bliver hyperaktiv og rastløs om natten.
 • Hvalpen tygger eller kradser i ting eller graver, hvor det er muligt.
 • Hvalpen plyndrer skraldespanden.
 • Hvalpen vælter møblerne.
 • Hvalpen hopper op ad folk.
 • Hvalpen leger vildt og bider.
 • Hvalpen gøen og piber, fordi den er frustreret.

Hvor meget motion har en hvalp brug for?

Den nøjagtige mængde motion, som en hvalp har brug for, afhænger af en række forskellige faktorer som f.eks. alder, racen og den fysiske tilstand. Det er vigtigt at huske, at for meget motion kan være lige så skadeligt for din hvalp som for lidt motion. Selv om hvalpe ofte er langt mere energiske end voksne hunde, har hvalpe ikke brug for at motionere lige så meget som voksne hunde, og de har efterfølgende brug for lange lure. Hvis hvalpe får for meget motion, kan det resultere, at de bliver udmattede og får ledskader. Dette gælder især for større racer.

Ifølge Blue Cross er det en god idé at sigte efter, at en hvalp får fem minutters motion en til to gange om dagen for hver måned den er. Det vil sige, at en hvalp på tre måneder bør få 15-minutters motion to gange om dagen, hvorefter den bør få 20-minutters motion to gange om dagen, når den bliver fire måneder gammel osv. Vær altid opmærksom på, hvordan din hvalp håndterer den mængde motion, den får. Reducér gerne mængden, hvis det er nødvendigt.

Sådan træner man en hvalp

En stor have er ikke nok for en hvalp til at løbe rundt og brænde al sin overskydende energi af. Den har også brug for korte gåture og det er også godt for dig. Dog har lege hjemme i haven, såsom gemmelege og tovtrækning, mange fordele og de kan være med til at styrke båndet mellem dig og din hvalp og lære den selvkontrol. Når din hvalp er alene hjemme, skal du holde den beskæftiget med sikkert tyggelegetøj og legetøj, hvor den får foder som en del af legen. Dette er gode aktiviteter, hvor den kan brænde en masse krudt af fysisk og mentalt.

Undgå overdreven motion, da det kan føre til skader og langvarige sundhedsproblemer for din hvalp. Overdreven motion er f.eks. for lange løbeture, cykling eller skøjteløb med hvalpen i snor, meget lange lege, hvor den skal hente eller jagte en genstand og lange gåture i højt tempo.

Anmeldt af Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterede artikler

Relaterede produkter