Hvalpens udvikling: Sådan vokser og udvikler de sig, inden de bliver voksne

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Din hvalp gennemgår mange udviklingsstadier og milepæle, inden den bliver voksen. Denne udviklingslinje for hvalpe giver dig de svar, du har brug for. Dette er uanset om du blot spekulerer over, hvornår din hvalp vil falde til ro og holde op med at tygge i alting, eller om du er nysgerrig på, hvad der sker med din hundehvalp, inden den bliver til en voksen hund

1. Når hvalpe åbner deres øjne og ører

Hvalpe fødes med lukkede øjne og ører og oplever alt gennem berøring og lugtesans i de første to uger. PDSA fortæller, at hvalpes øjne åbner sig efter cirka 10-12 dage, hvorefter øregangen åbner sig 14-16 dage efter, hvilket giver de små hvalpe en helt ny måde at opleve verden på.

2. Når hvalpe lærer at gø

Når hvalpe bliver i stand til at høre, begynder de at efterligne de lyde, de hører fra deres mor. Når ørerne har åbnet sig, tager det ikke lang tid, før hvalpe går fra små grynt til fuldt udhviklet klynken og gøen.Golden retriever puppy with smile on face runs outside.

3. Når hvalpe lærer at gå

Hvalpe begynder at stå på cirka samme tidspunkt, som deres sanser udvikler sig. I tredje uge begynder de at tage deres første klodsede skridt, hvilket giver dem en følelse af uafhængighed.

4. Når hvalpe lærer at lege

Når hvalpe begynder at blive mobile, går der ikke lang tid, før de drøner rundt og leger med deres søskende fra kuldet. 3-ugers-alderen markerer begyndelsen på den vigtige socialiseringsfase, hvor din hvalp lærer, hvordan man er en voksen hund af dens mor og søskende.

5. Når hvalpetænderne vokser frem

Tredje uge er en vigtig uge i hvalpens udvikling En ny milepæl i hvalpens udvikling er, når de skarpe små hvalpetænder begynder at vokse ud. I uge otte har de typisk fået alle deres mælketænder (hvalpetænder).

6. Hvornår begynder hvalpe at spise fast føde?

Selvom hvalpe måske begynder at prøve mors faste føde, allerede når deres tænder er begyndt at komme, så er det først i fjerde uge, når moderens mælkeproduktion begynder at aftage, at hvalpene påbegynder den permanente overgang til fast føde hvalpefoder. Denne fravænningsproces tager typisk yderligere fire uger, hvorfor overgangen er helt færdig i uge otte.

7. Når hvalpe begynder at kunne lide mennesker

Den fjerde uge i hvalpens tidlinje er ugen, hvor hvalpene begynder at danne følelsesmæssige tilknytninger og bånd til menneskene omkring dem. Selvom det endnu er for tidligt at adskille en hvalp fra sin mor og søskende i 4. uge, så er det et godt tidspunkt at begynde at lære den hvalp at kende, som du ønsker at adoptere.

8. Når hvalpe begynder social interaktion

Selvom hvalpe allerede begynder at lære om verden og socialisering i uge tre, er uge fire til tolv et afgørende tidsrum i hvalpens socialisering. Det, de lærer i denne periode, er afgørende for, om hvalpen bliver en veltilpasset hund eller en hund med følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer.

Jo før i denne udviklingsfase hvalpene kan begynde at møde nye mennesker, interagere med andre kæledyr, udforske verden og få nye og positive oplevelser, des bedre. (Det er vigtigt, du sørger for, at din hvalps legekammerater også er vaccineret og har gennemgået dyrlægetjek, så din hvalp ikke udsættes for potentiel smittefare)

9. Når hvalpe skal vaccineres

Ifølge netdyredoktor.dk, vaccineres hvalpe typisk omkring uge 8. Når en hvalp er klar til at blive adopteret, bør den allerede være vaccineret mod de typiske sygdomme som blandt andet kennelhoste, hundesyge, parvovirus, leptospirose og parainfluenza. Herefter vaccineres hvalpen hver 4. uge til hvalpen er 16 uger gammel. Efter seks til tolv måneder vil der være behov for boostervacciner. Din dyrlæge kan rådgive dig om den bedste vaccinationsplan for din hvalp.

10. Når hvalpe kan begynde at blive trænet i hjemmet

I uge 3 til 4 begynder hvalpene at udvikle kontrol over deres blære og afføring og her lærer de at forlade deres soveområde, før de tisser eller kommer af med afføring. Ifølge Dogtime har hvalpen i uge 7 udviklet nok fysisk koordination og muskelkontrol til, at den kan starte med at blive trænet i hjemmet.

Her vil der endnu være risiko for ulykker, men efterhånden som deres muskler udvikler sig, og de får nye nervebaner, vil de bedre kunne forstå, hvordan de bruger deres fysik korrekt.

11. Når hvalpe er klar til at blive adopteret

Når hvalpene er helt fravænnet i uge otte, er de klar til at forlade deres fødefamilie og komme hen til deres nye hjem. Dette kan være en svær tid. Selvom hvalpe i denne alder stadig befinder sig på et stadie, hvor de er åbne over for nye familiemedlemmer og oplevelser, er det også et stadie, der markerer indgangen til en frygtfase, der kan vare cirka til uge 12. Hvalpe i denne alder har brug for at blive mødt med beroligelse og positivitet, så de ikke bliver ængstelige, når de bliver voksne.

Sød brun og hvid hvalp på en snor kigger op.12. Når hvalpe er klar til lydighedstræning

Når hvalpen i uge 9 har haft mulighed for at falde til i sit nye hjem og knytte sig til sin nye familie, er den klar til at begynde grundlæggende lydighedstræning. Nogle kæledyrsejere er tilbageholdende med at starte til træning med deres hvalp, inden den er fuldt vaccineret, men det er vigtigt, at hvalpen ikke går glip af dette vigtige socialiseringsstadie. Blå Kors anbefaler, at du minimerer risikoen for, at din hvalp bliver smittet ved at vælge et hold med en lille gruppe hvalpe. Hermed sikrer du, at interaktionen mellem hvalpene er nøje kontrolleret. Spørg altid din dylæge til råd først.

13. Når hvalpe finder deres plads i familien

I uge 12 begynder hvalpens dominans- og underkastelsesinstinkter at dukke frem, og de begynder at finde deres plads i familiens sociale orden. I uge 12 forlader de frygtstadiet og begynder at blive nysgerrige, efterhånden som de bliver mere og mere selvstændige og selvsikre. Nu har de brug for masser af tryghed fra deres kære. Normalt bliver hvalpe sikre på deres plads i familien omkring seks måneders alderen.

14. Når tænderne kommer frem og de begynder at tygge

Voksentænderne begynder at dukke frem omkring tre- til seksmånedersalderen, og det er her, at det frygtede tyggeri begynder. Det er vigtigt at gøre huset hvalpesikkert på dette stadie. Dette kan du gøre ved at gemme eller placere alt det, du ikke ønsker skal tygges på, uden for rækkevidde hvalpens rækkevidde. Derudover er det vigtigt at placere alt, der kan udgøre en kvælningsrisiko eller på anden måde skade hvalpen som eksempelvis strømkabler eller giftige planter, uden for dens rækkevidde. Hvis du i denne periode giver din hvalp legetøj, som den kan tygge i, kan du forhindre, at den får lyst til at tygge i gulvtæppet i stuen eller i dine yndlingssko.

15. Skal hvalpen neutraliseres?

Neutralisering har fordele og ulemper for en hund. Tal med din dyrlæge om neutralisering er det rigtige for dig og din hund.

16. Når hvalpe begynder at afprøve grænser

Når hvalpe kommer i teenagealderen, forsøger de ofte at udvise selvsikkerhed, etablere dominans og afgrænse deres territorium. Det er almindeligt, at hvalpe mellem seks og atten måneder prøver grænser af og udfordrer menneskers autoritet samt andre kæledyr, der er en del af deres "flok"

17. Når hvalpe bliver modne og falder til ro

Hvalpe udvikler typisk den følelsesmæssige modenhed og det temperament, der kendetegner en voksen hund, mellem tolv- og attenmånedersalderen, selvom de nogle gange fortsætter med at udvise hvalpeadfærd såsom tygge- og bidegreb, indtil de er omkring to år gamle.

Når en hvalp når attenmånedersalderen, har den som regel fundet sig til rette med sin voksne personlighed og har vænnet sig helt til sin plads i familien. Det betyder dog ikke, at de stopper med at være fulde af energi! Dette kan fortsætte i et par år, alt efter hvilken hund det drejser sig om. Derfor er regelmæssig motion og træning vigtigt, således at den lærer, hvad passende adfærd er.

En hvalps almindelige udvikling er ofte forbundet med udfordringer, og disse udfordringer vil ofte sætte de nye hvalpeforældres tålmodighed på prøve. Men at være vidne til, hvordan en hvalp vokser fra barndom og over i voksenlivet er også forbundet med en masse glæde.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en kæledyrsforælder, kæledyrsblogger og skønlitterær forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun til dagligt skriver under kyndigt tilsyn af et mindre kuld pelsbabyer.

Relaterede artikler

Relaterede produkter